Fotografski kutak: slike s penjanja.

Penja: Rene Lisac
Gdje: abseil sa Stupa, Paklenica
Foto: Jelena Mazor, 11/2011

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Ljetna Alpinistička Škola (LJAŠ) - Izlet Okić i Ravna Gora

Izvještaj s Okića i Ravne Gore

 

Mjesto radnje: Okić i Ravna Gora

Vrijeme radnje: 9. i 10. rujan 2017.

Sudionici: polaznici ljetne alpinističke škole 2017. + voditelji + asistenti

 

Nakon apokaliptičnih vremenskih prilika i ogromne količine kiše koja nam je onemogućila odlazak na dvodnevni izlet na Kamenjak, odluka je pala da subotu 9. rujna 2017. odemo na Okić, a u nedjelju 10. rujna 2017. na Ravnu Goru.

 

Tako se naša mala, ali hrabra grupa entuzijasta sastala u jutarnjim satima u subotu pred domom na Okiću. Još uvijek umorni, a neki i mamurni, nakon prve kave krenuli smo s vježbanjem čvorova. Nakon toga, podijelili smo se u parove i ispred doma vježbali komunikaciju u dugom smjeru. Dok smo mi vježbali, naši voditelji i asistenti pripremili su opremu za absail i složili komplete na smjerove koje ćemo penjati. Poslije ručka u domu krenuli smo prema stijeni. Dio ekipe odmah je išao na absail, gdje se stvorila poprilična gužva, a ostatak ekipe je penjao, ili bar pokušavao penjati kratke sportske smjerove. Prvi put smo imali priliku absailati u dvije dužine, pa smo se nakon probijanja kroz granje u prvoj dužini na drugom štandu morali ”prebaciti” na drugo uže i ponovno složiti opremu za absail. Meni osobno jako zanimljivo i uzbudljivo iskustvo J. U podnožju stijene na kojoj smo penjali vježbali smo prevezivanje, tako da aktivnosti za taj dan nije nedostajalo. U predvečernjim satima poslje nekoliko piva i štrudli u domu (koje su btw. prefine) krenuli smo prema doma, ipak se trebalo odmorit za sutrašnji izlet na Ravnu Goru.

 

*          *          *          *          *          *          *          *          *          *          * 

 

U nedjelju ujutro u krnjem sastavu našli smo se ispred dvorca Trakošćan i uz pogled na prekrasan dvorac popili kavu i utvrdili plan. Taj dan na izletu nam se nije mogao pridružiti naš vrhovni poglavica Hrvoje obzirom da je tokom noći postao tata. Čestitam Hrvoje J J!! Prvo pa mušku i još duplo!!!! Njegovu ulogu je preuzeo v.d. vrhovnog poglavice Marin i nasreću svi smo i to preživjeli. Stijena na Ravnoj Gori je meni puno zanimljivija i mogli smo penjati više smjerova, koji su bili i zahtjevniji od onih na Okiću. Nikola nam je u podnožju objasnio autoblok i otpuštanje autobloka na nekoliko načina te slaganje fiksnih i kliznih štandova, a onda je krenulo pravo uzbuđenje. Po prvi smo puta penjali kao prvi i kao drugi u navezu. Smjer po kojem smo penjali nije bio jako zahtjevan, ali dovoljno je bilo to što smo ga sami postavljati i slagali štand. Nakon što smo popeli smjer trebalo se i spustiti. Da nam ne bi bilo prelagano, absailali smo u dvije dužine s jednim užetom, što znači da nakon što su obje osobe u navezu došle do drugog štanda trebalo je izvući uže iz prvog štanda, provesti ga kroz drugi štand i složiti opremu za drugi absail. Penjanje na Ravnoj Gori i absail u dvije dužine meni su bili apsolutni highlight tog vikenda.

 

Vikend smo zaokružili kvalitetnim druženjem kod Hrvoja gdje smo proslavili dolazak dva nova mala penjača J. Ponovilo se!

 

Hvala svim voditeljima i asistentima na super vikendu, a najviše na strpljenju i razumijevanju.

 

Jelena Karamović (po kazni zbog nenošenja kacige na Okiću ;))

 AbseilFotka 1
ZihranjeZihranje
AbseilAbseil
StandStand
ZihranjeZihranje
EkipaEkipa
Ober vodjaOber vodjacreated by: kmeco @ 2017-09-24 20:27:59 / updated by: duksi @ 2021-04-13 21:39:38