Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Lana onlagi, Vranjska draga
foto: Iva Katela, 11/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Mladi škripavac

Želja za Alpama potpaljena friškim informacijama iz Zimmerjanke u Steni od slovenskih kolega koji stvaraju zavist, lansirala je Keleta, Dugog i mene na Bivak IV. Pogled na sjevernu stijenu Stenara nije baš obečavao i subota je već lagano curila prema ranom zimskom zalasku sunca, ali svejedno nabacujemo izvidnicu u Prevčevu smjer 4/2 250m.

Prvi strmi cug - škripavac. Duga prečka ulijevo, pa opet gudura s ledom i škripavcem. Još jedan fenomenalni strmi cug završava prilično lošim štandom i iznad kojeg nas suhih 12-ak metara dijeli od fino zalivenog drugog dijela smjera. Prvih 6-7m jezivog čačkanja miksa s još gorim osiguravanjem na olakšanje sviju završavam spuštanjem s dobrog klina do mjesta za postavljanje apseila i u sam sumrak koračamo nazad do bivka.

Misao o topljenju snijega, toplom obroku i čaju biva brutalno rasplinuta suočavanjem s nekompatibilnosti između keletove kartuše i mojeg kuhala. Na sreću uskoro pristigli Jetboil osim što je nahranio veselu slovensku petorku, osigurao nam je dodatnu litru vode za idući dan.

Nedjelja je osvanula sunčana i vedra s nešto vjetra, Dugi se penje na Križ a Kele i ja idemo u istraživanje u smjeru Dolkove špice i Škrlatice. Potpuno proizvoljno muvanje pod sjevernom stranom Dolkove špice i uspon preko sedla na vrh predstavljalo je totalni užitak jer je sve zaliveno u tvdu podlogu. Spust po omekšaloj južnoj strani nazad do Bivka i u dolini smo već oko 14h.

Izvrstan kondicijski i estetski izlet, dovlačenje penjačke opreme do bivka je bar nešto bolje bilo iskorišteno od silne klope koja se u nedostatku plina neskuhana vratila u dolinu. Tko ima slobodan idući vikend, nek se svakako uputi iznad 2000m jer će čini se uvjeti izdržati. Triglav izgleda zaliven do kraja, Milerjev kamin, Veseli tobogan i tako to pa navali narode! :-)

 

Rene  Bivak Stenar
4. cug detalj
4. cug detalj odozgora
Zadnji stand
Prema Dolkovoj
Kele u seceru
Spustcreated by: kmeco @ 2016-12-06 15:57:09 / updated by: duksi @ 2021-04-13 21:39:00