Fotografski kutak: slike s penjanja.

na fotki: Gordan Dinter, Kt+M Vukovi
gdje: meava na Stolu
foto: Gordan Budi, 02/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

GDSK 2016

Unatoč najavljivanom lošem vremenu, Izidor, Branimir i ja, donijeli smo čvrstu odluku da krenemo na ovogodišni Memorijal GDSK 2016. To nismo smatrali samo još jednim penjačkim izletom, iako smo se veselili penjanju, već smo to smatrali i moralnom obavezom nas članova jedne male zajednice, penjačke zajednice. Memorijal, kao što to i samo ime govori je prilika da se sjetimo naših nedavno poginulih članova i na taj način im odamo počast te se jednom godišnje podružimo i upoznamo s ostalim penjačima. Također, s obzirom na to da je AOŽ sudjelovao u organizaciji kampa odlučili smo se bar mi pojaviti kao predstavnici našeg Odsjeka i Društva.

Krenuli smo u petak 07.10. u 21.30 sati i stigli smo u Brela u 2.00 poslije ponoći. U Brelima nas je dočekao natpis „Alpinistički kamp“ na magistrali koji je upućivao da smo na dobrom mjestu. Tu su nastali problemi jer nitko od nas još nije bio na GDSK i nismo znali gdje se točno nalazi kamp. Uz malo lutanja i puno sreće nabasali smo na kemijske WC-e i parkirane automobile koji su bili dupkom puni penjačkom opremom. Znali smo da smo na dobrom mjestu i razvili smo šatore uz zavijanje bure s Biokova.

Ujutro nas je dočekao predivan dan i bilo je potrebno samo popiti kavu i odlučiti u koji smjer ćemo ići. Odluka je pala da se držimo Čujićevog vodiča jer je to bilo jedino što smo posjedovali u papirnatom obliku i sa najboljim opisima nama dostupnim. Odabrali smo strijenu „Vrisove glavice“ na kojoj se nalazi skoro 30 dugih sportskih smjerova duljine 100 – 150 m ujednačenih težina od 5a do 6b+ sa predivnim pogledom na obalu, more i otoke. Naš smjer bio je G.R.B. 3. 5c, 130 m. Penjali smo u troje što je bilo nešto novo Branimiru i Izidoru. Nakon ispenjanog smjera i po završetku ugodnog dana uslijedio je program GDSK koji se održavao u školskoj dvorani. Tea Čalogović je održala predavanje na temu Erasmusovog projekta „Penjanje za sve“ koji se održavao u Češkoj a nakon nje su Ivan Vitez i Mario Musulin održali predavanje o svojim alpinističkom uspjesima i u kratko su predstavili svoju penjačku karijeru od trapavih početaka do sadašnjih, a nadajmo se i budućih vrhunskih rezultata. SAK Ekstrem je u to vrijeme pripremio odlične gradele nakon kojih smo doslovno polizali prste.

Te noći sručila se ozbiljna kiša na nas i rastjerala dio ljudi u šatore kao i nas. Tijekom noći i jutra bili smo uvjereni da u nedjelju neće biti ništa od penjanja već smo mislili da ćemo krenuti rano za Zagreb ali na svu sreću, prevarili smo se. Oko 9 ujutro nebo se otvorilo i bili smo blagoslovljeni za još jedan predivan dan, koji smo odlučili opet iskoristiti u Vrisovim glavicama. Popeli smo, opet u troje, smjer Bodri morning 5b, 100 m, nakon čega smo se popakirali, pozdravili se s ljudima i odvezli se za Zagreb. Sve u svemu, predivan vikend ugodno druženje i odlično penjanje.

Tomislav LopandićGDSK transparent
Izidor
Branimir
Tomislav
Abseil s pogledom
Hodanje s pogledom
Samo pogled
Ekipacreated by: kmeco @ 2016-10-20 10:48:26 / updated by: marko @ 2016-10-20 22:54:18