Fotografski kutak: slike s penjanja.

skija: Gordan Budi
gdje: Hintertux, Austrija
foto: Gordan Dinter, 05/2005

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Čeona svjetiljka

Riječ je o ultra jednostavnom izumu: baterijskoj svjetiljci koja je pričvršćena na elastičnu traku koju onda možete staviti na glavu. Na taj način ne morate nositi lampu u ruci pa se lakše krećete po teškom terenu, a i snop svjetlosti je prigodno usmjeren u pravcu u kojem gledate. Praksa je više nego jednom pokazala da se radi o neophodnom komadu opreme čiji nedostatak može poprilično zakomplicirati život.

Nedostatak čeone svjetiljke sam prvi puta osjetio penjući u Južni raz Skute u Kamniškim alpama. Partner i ja smo se nakon 3 sata pristupa i 6 sati penjanja morali suočiti s činjenicom da se nalazimo na vrhu na kojem ni on ni ja nismo nikada bili, da imamo još 3 sata dnevnog svjetla, da samo nagađamo gdje bi trebao ići silaz i da ja nisam uzeo čeonu svjetiljku. Nakon 3 sata brzog hodanja i trčanja u debelom sumraku smo se skroz izmučeni dočepali auta. Lekcija naučena? I don't think so. Repetitio est mater studiorum. Samo 2 mjeseca kasnije, izašli smo iz smjera Prusik-Szalay u Triglavu skoro u potpunom mraku. Odlom na prvoj trećini smjera nas je jako usporio, a i penjanje se odužilo. Kako god, trebalo je sići u dolinu po zahtjevnom Bambergovom putu. A onda šok. U silnoj želji da ne ponovim grešku, večer prije sam stavio lampu na posebno mjesto gdje ju sigurno neću zaboraviti. Sada znam da je jedino sigurno mjesto kapa ruksaka. Partneri su mi maksimalno pomogli oko silaza, ali smo ipak satima po mraku pipkali stijene, sajle i klinove. Bio je to doživljaj svoje vrste.

Da nisam jedini s talentom zaboravljanja mogu ilustrirati i neke epizode vezane uz željezničarove alpinističke škole. Više nego jednom su instruktori i tečajci upoznali čari mračnih jesenjih večeri, priželjukujući svjetiljku ili barem da im je priroda podarila vid sove i šišmiša.


Na fotografiji: čeona svjetiljka, TSL
Ponosni vlasnik: Marko Vuković
Broj zaboravljanja: nepoznat
created by: marko @ 2007-05-12 12:31:39 / updated by: marko @ 2007-05-12 12:33:01