Fotografski kutak: slike s penjanja.

greben krlatice
foto: Marko Duki 01/2005

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

Okić

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOŽ - neautorizirana kronika

Alpe

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Žalfia - Sisol, Učka

Lokacija: Sisol, Učka

Stijena: Z stijena

Smjer: Žalfia

Prvenstveni uspon: Davor Kalčić, Mladen Nikšić

Datum: 11.9.2004.

Ocjena: 5+,Ao/4 (sl.pon. 7-)

Visina: 380 m

Vrijeme penjanje: 4-7 sata

Oprema: Kompletan alpski rack: par klinova i kladivo, friendovi, zaglavci, gurtne, kompleti i naravno kaciga!

Karakteristika: Alpsko penjanje. Kvaliteta kamena i pripadajuće trave je raznolika. Najteže mjesto je na sreću iznimka i tu je kamen prvoklasan, ali zato se u 6-oj dužini zapitate o smislu života, i ko će vas naći u ovoj vukojebini, ako se odvali ova glondža za koju se držite. Smjer kojeg ćete se sigurno sjećati, kada ga ispenjete.

Dostup: Cestom Vozilići-Kožljak-Katun do ovog zadnjega. Gdje su, dovraga ta sela, vjerojatno se pitate... E pa ona se nalaze na cesti Lupoglav-Plomin, i stvarno je vrijedno provesti se njome, čak i ako se nemate namjeru penjati u Sisolu. U Katunu lijevo i cestom do pumpne stanice za vodu. Tu parkirati. Dalje šumskim putem gore, pa lijevo, dok se ne počne spuštati (postoji cijelo more šumskih puteva, i lako se izgubiti, ali samo se treba držati smjera prema stijeni). Tu desno na sipar, te preko njega lijevo do ulaza u smjer,kod neizrazitog zaraštenog žlijeba. Cca. 45 minuta (ili malo više) od pumpne stanice.

Silaz: Sa vrha vidikovca držeći se dvadesetak metara lijevo od ruba stijene, do vrtače. Kroz nju i desno na markirani put prema Brseču. Druga varijanta je s vrha desno (južno), rubom stijene, do amfiteatra, i na pogodnom mjestu desno dolje, u jako, jako strmu šumu. Dalje je avantura, s potencijalnim absajlima, i još puno toga..., ali otkrijte nešto i sami, ipak je penjanje u Sisolu punokrvna avantura.

Opis: 1. dužina: Od ulaza po krušljivom žlijebu, do police s drvećem. Tu lijevo, do kraja police (koliko se sjećam, tu ima i pješčani sat, za štand) gdje je štand na drveću. 2. dužina: Gore, prateći klinove, preko grane(grma) desno, i gore do štanda na polici u dnu nečega što podsjeća na veliki, kratki kamin. Jedan klin,od štanda, je lijevo a drugi desno. 3.i 4. dužina: U desno preko delikatnih skliskih ploča, i kad se otvori prolaz prema gore po žljebovima i pločama, prema desnom bridu stijene. Tu sam se malo gubio, pa se možete probati držati skice. Uglavnom za dužinu i pol, uz problematično osiguranje, dospjet ćete na vrh prvog tornja. 5. dužina: Tu se prošećete cca. 50 m lijevo do nastavka penjanja. Iznenađenje tu postoji i neka stazica !!!??? Inače odavde je ludi pogled na divljinu centralnog dijela stijene Sisola. Nezaboravno. 6. dužina: Strma stijena, s uglavljenim blokovima, koji drže (???). Ocjena prvih penjaća je bila 4!? Vjerojatno su porušili najveće glondže za koje si se usudio držati, pa je sada ocjena bliža 6- (koncenzus ponavljača). No ako središ ovu dužinu (i ostaneš u jednom komadu,) smjer ti je u džepu! 7. dužina: Šetnja (kao po planinarskoj stazici) i lagano penjanje dovode te pod vršni dio stijene (cca. 100m napredovanja). 8.,9. i 10. dužina: Konačno malo pravog penjanja, ali kamen..., kamen je vrlo varljiv, izgleda čvrst, a opet nije, pa je, ili... Tu s tendencijom desno, preko pločastih skokova, s tendencijom prema bridu. (Tu smo nešto spajali i preskakali, pa smo zadnje 3 dužine ispenjali u dvije!). Kada obiđete brid onda u žlijeb, ali nakon par metara u desni krak, i po njemu na vrh stijene. Još malo po strmom terenu i na sigurnom ste... Ovisno kamo silazite!

Detaljnije o smjeru: Za alpiniste, od jeseni do proljeća. Idealna priprema za Rzenik. Ma šalim se. Ozbiljan smjer, ne dajte da vas ocjene zavaraju. Teži od Direktne u Špiku i Šimenc-Škarje u Dolgom hrbtu, koje sam penjao iste sezone. Točka.

Napomene: Prvi penjači su smjer opremili sa skoro svim potrebnim klinovima. Istina je da su većinom iz kućne (Uljanik?) radinosti, ali uglavnom ulijevaju povjerenje. S obzirom na karakter smjera kladivo, klinovi i kaciga su obavezni!Žalfia - skicacreated by: klacko @ 2005-11-30 19:07:26 / updated by: klacko @ 2005-12-02 09:10:03