Fotografski kutak: slike s penjanja.

to: prelazak ledenjaka
Gdje: Ande, Peru
Foto: Tihomir Frangen, 2008.

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

Okić

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOŽ - neautorizirana kronika

Alpe

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga
Drugi izlet LJAŠ 2023: 26.03. – Okić

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Nema žena, nema jadikovki

Lokacija: Klek
Stijena: Zapadna stijena (ni Kleka, ni Potkleka, već onaj veliki prevjes)

Smjer: Nema žena, nema jadikovki (No women, no cry)
Prvenstveni uspon: L. Čaklović (AOV) i N. Petrović (AOŽ)
Datum: ?, 1991.
Ocjena: VI+, A1
Dužina smjera: 60 m
Vrijeme penjanja (prvi penjači): 10h (2h za ponavljanje)

Oprema: 50 m uže, set stopera, 10 kompleta, stremenovi (svi su potrebni klinovi u stijeni, ali je pitanje da li neki od njih jos drže!)

Karakteristika: Smjer prati izrazitu i dobro vidljivu pukotinu koja siječe stijenu velikog prevjesa s lijeva udesno. Stijena je dobre kvalitete; malo je lomljiva tek na nekim dijelovima.

Dostup: Od pl. doma na Kleku markiranim putem prema vrhu. Nešto prije špiljice pod velikim prevjesom skrenuti sa staze desno i razvedenim se terenom popeti do velike police pod stijenom. Na ulazu je klin za osiguravalište.

Silaz: Markiranom stazom u dom, sa sedla između Kleka i Potkleka.

Opis: S velike police pod stijenom ravno gore 8 m do iduće, manje police. S nje blago koso u desno do ljuske, kojom do uske poličice (15 m). Njom nekih 5-6 m do neudobnog, visećeg osiguravališta. Zatim opet natrag do polovice priječnice i ravno gore po sustavu neizrazitih pukovina do prevjesa (10 m). Preko prevjesa (pješćani sat sa zamkom, spit) strmo gore do prvih ekspanzivaca (potreban 1 manji stoper); po ekspanzivcima do kraja i zatim kratka priječnica u desno, te ravno gore na vrh stijene (20 m).

Detaljnije o smjeru: Ime smjera potječe od čavrljanja što smo ih Čak i ja vodili onih dana kada je i penjan. Obojica smo tada imali nekih problema sa suprotnim spolom, pa se meni po glavi stalno motao naslov te Marleyeve pjesme, onako kako sam ga bio sebi protumačio, a Lavoslav je onda predložio da se naš uradak - posljednji te vrste na Kleku prije zadnjeg rata - tako i nazove. Osobno bih ga radije bio krstio "Land of Love 1991", što bi više odgovaralo ondašnjim prilikama. No, smjer je prvenstveno bio Čakov projekt i na njemu je bilo da ga imenuje.

Napomene: Smjer ima nekih 6-7 ponavljanja. Mislimo da su kroz njega dosad prošli: Dalibor Vlatković i Darko Dular (sigurno su bili prvi), Branimir Rajšel i Sandra Kerovec, Hrvoje Supić i Neven Petrović, Davor Ćiković, Krešimir Klasan, Boris Čujić i ne znamo tko još. 
 

 Skica smjeracreated by: neven @ 2005-11-27 11:19:25 / updated by: klacko @ 2008-04-09 10:56:28