Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Vlatka Šimunović, nad Crvenim jezerom kod Imotskog
foto: Neven Petrović, 08/2007

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Black Diamond Zodiac Gear Sling

SjeÌam se u magli onih davnih dana... Ili, kako je rekao Nele KarajliÌ, pamtim to kao da je bilo danas, kad je babo Atif otiš'o od nas... A mi penjali u starim trenirkama i tenisicama. Prve penjaèice kupio sam od Jadranka za jednu pizzu. Mariacherice, naravno. On je te iste prije kupio od Èuje. Za 15 maraka! Koji je to bio skok u modernizaciji moje penjaèke opreme!

Tih dana penjali smo u onome što smo imali i, gledajuÌi danas teèajce kako penju mahom u penjaèicama i pojasevima veÌ na školi, mislim si, moderna vremena, Charlie, moderna vremena!

I tako, kao i svi prije nas i vjerojatno svi poslije nas, slinili smo nad katalozima, mirisali opremu po Northlandu i Kastneru, gledali duèane u Ljubljani kako nièu, sele se, propadaju, šire se... A tek oni u Cortini, Francuskoj, Švici, Americi! Dva matièara, pojas, po koja zamka bili su sve što smo si mogli priuštiti za poèetak. Sve se ostalo posuĂ°ivalo. No prolaznost vremena donosila je iskustvo velikih stijena i nova oprema polako je kapala u naše ormare. Moja prva GoreTex jakna bila je zraubana crvena skijaška nortfejsica kupljena na sajmu u selu u Schwarzwaldu. I ta je još uvijek živa, iako je 40 DM naĂ°enih u njenom džepu netom nakon kupnje odavno potrošeno.

Kako bilo, opreme se nakupilo, a problemi s njom su se promijenili. Sad je misaona energija odlazila na spremanje ruksaka. Što od siline svega ponijeti na izlet? Dok jednom nisam shvatio da uvijek uzimam istu majicu, isti flis, iste matièare, gurtne... Ruka sama zna što je gdje na pojasu... I onda su duèani postali neinteresantni! Ništa mi zaista nije trebalo. Zujao bih po policama, jooj, gle ovo!, aaaa, pazi ovo!, a slijedeÌeg se trenutka pitao, a koji Ìe mi to k...linac? I onda sam u zadnjem naletu takvog besciljnog bauljanja golemim kalifornijskim Any Mountain duèanom kupio "gear sling" od Crnog Dijamanta, iliti šminkerskog Black Diamonda..

U duèanu se naprava èinila zanimljivom i meni korisnom, ali u duèanu teško možete ocijeniti kako se nešto stvarno ponaša u stijeni. Gear Sling je skalamerija za nošenje opreme, kompleta uglavnom, koja se navlaèi na leĂ°a poput ruksaka. Sastoji je od potstavljenih anatomski oblikovanih gurtni-nosaèa koje vise na ramenima i preko leĂ°a, dok se s prednje strane prièvršÌuju za prsa podesivom kopèom identiène prsnoj na ruksaku, te po jedne zaobljene plastikom obložene trake sa svake strane sprijeda, o koje se vješa oprema. PenjuĂŚi uvijek s ruksakom, ponekad mi je dostupnost opreme na pojasu uvjetovala kupnju ruksaka s trakicama za opremu na samom ruksaku. Gear Sling èinio mi se dobrim rješenjem problema zatrpanosti pojasa. Na njemu oprema stoji više, ne plete se pod nogama, lako je dostupna i bolje vidljiva. TakoĂ°er olakšava pojas koji s manje opreme na sebi manje želi spuznuti sa struka. Zapravo zamijenjuje nošenje opreme na gurtnama oko ramena koje je meni uvijek izazivalo glavobolju zbog pritiska gurtne na vratne arterije. Gear Sling u stvarnom životu odlièno leži na ramenima i leĂ°ima, naliježe ispod ruksaka, ne osjeĂŚa se na tijelu, a dobar anatomski dizajn raspodjeljuje pritisak na tijelo tako da ramena i glava ne bole.

I tako ja penjem beskrajno zadovoljan tom napravom, sjajnom za duge alpske klasike, sve do jednog dana, nedavnoga, u Paklenici. Petstometarska frikerija, partner me nafuka na samo jedan ruksak, idemo mi bez frke, prvi cugovi bez ruksaka, magnezij se praši, ja se smijem sam sebi. Doðe neki opaki previs, moj cug, partner mi skine ruksak, ja pokupim opremu s njega. Pogledam previšèinu, ma kakav previs!, strop, jebote! Kompleti na Crnom Dijamantu, prijatelji na Guruu, matièari preko cica na dvije male za njih napravljene gurtnice na zvijezdi ovog èlanka. Napudram si ruke, sve mi èudno, lagan ko pero, iako težak ko konj: nimam ruzak! Krenem ja, objesim se na ruku, da me Tom Cruise vidi!..., spit iznad glave, glava iznad ponora, noge u p... materinoj negdje duboko unutra pod stijenom. Ajde sad, treba se brzo ukopcat, da psiha popusti. Krene ruka po komplet, ali nisam ja Clint, ne napipam Colta od prve! Zagrebem po zraku ko veliki! Probam ponovo, opet promašaj! Visim ja, a vise bogme i kompleti! Zbrisali na bok i dalje na leða! Gravitacija je kuèka, kako rece Rockyjev frend u Cliffhangeru. (Ma znam da nije Rocky u tom filmu, ali on je meni uvijek Rocky). E, sad veÌ postaje malo neugodno, ne mogu dohvatiti komplet, a nije mi baš do višenja! I tako, nekako sam ja to dohvatio, ukopèao se i popeo, ali na slijedeÌem previsu uredno raspodijelio komplete ravnomjerno po pojasu i gear slingu.

I što reÌi na kraju? Stvar je sjajna, ali mislite kad ste pod previsom! Uostalom, to èim se bavimo je misaona igra.

Gordan BudiĂŚ


Na fotografiji: Black Diamond Zodiac Gear Sling
Ponosni vlasnik: Gordan BudiĂŚ
Nosivost: kolko treba
Zabava u previsu: zagarantirana
created by: marko @ 2005-10-20 12:03:25 / updated by: marko @ 2005-10-24 15:19:03