Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: kozorog na silasku sa MT. Blanca
foto: Iva Katela, 06/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Black Diamond Zodiac Gear Sling

Sjećam se u magli onih davnih dana... Ili, kako je rekao Nele Karajlić, pamtim to kao da je bilo danas, kad je babo Atif otiš'o od nas... A mi penjali u starim trenirkama i tenisicama. Prve penjačice kupio sam od Jadranka za jednu pizzu. Mariacherice, naravno. On je te iste prije kupio od Čuje. Za 15 maraka! Koji je to bio skok u modernizaciji moje penjačke opreme!

Tih dana penjali smo u onome što smo imali i, gledajući danas tečajce kako penju mahom u penjačicama i pojasevima već na školi, mislim si, moderna vremena, Charlie, moderna vremena!

I tako, kao i svi prije nas i vjerojatno svi poslije nas, slinili smo nad katalozima, mirisali opremu po Northlandu i Kastneru, gledali dučane u Ljubljani kako niču, sele se, propadaju, šire se... A tek oni u Cortini, Francuskoj, Švici, Americi! Dva matičara, pojas, po koja zamka bili su sve što smo si mogli priuštiti za početak. Sve se ostalo posuđivalo. No prolaznost vremena donosila je iskustvo velikih stijena i nova oprema polako je kapala u naše ormare. Moja prva GoreTex jakna bila je zraubana crvena skijaška nortfejsica kupljena na sajmu u selu u Schwarzwaldu. I ta je još uvijek živa, iako je 40 DM nađenih u njenom džepu netom nakon kupnje odavno potrošeno.

Kako bilo, opreme se nakupilo, a problemi s njom su se promijenili. Sad je misaona energija odlazila na spremanje ruksaka. Što od siline svega ponijeti na izlet? Dok jednom nisam shvatio da uvijek uzimam istu majicu, isti flis, iste matičare, gurtne... Ruka sama zna što je gdje na pojasu... I onda su dučani postali neinteresantni! Ništa mi zaista nije trebalo. Zujao bih po policama, jooj, gle ovo!, aaaa, pazi ovo!, a slijedećeg se trenutka pitao, a koji će mi to k...linac? I onda sam u zadnjem naletu takvog besciljnog bauljanja golemim kalifornijskim Any Mountain dučanom kupio "gear sling" od Crnog Dijamanta, iliti šminkerskog Black Diamonda..

U dučanu se naprava činila zanimljivom i meni korisnom, ali u dučanu teško možete ocijeniti kako se nešto stvarno ponaša u stijeni. Gear Sling je skalamerija za nošenje opreme, kompleta uglavnom, koja se navlači na leđa poput ruksaka. Sastoji je od potstavljenih anatomski oblikovanih gurtni-nosača koje vise na ramenima i preko leđa, dok se s prednje strane pričvršćuju za prsa podesivom kopčom identične prsnoj na ruksaku, te po jedne zaobljene plastikom obložene trake sa svake strane sprijeda, o koje se vješa oprema. Penjući uvijek s ruksakom, ponekad mi je dostupnost opreme na pojasu uvjetovala kupnju ruksaka s trakicama za opremu na samom ruksaku. Gear Sling činio mi se dobrim rješenjem problema zatrpanosti pojasa. Na njemu oprema stoji više, ne plete se pod nogama, lako je dostupna i bolje vidljiva. Također olakšava pojas koji s manje opreme na sebi manje želi spuznuti sa struka. Zapravo zamijenjuje nošenje opreme na gurtnama oko ramena koje je meni uvijek izazivalo glavobolju zbog pritiska gurtne na vratne arterije. Gear Sling u stvarnom životu odlično leži na ramenima i leđima, naliježe ispod ruksaka, ne osjeća se na tijelu, a dobar anatomski dizajn raspodjeljuje pritisak na tijelo tako da ramena i glava ne bole.

I tako ja penjem beskrajno zadovoljan tom napravom, sjajnom za duge alpske klasike, sve do jednog dana, nedavnoga, u Paklenici. Petstometarska frikerija, partner me nafuka na samo jedan ruksak, idemo mi bez frke, prvi cugovi bez ruksaka, magnezij se praši, ja se smijem sam sebi. Dođe neki opaki previs, moj cug, partner mi skine ruksak, ja pokupim opremu s njega. Pogledam previščinu, ma kakav previs!, strop, jebote! Kompleti na Crnom Dijamantu, prijatelji na Guruu, matičari preko cica na dvije male za njih napravljene gurtnice na zvijezdi ovog članka. Napudram si ruke, sve mi čudno, lagan ko pero, iako težak ko konj: nimam ruzak! Krenem ja, objesim se na ruku, da me Tom Cruise vidi!..., spit iznad glave, glava iznad ponora, noge u p... materinoj negdje duboko unutra pod stijenom. Ajde sad, treba se brzo ukopcat, da psiha popusti. Krene ruka po komplet, ali nisam ja Clint, ne napipam Colta od prve! Zagrebem po zraku ko veliki! Probam ponovo, opet promašaj! Visim ja, a vise bogme i kompleti! Zbrisali na bok i dalje na leđa! Gravitacija je kučka, kako rece Rockyjev frend u Cliffhangeru. (Ma znam da nije Rocky u tom filmu, ali on je meni uvijek Rocky). E, sad već postaje malo neugodno, ne mogu dohvatiti komplet, a nije mi baš do višenja! I tako, nekako sam ja to dohvatio, ukopčao se i popeo, ali na slijedećem previsu uredno raspodijelio komplete ravnomjerno po pojasu i gear slingu.

I što reći na kraju? Stvar je sjajna, ali mislite kad ste pod previsom! Uostalom, to čim se bavimo je misaona igra.

Gordan Budić


Na fotografiji: Black Diamond Zodiac Gear Sling
Ponosni vlasnik: Gordan Budić
Nosivost: kolko treba
Zabava u previsu: zagarantirana
created by: marko @ 2005-10-20 12:03:25 / updated by: marko @ 2005-10-24 15:19:03