Fotografski kutak: slike s penjanja.

Bui: Kreimir Klasan, Klacko
Smjer: Tri mesara buhu klala, 5a, 70m
Foto: Hrvoje Jenei

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Oprema za turno skijanje

Ovaj tekst je zamišljen kao općeniti uvod u opremu za turno skijanje. Odabir kod kupovine ovisi o puno faktora. Od cijene i dostupnosti do potreba. Iskustvo govori da je važno kod kupovine uzeti u obzir buduću upotrebu opreme i odlučiti se za primjerene modele. Oprema je skupa i dobro je kvalitetno se informirati prije kupovine. U nekim slovenskim trgovinama (Iglu, Promontana) možete iznajmiti turnu opremu i uvjeriti se koliko vam odgovara prije nego što odriješite kesu.

Vezovi

Turno skijaški vez ima dva modusa rada, ovisno o položaju pete. Ona može biti fiksirana (prilikom spuštanja, kao alpski vez) ili slobodna (hodanje, kao vez za skijaško trčanje). Dobar vez mora omogućavati udobno i prirodno hodanje, sigurno skijanje i pouzdano izbacivanje noge iz veza prilikom pada. To su ujedno i pokazatelji prema kojima se bira vez. Prirodno hodanje znači da se možemo kretati brzo i s lakoćom. Lakši vez u pravilu to omogućuje. Kod hodanja svakako treba obratiti pažnju na nastavak koji služi za fiksiranje pete. On ima više položaja. Već spomenuto fiksiranje pete i nekoliko pozicija za hodanje, ovisno o nagibu terena. Veći izbor pozicija za hodanje automatski znači veću udobnost. Da bi skijanje bilo sigurno, vez mora izbacivati nogu po dvije osi i biti dimenzioniran za naprezanja koja smo mu namijenili. Faktori dimenzioniranja su isti kao i kod alpskih vezova, tj. izdržljivost materijala i skala za osjetljivost veza ovisno o težini skijaša. Neki vezovi se izrađuju u različitim veličinama (npr. M-XL), pa i na to treba obratiti pažnju kod kupovine.

Odabir veza ovisi o planiranoj namjeni. Oni koji će više "planinariti" na skijama (što je uglavnom slučaj u našim brdima) ili se takmičiti u turnom skijanju (u Torinu je olimpijski sport) odabrat će što lakši vez (npr. Dynafit, Silvereta). Za turno skijanje koje se sastoji i od dužih spustova, bolje je odabrati masivniji i "alpskiji" vez (npr. Fritschi, Naxo).

Uz vezove treba misliti i na gurtne za vezanje skija za nogu kako ih ne bi izgubili prilikom pada. One se u pravilu bolje ponašaju od stopera koje srećemo na skijalištima. Također, mnogi turni skijaši koriste tzv. srenače. To su svojevrsne dereze koje se nataknu na vezove, a služe za hodanje po tvrdom i zaleđenom snijegu. Svaki proizvođač vezova proizvodi i kompatibilne srenače.

Održavanje vezova uključuje redovito sušenje i povremeno podmazivanje pregibnih dijelova. Treba imati na umu da je zbog težine odabir materijala kod turnog veza takav da on nije jednako izdržljiv kao alpski vez. Zbog toga mu se skijanjem na stazama skraćuje životni vijek.

Pancerice

Za turne pancerice je specifično to što moraju biti primjerene za dugotrajno hodanje sa i bez skija, te za spuštanje. Razlikuju se od alpskih pancerica po gumenom džonu (vibram) koji amortizira hod. Tu je i udoban uložak sa držačem za mišić lista, te "zglob" koji omogućuje pregibanje pancerice. Sve to su faktori udobnosti kod hoda. Sa druge strane, kod skijanja se "zglob" može fiksirati posebnom kopčom, pa pancerica postaje tvrđa. U pravilu je nemoguće potpuno pomiriti oprečne zahtjeve za mekanom pancericom kod hoda i tvrdom kod spuštanja. U praksi to ispadne tako da je kod hodanja pancerica pretvrda, a kod spuštanja premekana. Oni koji se planiraju upuštati u duže skijaške spustove, trebali bi se odlučiti za tvrđu pancericu jer daje puno bolju kontrolu nad skijom. Veći broj kopči također pomaže kod reguliranja tvrdoće. Planinarski orijentirani turni skijaši će veću pažnju posvetiti težini pancerice. Pravila kod kupovine su ista kao i kod gojzerica. Treba paziti na veličinu, probati ih u popodnevnim satima kada je noga veća, u debelim čarapama. Treba provesti neko vrijeme u njima, te testirati sve kopče i gurtne u svim modusima. Krivo odabrane pancerice stvaraju neugodne žuljeve i probleme kod skijanja. Neki poznatiji proizvođači su: Nordica, Scarpa, Garmont, Dynafit, Lowa.

Skije

Iako za turno skijanje možemo upotrebljavati i alpske skije, turne imaju neke posebnosti. Najočiglednija je lako primjetljiva rupa pri vrhu turne skije. Njena uloga je trivijalna - služi za vuču skija dok hodamo. Sofisticiranije razlike su u tvrdoći i težini skije. U nastojanjima da dobiju što lakšu (radi nošenja), a opet dovoljno tvrdu (da se izbjegnu vibracije) skiju proizvođači nude nekoliko modela ovisno o skijaškom znanju. Odabir pravog modela prava je nauka, iako turne skije nisu ni izbliza jednako tvrde kao one predviđene za stazu. To uostalom nije ni potrebno jer su i naprezanja manja. Puno je važnije da je skija široka i da dobro plovi u dubokom snijegu. Izbor dužine i radijusa ovisi o skijaškom znanju i tehnici i ne bi bilo zahvalno ulaziti u rasprave o tome. Ipak, ljudi obično kupuju nešto kraće skije jer su spretnije za manevriranje. Opet, na njima je teže održavati ravnotežu. Isto tako, radijus turnih skija se sve više smanjuje (<20m), ali treba paziti na širinu skije ispod pancerice radi boljeg prilijeganja uz površinu kod hodanja. Postoji opasnost da na velikoj strmini, kod malene širine skije, sami sebe izbacimo iz ravnoteže struganjem pancerice po padini.

Dobro je imati naoštrene rubnike i podmazane skije. Kod turnog skijanja se na istoj turi susrećemo s više vrsta snijega i održavane skije se bolje ponašaju u takvim uvjetima. Bilo da se radi o tvrdom snijegu i ledu kada do izražaja dolaze rubnici, bilo da se radi o mokrom snijegu u kojem nam treba brza i podmazana skija.

Budući da se tehnologija mijenja iz sezone u sezonu, dobro je konzultirati prodavača ili web stranice proizvođača (Elan, Hagan, Atomic, Fischer, Blizzard, Skitrab, Salomon, K2).

Cucki

Cucki su iznimno važan dio opreme. To je pomagalo koje sprečava proklizavanje skije u nazad kod hodanja uzbrdo. Istovremeno, moguće je kretati se prema naprijed. Izrađene su od kratke (danas uglavnom sintetičke) dlake koja ima svojstvo da u jednom smjeru klizi, a u drugom ne (dlaka se zabija u snijeg i stvara trenje). Moderni cucki s jedne strane imaju dlaku, a s druge ljepilo kojim se zalijepe za kliznu površinu skije. Na krajevima imaju patente kojima se zakače na krajeve skija radi boljeg držanja. Dužina i oblik cucaka moraju odgovarati dužini i obliku vaših skija, inače neće držati. Danas se proizvode ravni cucki za klasične skije, te nekoliko dužina i radijusa cucaka za razne vrste carving skija. Ako imate jako specifičan oblik skija, cucke možete i iskrojiti od "broj većih". Uglavnom svi proizvođači izrađuju cucke sličnih osobina i ne može se reći koji su bolji a koji lošiji. Na kraju ionako svima upotrebnom oslabe i svojstva i ljepilo. Srećom, oboje se može popraviti nanošenjem novog sloja ljepila, odnosno impregniranjem cucaka voskom. U obližnjim trgovinama možete naletiti na Coltex ili Hagan.

Ostala oprema

Pored gore navedene opreme bez koje ne možete na turno skijanje, u ruksaku je dobro imati još neke drangulije koje mogu biti od iznimne važnosti. Dakle, osim standardnog sadržaja ruksaka (odjeća, hrana, tekućina, prva pomoć ...) treba misliti i na astro foliju, bivak vreću, zamku, cepin, dereze, lavinski uređaj, lavinsku sondu, lopatu, kacigu itd. Sve naravno ovisi o tome kamo ste se uputili i kakvi su uvjeti.
created by: marko @ 2004-10-07 10:11:20 / updated by: marko @ 2004-10-11 16:15:55