Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Neven Petrovi u pohodu na Gran Sasso d\'Italia
foto: Nada Dabo, 08/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

O penjačkom pojasu

(Napomena: U ovom tekstu nalaze se informacije o dijelovima, materijalima i osnovnim karakteristikama penjačkog pojasa, dok se u tekstu Kako izabrati penjački pojas? Više može naći o mogućnostima na pojasu nužnima za pojedine vrste penjanja, zatim na što sve paziti prilikom kupovine te kako pojas održavati)

UVOD

Pojas je obavezni dio onog dijela penjačke opreme kojemu je svrha zaštita penjača. Sastoji se od više povezanih remenova koji se navlače na tijelo te su u sistemu za zaštitu posrednik između penjača i užeta. Kvalitetan pojas će, u slučaju pada, isti zaustaviti te omogućiti tijelu da nastalu silu apsorbira uz minimalna oštećenja. Oblik i izvedba pojasa utječu i na udobnost u visećem položaju (nakon pada, prilikom visećega osiguravanja te spuštanja niz stijenu). Osim ovoga, pojas je i spremište različite penjačke opreme.

Uvjerenje, odnosno certifikat, koji pojedini model pojasa dobije nakon zadovoljavajućega prolaska kroz testove oblikovane prema sigurnosnim zahtjevima pojedinih standarda za penjačke pojaseve potvrda je da je isti izrađen tako da uspješno obavlja svoju namjenu. Oznaka UIAA potvrđuje kako je model pojasa koji ju nosi zadovoljio pri testovima temeljenim na standardu Međunarodne zajednice planinarskih saveza (Union Internationale des Associations d’Alpinisme (UIAA) = International Mountaineering and Climbing Federation). Ovaj se standard temelji na, odnosno uključuje sve sigurnosne zahtjeve standarda EN 12277 Evropskoga povjerenstva za standardizaciju (European Committee for Standardization = Comite Europeen de Normalisation (CEN)), pa se na pojasu nalazi i oznaka CE ili CEN, a razlikuje se po dodatnim zahtjevima u vezi s kontrastnošću boja. Osim ovih, postoje i neki drugi standardi koji za nas nisu najrelevantniji pa ovdje nisu posebno navedeni.

Penjački se pojasevi prema dijelu tijela na koji se navlače (što utječe i na područja upotrebe) dijele na tri vrste: jednodjelni (eng. full body), prsni (eng. chest harness) i sjedalni (eng. sit harness). Sjedalni se najčešće koriste pa ćemo se u ovom tekstu posvetiti samo njima.

(Napomena: Kako do sada na hrvatskom jeziku nije objavljena relevantna terminologija na koju bismo se mogli osloniti, predložili smo svoju. Svjesni smo nespretnosti nekih izraza pa se nadamo razumijevanju i pozivamo na suradnju. Također, uz hrvatski prijevod smo, ondje gdje postoje, naveli i izraze uvriježene među penjačima (s oznakom tzv.), te engleski original.)

Kako bismo produbili razumijevanje načina na koji je penjački pojas pripremljen za obavljanje pojedinih zadataka, u nastavku ćemo nešto više reći o njegovoj građi i materijalima te najvažnijim karakteristikama. Pojedine ćemo dijelove, radi preglednosti, navesti prema onome kako su obično smješteni u sklopu pojasa. Neki od tih dijelova su obavezni, drugi su izborni. Mi smo ih radi informativnosti odlučili sve iscrpno pobrojati i opisati, dok smo ekstravagancije nastale borbom za lovu u potpunosti zaobišli.

GRAĐA POJASA

Glavni dijelovi penjačkog pojasa su pas (eng. waist belt) i dvije omče za noge (tzv. nogavice, eng. leg loops).

Niže u tekstu će se razjasniti razlozi zbog kojih je važna kvaliteta materijala od kojih su izrađeni pas i nožne omče, a sada ćemo ih samo razvrstati:

 • vanjski: izdržljiv, na deranje otporan (npr. kevlar, cordura)
 • podloga: udoban (npr. pjena otvorenih ili zatvorenih stanica (eng. open-cell, closed-cell foam))
 • unutrašnji: ugodan (npr. 3D mreža (eng. mesh), fleece)

Dijelovi pojasa:

 • pas
 • dijelovi za zatezanje pasa:

  Jedna ili dvije kopče (eng. buckle), traka za zatezanje, držač(i) za traku, čičak (eng. velcro)

  - Kopče su najčešće izrađene od karbonskog čelika, ali i aluminija ili drugih lakih, a čvrstih materijala. Pojavljuju se u širokom rasponu veličina i oblika, no obično su uskoga profila.
  Prednost pasa sa dvije kopče je u kvalitetnijem namještanju pojasa (centriranje omče za osiguravanje i točki navezivanja) te smještanju opreme točno na željena mjesta. Kod pasa s jednom kopčom sa promjenom debljine odjeće i oprema dolazi na donekle različita mjesta, no pri ovome se preciznije centriranje može postići podešavanjem donje točke navezivanja, ukoliko na pojasu postoji ta mogućnost,. Pojas s jednom kopčom na pasu lakši je i jeftiniji.

  - Traka za zatezanje je kod jednog broja modela na svom kraju presavinuta i prošivena, a dobiveno zadebljanje onemogućava potpuno izvlačenje trake iz kopče. Ovo ima zaštitnu funkciju, no može otežati navlačenje pojasa na tijelo. Traka mora biti toliko dugačka da je nakon zatezanja (u najdebljoj odjeći koju se pri penjanju namjerava nositi) preostane barem osam centimetara. Kako ne bi smetao, taj se ostatak provlači kroz držač(e) za traku.

  - Čičak je smješten na krajevima pasa, kod nekih modela je na jednom kraju ušiven na elastičnu traku (pogodno pri mijenjanju debljine odjeće). Njegovom prethodnom upotrebom olakšava se zatezanje pasa.

  Sistemi za pričvršćivanje pasa
  Najstariji i najčešći je sistem dvostrukoga provlačenja (eng. double back/pass(ing)): nakon što se traka za zatezanje provede kroz kopču, obrne se i još jednom provuče kroz jedan njen prorez. Ovo povećava izdržljivost sistema te spriječava izvlačenje trake iz kopče do kojega bi inače moglo doći pod utjecajem sila koje nastaju prilikom zaustavljanja pada. Relativni nedostatak ovog sistema je u kompliciranosti koja prati zatezanje odnosno popuštanje trake, a ta se kompliciranost najintenzivnije osjeti u hladnim uvjetima, odnosno sa rukavicama na rukama. Alternativno rješenje za ovaj problem predstavljeno je kod drugih sistema za pričvršćivanje, kod kojih su zatezanje i popuštanje na različite načine pojednostavljeni, a izvlačenje trake spriječeno s nekim vidom samoučvršćenja (po čemu se onda ovi sistemi ponekad i nazivaju (eng. autolock(ing))). U njihov se detaljniji prikaz i nedostatke nećemo upuštati.

 • omče za opremu (tzv. okačnice, eng. gear loops)

  Kako samo ime kaže, služe za smještaj i prijenos različite penjačke opreme.
  Na modelima za penjanje u velikoj stijeni može ih biti čak 9, no uobičajene su 4. I ovi se dijelovi pojavljuju u različitim varijantama, a karakter im daje:

  - materijal (Poželjno je da je tvrđi kako bi se spriječilo nakupljanje opreme na sredini (najlon, plastika).)

  - veličina (Na različitim modelima, ali i na jednom modelu, omče se pojavljuju u različitim veličinama, kako bi udovoljile zahtjevima koje postavlja raznolikost penjačke opreme.)

  - oblik (Osim standardnih razlika u širini i dužini, mogu biti oble ili uglate, a uglate mogu biti ravne ili ukošene (na ukošenima se oprema pomiče prema naprijed kako bi bila nadohvat ruci (eng. fast forward gear loops). S drugog aspekta, omče se dijele na simetrične i asimetrične.)

  -  izvedba (Način na koji su omče izrađene te pričvršćene na pas (pleteni najlon, sa ili bez ojačanja u vidu plastične tubice, toplinski modelirane plastične omče; šivanje, ljepljenje).)

  - položaj omči, odnosno njihov smještaj na pasu (Pojedina omča može biti pričvršćena bliže gornjem ili donjem rubu pasa, odnosno miješano (prednjim krajem na donjem, a stražnjim na gornjem rubu).)

  - sve prethodne karakteristike imaju utjecaj na nosivost omči (Izražena je brojem karabinera koji u njih stanu, odnosno težinom koju omča može podnijeti.).

  - i, na kraju: usmjerenost omči: prema dole, prema van (udaljavaju opremu od tijela) ili prema gore (ove se omče nakon rasterećenja vraćaju u osnovni položaj te na taj način olakšavaju dohvat opreme smještene na stražnjem dijelu, što bi moglo biti poželjno pri penjanju težih smjerova u kojima je bitna brzina).

 • vučna omča (eng. haul loop)

  Obično je smještena na sredini zadnjeg dijela pojasa, no postoje i pomične. Različite su izvedbe kod pojasa namijenjenih različitim vrstama penjanja. Kod pojaseva namijenjenih penjanju sa puno opreme (višedužinsko/višednevno penjanje u velikoj stijeni/tehničkim smjerovima), te na modelima oblikovanima za više vrsta penjanja, nalazimo najkvalitetnije izrađene omče, koje su nešto veće i od izdržljivih materijala.
  Općenito, kvalitetnija omča može dobro poslužiti. Naprimjer, pri penjanju uskih kamina sa ruksakom, koji se pritom pričvrsti na kraće uže i objesi te vuče za sobom, a na nju se može okačiti i pristupne cipele, vrećicu s magnezijem ili nešto drugo što nije najbitnije za napredovanje u stijeni.

 • omče za noge

  Mogu biti:
  - fiksne
  - podesive (sa kopčom, odnosno poteznom gumenom vrpcom)

  Fiksne omče osmišljene su za penjanje u stalnim uvjetima, a pojas čine lakšim i jeftinijim. Kada su opremljene rastezljivim dijelom, toleriraju određene promjene u debljini odjeće. Od ovih su za upotrebu pri više vrsta penjanja koje uključuju različite debljine odjeće (od tanke u ljeto do višeslojne zimi) pogodnije podesive omče. Ukoliko se radi o omčama sa kopčom iz koje se do kraja može izvući traka za zatezanje (dakle, bez zadebljanja na kraju) – u pitanju su omče koje se lako namještaju i sa derezama ili skijama na nogama. Sistem za pričvršćivanje omči sa kopčom obično je istovjetan onome na pasu, materijal od kojeg je izrađena kopča je obično aluminij, a traka za zatezanje mora biti toliko dugačka da je nakon zatezanja (u najdebljoj odjeći koju se pri penjanju namjerava nositi) preostane barem 5 cm. Ovaj se ostatak provlači kroz držač za traku.

 • omča za osiguravanje (partnera) (eng. belay loop)

  Deklarativno, ova je omča izborni dio, no za penjače vrlo bitan. Nalazi se na prednjoj strani pojasa, a povezuje pas i nožne omče. U slučaju pada, preuzima težinu i silu zaustavljanja pa mora biti izrađena od kvalitetnih materijala. Ova omča ne služi za navezivanje na uže jer bi pri tome točka gravitacije bila previsoko.

 • točke navezivanja (eng. tie-in points)

  Na većini modela su to dvije omče: jedna na pasu, druga na spoju nožnih omči, kroz koje se provlači uže pri navezivanju. Najranjiviji su dio pojasa zbog trenja koje nastaje u stalnom kontaktu s užetom i omčom za osiguravanje pa ih na kvalitetnijim modelima nalazimo bitno ojačane.
  Donja omča za navezivanje na svojoj donjoj traci (koja se ne opterećuje) može imati plastičnu kopčicu za podešavanje duljine. Ovo služi za centriranje pojasa, odnosno uz stražnje trake koje se daju otkačiti – za potpuno odvajanje nožnih omči od pasa.
  Na modelima koji nemaju omču za osiguravanje točka navezivanja je samo jedna i nalazi se iznad prednjeg dijela pasa.

 • stražnje trake (eng. rear risers ili straps)

  Elastične trake koje na stražnjem dijelu povezuju pas i omče za noge, odnosno zadržavaju omče na željenoj visini bedara. Mogu biti fiksne ili podesive. Ukoliko su tu i plastične kopčice, kukica ili čičak, trake se mogu otkačiti, što omogućava jednostavnije obavljanje jedne ili dvije, u ovisnosti od spola, temeljnih funkcija ljudskoga tijela. Također, na ovaj način se može svući omče za noge, promijeniti odjeća (npr. navući nepropusne hlače u slučaju kiše), a u isto vrijeme ostati navezan u pojasu.

KARAKTERISTIKE

Kako smo već najavili, slijedi i pregled najvažnijih karakteristika pasa i nožnih omči, odnosno onih koje su povezane sa već spomenutim materijalima pasa i omči, njihovim krojem, te samom izradom pojasa:

 • širina, debljina/podloženost - pasa i omči za noge
 • udobnost, težina - pojasa

Širina i debljina pasa i omči za noge su (upravno) proporcionalne udobnosti i težini pojasa.

Par napomena:

 • širina

  Što su pas i nožne omče širi, sila koja nastaje pri zaustavljanju pada raspoređuje se na veću površinu stražnjih dijelova struka i bedara penjača. Šire remenje manje će se urezivati u tijelo od užega te će na taj način omogućiti penjaču duži boravak u visećem položaju. Nadalje, što je pas širi težina opreme raspoređuje se na veću površinu.
  Iako nailazimo na različite krojeve pasa, oni su obično širi u stražnjem dijelu struka te se preko područja iznad kostiju kukova sužavaju prema prednjem dijelu. Širi pas na ovim dijelovima mogao bi ograničiti gibanje ili pritisnuti donji dio rebara. Općenito, širina pasa utječe na njegovu fleksibilnost (što je pas širi, manje je fleksibilan te ima veću tendenciju ograničavanja gibanja). Jedno rješenje za dobru raspodjelu težine i udobnost s jedne strane te za fleksibilnost i zračenje s druge strane predstavlja širok stražnji dio pasa skrojen s prorezom između dvije spojene trake.
  Što se nožnih omči tiče, iako ih nalazimo u različitim oblicima (O, U, delta), i one se obično sužavaju prema prednjem dijelu.

 • debljina/podloženost

  Podloga pri padu ublažava utjecaj sile zaustavljanja na tijelo, odnosno smanjuje urezivanje remenja u kožu. Pri dužem visećem položaju deblja podloga produžit će vrijeme potrebno da donji ekstremiteti utrnu. Osim ovoga, podloga služi i smanjenju trenja vanjskog (grubljeg) materijala o tijelo, odnosno za udobnije nošenje (teške) opreme. Predebela podloga učinit će pojas glomaznim i nefleksibilnim te će ograničavati gibanje.

 • udobnost

  Osim širine i podloženosti pasa i nožnih omči, na udobnost utječu veličina i kroj pojasa:
  Većina pojaseva dolazi u različitim veličinama, obično u rasponu od XS do XL, mada ženski modeli dolaze i u veličini XXS, a alpski u XXL. Neki modeli pokrivaju nekoliko veličina odjednom, a manji dio njih dolazi i u veličini za sve (eng. one size fits all). Osim obujma struka i bedara, veličinu određuje i udaljenost između pasa i nožnih omči (eng. rise). Kod najvećeg broja modela udaljenost čine duljina spoja među omčama za noge i duljina omče za osiguravanje (dok kod onog dijela koji nema omču za osiguravanje udaljenost čini duljina spoja nožne omče s pasom). Udaljenost je većinom fiksna, no postoji i podesiva. Proizvođači u katalozima uz pojedine veličine navode raspone obujma struka i bedara koje one obuhvaćaju (što je korisno pri istraživanju odgovarajuće ponude na tržištu), no da li je udaljenost pas-omče odgovarajuća provjerava se isključivo isprobavanjem pojasa. Kod pojasa s odgovarajućom udaljenošću pri padu ili u visećem položaju pravilno će se raspodjeliti sila zaustavljanja, odnosno težina tijela na noge (~2/3) i struk (~1/3) pa će položaj penjača u oba slučaja biti uspravan, odnosno sjedeći. Neodgovarajuća udaljenost u slučaju pada dovodi do nepravilne raspodjele, što može dovesti do obrtanja penjača, bolova u predjelu osjetljivih unutrašnjih organa ili ograničavanja disanja pritiskom pasa na donji dio rebara. Prilikom penjanja, pojas s prekratkom udaljenošću ograničavat će gibanje (omče za noge zatezat će u preponskom dijelu i/ili povlačiti pas prema dole), dok bi se kod onoga sa predugom nožne omče pri visećem osiguravanju mogle urezivati u međunožje, a pas pritisnuti donji dio rebara. (Napomena: preduga udaljenost može se skratiti na taj način da se prilikom navezivanja na vodičkom čvoru izvede manja omča).
  Na tržištu postoje i tzv. ženski modeli pojasa koji su oblikovani prema svojstvima tipičnoga ženskoga tijela pa isti u odnosu na tzv. unisex/muške modele imaju veću udaljenost između pasa i omči za noge (dulji spoj među omčama, eventualno dulja omča za osiguravanje), a razlikuju se i u odnosu obujma struka i bedara (ženski imaju nešto šire omče u odnosu na uži pas, a muški uže omče u odnosu na širi pas). Ovo ne znači da penjaču muškoga spola ženski model ne može odgovarati bolje nego oni unisex, a vrijedi i obrnuto.
  Osim ovog općeg kroja pojasa (kojeg bitno određuje udaljenost pas-omče) na udobnost utječe i kroj samoga pasa i nožnih omči. Ovi dijelovi, kako ne bi ograničavali gibanje, pritiskali ili žuljali, moraju biti anatomski oblikovani. Važan je i način te kvaliteta kojom su povezani slojevi od kojih su pas i nožne omče izrađeni (unutarnji šavovi, toplinsko matrično rezanje..).

 • težina

  Raste sa svakom dodatnom mogućnošću pojasa. Isplati se pristati na veću težinu u korist mogućnosti koje su nužne za određenu vrstu/vrste penjanja.

 

Autorica: Karolina Vranješ
created by: marko @ 2004-10-07 09:49:48 / updated by: marko @ 2005-07-01 11:29:45