Fotografski kutak: slike s penjanja.

Gdje: Tura na Kanjavec (Bohinj-Komna-Prehodavci-Kanjavec-Bohinj), 01/2013
Foto: Rene Lisac

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Kako izabrati penjački pojas?

(Napomena: U ovom tekstu nalaze se savjeti na što paziti prilikom izbora i kupovine penjačkog pojasa. Kao osnovna smjernica, pobrojane su mogućnosti na pojasu nužne ili izrazito važne za pojedine vrste penjanja. Ostale mogućnosti, odnosno opisi korištenih pojmova i relevantni dodatni savjeti mogu se naći u tekstu O penjačkom pojasu.)

Prema vrsti penjanja odnosno mogućnostima na pojasu, za tu vrstu nužnima i/ili izrazito važnima:

 • Ukoliko se namjeravate baviti isključivo penjanjem u kratkim, sportskim, smjerovima (u kojima se koristi malo opreme) i na umjetnoj stijeni, dovoljan vam je lagani pojas nešto užega i manje podloženoga remenja (kod kojih veća fleksibilnost omogućava širi raspon pokreta), s jednom kopčom na pasu, dvije-tri okačnice za opremu te s fiksnim nožnim omčama.
 • Za penjanje u velikoj stijeni izaberite pojas širega pasa i nožnih omči, bogato podložen, s vrhunskom vučnom omčom te većim brojem omči za opremu (5-9). Šire i podloženije izaberite i ukoliko očekujete kako ćete često penjati teže smjerove od nekoliko dužina, kod kojih ćete duže visjeti osiguravajući partnera. Bogato podložen pojas na velikim vrućinama obećava više znoja, no udobnost će vam to nadoknaditi.
 • Za ledene smjerove te za penjanje u visokogorjima izaberite pojas izrađen od materijala koji upijaju manje vlage (npr. podloga: mora biti pjena zatvorenih stanica, nikako otvorenih). Tako vam se pojas, ukoliko se smoči, a temperatura se spusti ispod ništice - neće smrznuti.
 • Za visokogorja, odnosno za penjanje s dugim pristupima ili višednevno penjanje, pri kojem se uz penjačku nosi i druga oprema pa je ušteda na težini (ali i obujmu) vrlo bitna, jer se uz penjačku nosi i druga oprema - izaberite pojas srednje širine i podloženosti. U potpunosti podesiv pojas (s kopčama na nožnim omčama i trakama koje se mogu do kraja izvući) lakše ćete navući u situacijama kada su na nogama dereze ili skije.
 • Iako proizvođači tvrde drugačije, univerzalni pojas (eng. all around) ne postoji, no, ukoliko ipak želite nešto što će dobro poslužiti pri većini aktivnosti kojima se mislite baviti, kao i inače - kompromise činite ondje gdje očekujete da ćete ih najmanje osjetiti. A u vezi s čim biste ih to mogli činiti, kako je već napomenuto, možete naći u tekstu O penjačkom pojasu.

Prema dostupnosti pojasa

 • Kako svaki pojas valja isprobati prije nego li ga se kupi, važno je pojasevi kojih proizvođača su dostupni u blizini vašeg mjesta stanovanja. U Hrvatskoj se pojasevi mogu kupiti u nekoliko trgovina Iglu športa (Zagreb, Starigrad – Paklenica, Split) te u Promontani u Puli, Rijeci i Zagrebu. U Sloveniji je više trgovina, a glavna odredišta su Promontana, Annapurna, K2, Iglu šport, Hervis, prvenstveno u Ljubljani i Mariboru, a tu su i Kranj, Bled, Celje.. U Austriji se, u Grazu, odlazi u Bergfuchs i Northland. A u Italiji, u Trstu – u Papi Sport. Nakon što istražite dostupne proizvođače, možete započeti s njihovim modelima, a pri ovom vam poslu može pomoći sekcija Linkovi na našim stranicama

Prema udobnosti - kriteriju na početku i na kraju svakog izbora

 • Kroj i veličina pojasa vam moraju odgovarati. Neodgovarajući (premali, preveliki) će vas zatezati, a možda i boljeti, te vam ograničavati gibanje, a možda i disanje. Slobodno ih se možete plašiti i u slučaju (obrnutog) pada. Dakle, pojas MORA biti odgovarajući. Da li jest, provjerite na sljedeći način: pojas navucite, a pas (čvrsto) pritegnite. Pas mora biti smješten točno iznad kostiju kukova te izvan dosega rebara. Između njega i struka, odnosno odjeće, ne smije ostati previše prostora, tako da ga nikako ne možete svući preko kukova. No, ne smije vam ograničavati gibanje. Uz odgovarajuću udaljenost između pasa i nožnih omči te primjereno zategnute stražnje trake, omče moraju biti smještene na gornjem dijelu bedara. Ukoliko ste izabrali pojas sa podesivim omčama, zategnite ih tako da vam ne ograničavaju gibanje te da se u njima osjećate udobno. Nemojte ostaviti previše prostora (poželjno toliko da pored noge u omču stane i dlan), jer će preširoke omče lamatati, a mogle bi stvarati i neugodno trenje na unutrašnjem dijelu bedara te međunožju, odnosno, kod nesretnije vrste penjača, ostaviti posljedice na eventualno razmnožavanje gena.
  Nakon što ste pojas namjestili, hodajte neko vrijeme u njemu kako biste provjerili kakav vam osjećaj pri tome pruža. Čučnite, kako biste osjetili zateže li vas remenje igdje, urezuje li se ili na neki drugi način smeta. Umjetna stijena u trgovini omogućuje vam procjenu pojasa u uvjetima u kojima će biti upotrebljavan, no, ukoliko stijene nema, poslužit će i simulacija nekoliko tipičnih penjačkih položaja. Također, ukoliko za to u trgovini postoji mogućnost, visite u pojasu neko vrijeme.
  Nadalje, provjerite jesu li omče za opremu funkcionalno raspoređene u odnosu na vaše tijelo: kad se pas zategne, omče ne smiju biti previše naprijed niti natrag kako oprema na njima ne bi ometala gibanje te kako bi bila vidljiva i dohvatljiva. Okačite na njih i nešto opreme, kako biste provjerili kakav vam osjećaj pojas pruža pod opterećenjem. Ukoliko namjeravate penjati sa ruksakom, provjerite i stvaraju li se neugodne točke pritiska na mjestima na kojima se ruksak i pojas dodiruju (pogotovo ukoliko pas na stražnjem dijelu ima tvrde plastične omče za opremu).
  Nakon svega, ukoliko ste ustanovili kako ništa neugodno niste osjetili, pojas bi mogao biti odgovarajući.
 • Iskustva drugih penjača sa pojedinim modelima pojasa mogu pri izboru biti od velike vrijednosti jer neke stvari postanu očite tek nakon duže upotrebe.
 • Prema cijeni
  Kreće se od tri do šest stotina kuna, a obično je indikator raspona mogućnosti koje pojas ima, ali i zvučnosti imena proizvođača.
 • Prema smislu za lijepo

Održavanje pojasa:

 • Pojas pregledavajte nakon svakog penjanja, pogotovo dijelove koji se brže troše (omča za osiguravanje, točke navezivanja, trake za zatezanje (oštećuju se na mjestima u blizini kopče)), odnosno potražite moguće rezove. Kad vam pregled pojasa počne ulijevati osjećaj nepovjerenja – kupite novi.
 • Pojas ne izlažite nepotrebno sunčanim zrakama, ne ostavljajte ga u blizini izvora topline i kojekakvih kemikalija. Ukoliko je potrebno, očistite ga vlažnom krpom, a ako je jako prljav upotrijebite i neko veoma blago sredstvo za pranje bez deterdženata. Sušite ga na zraku.
 • Upotrebljavan ili ne, pojas ima rok trajanja. Umjetni materijali od kojih su pojasevi izrađeni gube s vremenom na kvaliteti, odnosno izdržljivosti. Zbog ovoga prilikom kupovine valja pripaziti i na godinu proizvodnje te pojas, s obzirom na učestalost upotrebe, na vrijeme poslati u mirovinu (najviše nakon deset godina).

 

Autorica: Karolina Vranješ
created by: marko @ 2004-10-07 09:36:54 / updated by: karolina @ 2005-10-10 18:17:06