Fotografski kutak: slike s penjanja.

Na fotki: Krešimir Milas
Smjer: Stüdlgrat, IV/II-III, 500m
Foto: Aleksandar Brborović, 07/2008

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice

Izvještaj s treĂŚeg izleta Ljetne alpinistièke škole AO ÂŽeljeznièar 2017.
Paklenica, 23. i 24.9.2017.

Kako sam dobrovoljno prihvatila zadatak pisanja izvještaja s prvog dvodnevnog izleta tek nakon što smo odradili i Klek, malo je nezgodno pisati iz pozicije kada mi je puno toga jasnije sada nego što je to bilo nakon Paklenice. Naime, da sam pisala izvještaj prije odlaska na Klek, u mojem se tekstu ne bi spominjala ljepota grifova paklenièke stijene i èvrstoĂŚa kamena. Ne bi se spominjala gostoljubivost smjerova. Ne bi se spominjalo da je žurka bila druga najbolja dosad, a bogme niti to da smo najbolja ekipa i veĂŚ sad izvrsni prijatelji. MeĂ°utim, Klek se dogodio, i stvari su se bitno promijenile.

No, pokušajmo se vremeplovom vratiti u Paklenicu i u stanje uma u kojem još ne znamo za Klek i što nas ondje èeka.

Nažalost, ni na ovome izletu nismo imali priliku biti u društvu i Velikog VoĂ°e i Malog Velikog VoĂ°e, jer je potonji izbivao, no to nas nije smelo zahvaljujuĂŚi izvrsnim organizacijskim sposobnostima Hrvoja Èrnjaka i njegovih pomoĂŚnika. Jest da je nedostajala stroga ruka koja bi nas okupila na vrijeme, ali ipak smo se negdje izmeĂ°u 8 i 9 sati svi okupili kod Dinka na kavi, doruèku i podjeli zadataka. Kako svu tehniku odraĂ°ujemo u dvorani, nije nam ništa preostalo nego samo da sve nauèeno primijenimo u praksi. Ubrzo smo se preselili u sam nacionalni park gdje je nakon podjele opreme svatko krenuo u svoj smjer. Iako mi je Veliki VoĂ°a namijenio Piksi & Diksi (5a), iz strahopoštovanja prema Paklenici moleĂŚivim sam oèima natjerala dodijeljenog mi instruktora da me vodi u lakši smjer, pa smo prvo popeli Cile na Ovèjem kuku (4b+), a zatim otišli (po preporuci drage mi RAK-ovke N.P.) u Oprosti mi pape (4a) na Velikom Vitreniku. Ostali navezi su se raštrkali po svim sektorima, penjalo se od èetvorki (Oliver DragojeviĂŚ, Bijela rampa, Abseil pista), preko petica (Centralni kamin, Karabore, Brid za veliki èekiĂŚ, Zgrešeni, Saleški), pa èak do šestica (Èa je od Draga je od Draga, Gospodari kiše, Watersong). VeĂŚina nas je popela po dva smjera, osim rekordera Dejana Mancea koji ih je glatko riješio ni manje ni više nego èetiri. I pritom izgubio spravicu. Car. Veèer je završila spenkanjem užetima, dobrim roštiljem (živjeli Jug i Dino), veselom zabavom i komarcima.

Sutradan smo opet zakasnili na sastanak, neki jer su èistili kamp, neki jer su dulje spavali i pritom OPET naljutili Velikog VoĂ°u. L MeĂ°utim, ipak smo se ponovno rasporedili i krenuli u smjerove. MeĂ°utim, u nedjelju nam se vrijeme nije previše smilovalo i oko 14.30 bogovi su poèeli grmjeti sa svojih oblaka te nas potjerali na sigurno. Ipak nas je veĂŚina ponovno uspjela popeti smjer ili dva. U mojem sluèaju su to bili Sjeverno rebro (4b+) i Bijela rampa (III), koji su bili zaista lijepi, za razliku od grozne ferate i sipara koji mi nisu prijatelji. Za razliku od mene, neki su puno vještiji na feratama, pa su èak i kroz kišu bježali po sajlama i klinovima do sigurnosti pizzerije gdje smo se svi okupili i napojili.

Veliko hvala svim instruktorima, volimo vas sve redom. Veliko hvala potpornom timu za organizaciju i majstorima od roštilja, i ponajviše hvala Velikom VoĂ°i Hrvoju što nas je istrpio.

Majstor pera: Eva MartiĂŚ

 Pogled
Vrh
Selfie
Kamin
Otrovcreated by: kmeco @ 2017-10-12 10:25:00