Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Neven Petrović u pohodu na Gran Sasso d\'Italia
foto: Nada Dabo, 08/2007

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Izvještaj s OkiĂŚa i Ravne Gore

 

Mjesto radnje: OkiĂŚ i Ravna Gora

Vrijeme radnje: 9. i 10. rujan 2017.

Sudionici: polaznici ljetne alpinistièke škole 2017. + voditelji + asistenti

 

Nakon apokaliptiènih vremenskih prilika i ogromne kolièine kiše koja nam je onemoguĂŚila odlazak na dvodnevni izlet na Kamenjak, odluka je pala da subotu 9. rujna 2017. odemo na OkiĂŚ, a u nedjelju 10. rujna 2017. na Ravnu Goru.

 

Tako se naša mala, ali hrabra grupa entuzijasta sastala u jutarnjim satima u subotu pred domom na OkiĂŚu. Još uvijek umorni, a neki i mamurni, nakon prve kave krenuli smo s vježbanjem èvorova. Nakon toga, podijelili smo se u parove i ispred doma vježbali komunikaciju u dugom smjeru. Dok smo mi vježbali, naši voditelji i asistenti pripremili su opremu za absail i složili komplete na smjerove koje ĂŚemo penjati. Poslije ruèka u domu krenuli smo prema stijeni. Dio ekipe odmah je išao na absail, gdje se stvorila poprilièna gužva, a ostatak ekipe je penjao, ili bar pokušavao penjati kratke sportske smjerove. Prvi put smo imali priliku absailati u dvije dužine, pa smo se nakon probijanja kroz granje u prvoj dužini na drugom štandu morali ”prebaciti” na drugo uže i ponovno složiti opremu za absail. Meni osobno jako zanimljivo i uzbudljivo iskustvo J. U podnožju stijene na kojoj smo penjali vježbali smo prevezivanje, tako da aktivnosti za taj dan nije nedostajalo. U predveèernjim satima poslje nekoliko piva i štrudli u domu (koje su btw. prefine) krenuli smo prema doma, ipak se trebalo odmorit za sutrašnji izlet na Ravnu Goru.

 

*          *          *          *          *          *          *          *          *          *          * 

 

U nedjelju ujutro u krnjem sastavu našli smo se ispred dvorca TrakošĂŚan i uz pogled na prekrasan dvorac popili kavu i utvrdili plan. Taj dan na izletu nam se nije mogao pridružiti naš vrhovni poglavica Hrvoje obzirom da je tokom noĂŚi postao tata. Èestitam Hrvoje J J!! Prvo pa mušku i još duplo!!!! Njegovu ulogu je preuzeo v.d. vrhovnog poglavice Marin i nasreĂŚu svi smo i to preživjeli. Stijena na Ravnoj Gori je meni puno zanimljivija i mogli smo penjati više smjerova, koji su bili i zahtjevniji od onih na OkiĂŚu. Nikola nam je u podnožju objasnio autoblok i otpuštanje autobloka na nekoliko naèina te slaganje fiksnih i kliznih štandova, a onda je krenulo pravo uzbuĂ°enje. Po prvi smo puta penjali kao prvi i kao drugi u navezu. Smjer po kojem smo penjali nije bio jako zahtjevan, ali dovoljno je bilo to što smo ga sami postavljati i slagali štand. Nakon što smo popeli smjer trebalo se i spustiti. Da nam ne bi bilo prelagano, absailali smo u dvije dužine s jednim užetom, što znaèi da nakon što su obje osobe u navezu došle do drugog štanda trebalo je izvuĂŚi uže iz prvog štanda, provesti ga kroz drugi štand i složiti opremu za drugi absail. Penjanje na Ravnoj Gori i absail u dvije dužine meni su bili apsolutni highlight tog vikenda.

 

Vikend smo zaokružili kvalitetnim druženjem kod Hrvoja gdje smo proslavili dolazak dva nova mala penjaèa J. Ponovilo se!

 

Hvala svim voditeljima i asistentima na super vikendu, a najviše na strpljenju i razumijevanju.

 

Jelena KaramoviĂŚ (po kazni zbog nenošenja kacige na OkiĂŚu ;))

 AbseilFotka 1
ZihranjeZihranje
AbseilAbseil
StandStand
ZihranjeZihranje
EkipaEkipa
Ober vodjaOber vodjacreated by: kmeco @ 2017-09-24 20:27:59 / updated by: kmeco @ 2017-09-24 20:29:50