Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Marko Duki
smjer: Slap nad votlino, Tamar, WI 4-, 120m
foto: Tihomir Frangen, 02/2005

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2016. Izvješće pročelnice

Izvješće pročelnice za 2016. godinu

Tijekom protekle godine, kao i svake bilo je koje kakvih događanja u odsjeku društva. Mijenjali su se pročelnici i zamjenici, knjižničari i šankeri no jedno je ostalo isto - svi su se penjali.

2016. u alpinistički odsjek učlanilo se 40 članova (11 žena i 29 muškaraca). Prosječno je na sastanke došlo 15 ljudi, nekad 6, a nekad i 42 no svaki je održan i druženja je uvijek bilo.

Iako ove godine nije održana alpinistička škola, radilo se punom parom, organiziran je napredni alpinistički semestar koji je potaknuo članove da penju u Alpama i da penju sigurnije, da nadograđuju svoja znanja i da se druže.

Neki članovi su se posebice istaknuli svojim angažmanom u društvu i izvan njega. Neven Kmetić i Petar Weigand su mi puno pomogli oko cjelokupne organizacije vođenja odsjeka u prošloj godini te svojim idejama obogatili rad u odsjeku. Hvala im na otvaranju vrata i čišćenju i zatvaranju istih nakon sastanaka jer bez toga bi nas pojeli ovi u četvrtak. Petar Kasum me nadopunio u upravnom odboru te nas redovito izvještavao o radu društva izvan naše srijede. Nadzorni odbor je bio tu kada je trebalo i pomogao nam je da lakše donesemo neke odluke, hvala im.

Posebno ističem Rene Lisca koji ima najviše popetih smjerova, organizirao je NAS, vodio nove ljude u zimske smjerove i sipao ideja iz rukava za dobrobit i razvitak sekcije i društva. Neizostavni Vladimir Mesarić koji i dalje žari i pali u cjelokupnoj planinarskoj i alpinističkoj zajednici te samo u ovom izvješću ima svoje barem tri stranice.

Tijekom protekle godine knjižnica je promijenila svog knjižničara, Sinišu Kecerina, a zamijenili su ga mlade nade Ivana Samaržija i Borna Špalat. Svi oni su se potrudili digitalizirati popis knjiga koji je javno dostupan našem članstvu. Zahvaljujemo se Siniši na predanosti, strpljenju i radu u alpinističkom odsjeku. Također Stjepko Kokić, naš oružar, uspio je napraviti online popis svih stvari u oružarstvu te time isti podijeliti s ostalim članstvom.

Danko Ferber je također uspostavio online blagajnu u koju imaju uvid svi koji zatraže.

Naravno da trebam spomenuti Marka V. i Marka D. koji su i ove godine krenuli s vođenjem još jedne zimske škole i škole planinskog skijanja. Neizostavna je i Iva Kaštela koja nam donosi ideje iz svijeta te neumorno obilazi Europske vrhove. Ne smijem zaboraviti i obitelj bez koje ne bi imali hladnih piva - Krpani.

Svi vi koji ste danas tu na sastanku i u odsjeku, sigurno imate puno ideja i želja za naš odsjek pa vas pozivam da se uključite i napravite makar malu sitnicu, ubacite ciglu, ona možda neće izgraditi kuću, ali će ju čvrsto držati. Možda nećete stati na vrh najviše planine, ali ćete pomoći drugima da se popnu.

Sve u svemu, napravljeno je dosta posla, no voljela bih da se u aktivnosti obrazovanja jače uključe oni iskusniji, koji svojim znanjima mogu obogatiti još više naš odsjek željan znanja i penjanja. Voljela bi da svatko od nas da malo za odsjek i da ulazi kroz vrata s osmjehom i rumenim obrazima. Voljela bi i da imamo oružara, šankera i pomoć kad zatreba, da krenemo u osvajanja, ali najbitnije od svega je da ove 2017. održimo ljetnu školu i dovedemo ljude željne penjanja i druženja kako bi naš odsjek postao još veseliji.

Pročelnica 2016. Irena Weigand

# # #

 

1. Članovi :

NO: Vladimir Mesarić, Sanda Banović, Stipe Mikulić Pročelnica: Irena Weigand
Zamjenici pročelnice: Neven Kmetić, Petar Weigand Član UO: Petar Kasum
Blagajnik: Danko Ferber
Oružar: Stjepko Kokić
Knjižničar: Ivana Samardžija, Borna Špalat

2. Škole:

Zimska alpinistička škola - Marko Dukši, Marko Vuković - u tijeku, počela u listopadu 2016.
Zimska škola AOŽ započela je sredinom listopada prvim predavanjima. Školu vodi Marko Dukši, zamjenik je Marko Vuković, a upisano je 6 polaznika. Novost ove godine je da su predavanja i dio praktičnih vježbi zajednički sa školom planinskog skijanja. Stoga je predavanja pohađao popriličan broj ljudi, zbog čega su održana u zasebnom terminu srijedom prije redovnog sastanka te u nešto striktnijoj formi. Predavanja su odradili Marko Dukši i Marko Vuković. Ako uvjeti na terenu dozvole, očekuje se da će praktični dio započeti početkom 2017. godine. Završetak škole također se očekuje tijekom 2017. godine.

Škola planinskog skijanja - Marko Vuković - u tijeku, počela u listopadu 2016.
Paralelno sa zimskom školom pokrenuta je i Škola planinskog skijanja koju je upisalo 13 polaznika. Po našim saznanjima, to je prva takva škola koja se provodi u sklopu jednog alpinističkog odsjeka. Velike zasluge za pokretanje ove ideje ima Vladimir Mesarić Dado kao naš najiskusniji instruktor. Treba spomenuti i dobru suradnju s Brankom Šeparovićem, pročelnikom Komisije za planinsko skijanje HPS-a. Školu vodi Marko Vuković, a budući da se te dvije škole međusobno nadopunjuju, škola planinskog skijanja pratiti će ritam i termine zimske alpinističke škole.

3. Kampovi:

3.1 Sudjelovanje u zimskom logoru KA HPS 20-27.2.2016 Cogne

Rene Lisac i Petar Kasum

U organizaciji Komisije za alpinizam HPS-a od 20. do 27. veljače 2016. održan je zimski alpinistički logor “Cogne 2016”. Na logoru je sudjelovalo 7 članova HPS-a: Đana Petrović i Frano Udović (RAK), Davor Matošević (AO Picugi), Dragan Dragičević (ŠPK Ogulin), Željko Bockovac (AO Mosor), Petar Kasum i Rene Lisac (AO Željezničar). Cilj logora je bilo penjanje zaleđenih slapova, razmjena zimskog alpinističkog znanja i iskustva, penjanje s manje iskusnima te druženje i povezivanje među članovima različitih hrvatskih odsjeka i klubova. Svaki od 6 dana logora je bio ispunjen zimskim alpinističkim aktivnostima. Zamrznuti slapovi su se penjali primarno u dolini Valeille (Lillaz) ali i u dolini Valnontey (Cogne). Skijaški i penjački usponi napravljeni su među vrhovima južno od Aoste, sa usponom direktnim smjerom sjeverozapadnom stijenom na vrh Pointe Valletta (3090 m) i skijanjem s njega. Obzirom na relativno lošu zimsku sezonu u Alpama uzrokovanu visokim temperaturama ove zime, penjali su se većinom klasični slapovi umjerenih težina, uglavnom sjeverne i sjeverozapadne orijentacije iznad 1800 m nadmorske visine.
Na logoru su ispenjani sljedeći smjerovi: 

Dolina Valeille:

Pattinaggio Artistico, III/3 180m - Đana Petrović i Davor Matošević; Frano Udović, Željko Bockovac i Rene Lisac; Petar Kasum i Dragan Dragičević
Lillaz Gully, III/3 M 200m - Đana Petrović i Davor Matošević; Frano Udović, Željko Bockovac i Rene Lisac; Petar Kasum i Dragan Dragičević
Hard Ice in The Rock, III/4 M 300m - Petar Kasum i Dragan Dragičević
E Tutto Relativo, III/4+ 180m - Đana Petrović i Davor Matošević; Frano Udović i Rene Lisac; Petar Kasum i Dragan Dragičević
Tuborg, III/4-5 200m - Rene Lisac, Frano Udović i Željko Bockovac
Lau Bij, II/5 80m - Rene Lisac i Frano Udović

Dolina Valnontey:
Cascata di Patri, III/3 250m - Đana Petrović i Davor Matošević; Frano Udović, Željko Bockovac i Rene Lisac; Petar Kasum i Dragan Dragičević
Acheronte, III/3 300m - Frano Udović i Petar Kasum

3.2 Sudjelovanje u ljetnom logoru KA HPS Ecrins

Rene Lisac, Mario Ferenčak, Ivana Samaržija, Petar Kasum, Neven Kmetić, Borna Špalat, Orsat Kratofil
Komisija za alpinizam je organizirala alpinistički kamp od 30.7. – 7.8 u Francusku, u masiv Ecrinsa. Na kamp se na kraju prijavilo osam kandidata: Nikola Šoić iz Velebita, te Mario Ferenčak, Rene Lisac, Borna Špalat, Neven Kmetić, Petar Kasum, Ivana Samaržija i Orsat Kratofil iz Željezničara.
Logor je bio uspješan, polaznici su se susreli s granitom odlične kvalitete i lijepim smjerovima te stekli nova iskustva u penjanju takvih smjerova.
Istaknutiji usponi na logoru (pošto je bilo puno popetih smjerova ovo je samo izvadak): 
„Arete du Promontoire“ +“ Traverse des aretes“ - D-/ IV/70st, 1000m /2.9 km - Mario i Rene „Rawc“ - VII-, 180m - Rene i Borna
„Toulon Land“ – 6c+, 300m - Orsat i Topher iz Škotske
„Tueur de boucs“ - 6b+, 450m - Borna i Neven
„La-haut si j'y suis“ – 6b+, 240m - Orsat i Nikola
„Snoopy Directe“ – 6b, 280m - Orsat i Nikola, Rene i Borna
„Caramba! Mais c'est du VI!“ - 6a+, 150m - Orsat i Nikola, Rene i Borna
„Palavarles flots“ – 5c, 400m - Neven i Mario, te Petar i Ivana

3.3. Glavno da se klajmba - Biokovo

Unatoč najavljivanom lošem vremenu, Izidor Briški, Branimir Jašarević i Tomislav Lopandić, donijeli su čvrstu odluku da budu sudionici na ovogodišnjem Memorijalu GDSK 2016 te su se jedini pojavili kao predstavnici našeg društva. Popeli su: G.R.B. 3. 5c, 130 m, Bodri morning 5b, 100 m.

4. Događanja na kojima su sudjelovali članovi AOŽ-a 

4.1. Penjačke edukacije unutar vodičke službe HPS-a i u suradnji s komisijom za vodiče

● Marko Dukši:

30.01.2016, 31.01.2016 - J. Velebit, V. Paklenica ispit/seminar za voditelje ljetnih alpinističkih škola voditelj ispita, ispitivač, demonstrator vježbi Komisija za alpinizam HPS-a 5 kandidata iz raznih odsjeka i klubova
25.02.2016 - HPD "Željezničar", predavač, predavanje u školi visokogorskog planinarenja 2016. - Kretanje u navezu
19.04.2016 PDS "Velebit" predavač AO PDS "Velebit" polaznici ljetne alp. škole AOV 2016 - predavanje ljetne alpinističke škole: Ocjene, opis i skica smjera
04.06.2016 J. Velebit, V. Paklenica ispit za vodiče C standarda voditelj ispita, ispitivač Komisija za vodiče HPS-a 2 kandidata- ispit za vodiče C standarda
19.10.2016 HPD "Željezničar" predavač AO HPD "Željezničar" polaznici ZAŠ i ŠPS AOŽ 2016/17 - Uvod u zimski alpinizam
19.10.2016 HPD "Željezničar" predavač AO HPD "Željezničar" polaznici ZAŠ i ŠPS AOŽ 2016/17 - Zimska alp. oprema
26.10.2016 HPD "Željezničar" predavač AO HPD "Željezničar" polaznici ZAŠ i ŠPS AOŽ 2016/17 - Opasnosti u planini i procjena rizika
26.10.2016 HPD "Željezničar" predavač AO HPD "Željezničar" polaznici ZAŠ i ŠPS AOŽ 2016/17 - Kretanje u navezu
13.11.2016 on-line (screen casting) predavač AO HPD "Željezničar" polaznici ZAŠ i ŠPS AOŽ 2016/17 - Google maps/Earth i prognoze vremena u pripremi zimske alpinističke/skijaške ture

4.2. Napredni alpinistički semestar - NAS

U 2016. godini na inicijativu društva organiziran je Napredni Alpinistički Semestar ili NAS 2016. Voditelj NAS-a je bio Rene Lisac. NAS-u je prisustvovala većina članova AOŽ
Semestar je eksperimentalni i neformalni oblik edukacije u društvu, dodatni u odnosu na standardni alpinistički kurikulum ljetna škola - zimska škola i nastoji ojačati njegove slabe točke u hrvatskom kontekstu.

CILJEVI SU:
- iskoristiti godinu u kojoj nemamo početnu ljetnu alpinističku školu i nismo pokrenuli zimsku
- sistemsko ojačavanje alpinističkog iskustva, znanja i aktivnosti u odsjeku, s posebnim naglaskom na zadnje 2-3 generacije
- priprema kvalitetnog kadra za buduće alpinističke škole, priprema budućih polaznika zimske škole
- osigurati transfer znanja u AOŽ: iskusnjare - mlađi
- stjecanje uvjeta članova za polaganje za naslov alpinist
- ojačati iskustvo odsjeka u cjelini u penjanju u alpama 
- pojačati koheziju među članovima u društvu

METODA:
Kroz mentorske izlete i 5 edukativnih koraka početnici postepeno grade svoje alpsko iskustvo i napreduju prema krajnjoj ulozi mentora. Edukativni koraci, od praćenja mentora u usponu do samostalne pripreme i vodstva, osiguravaju postepeno suočavanje s kritičnim elementima penjana u složenim alpskim uvjetima: osiguravanje, orjentacija, kondicija, brzina i upenjanost.

Uvodni razgovori i anketa definirali su strukturu odsjeka, zainteresiranost za NAS2016 i uloge članova u edukaciji, od polaznika do mentora.
Na početnim kampovima i izletima (travanj, svibanj) na HR lokacijama novi mladi pripravnici upenjavali su se i tako pripremali za drugi alpski dio.
Alpski dio (lipanj, srpanj, kolovoz, rujan) uključivao je brojne mentorske izlete i tri kampa: Vršić, sudjelovanje na kampu KA u Ecrins i kamp u Vratima
Semestar je završio razgovorima s aktivnim polaznicima, čime je sumiran njihov napredak na semestru, i završnom prezentacijom.

REZULTATI:
Semestar je trajna forma koja omogućuje praćenje i napredovanje polaznika tako da završetkom semestra edukacija i stjecanje iskustva se nastavlja za polaznika na mjestu do kud je na semestru dogurao.
Broj mentora povećan je s 5 na 11.
8 tečajaca je ozbiljno odradilo semestar i preostaje im potvrditi status mentora
6 tečajaca je započelo s alpskim iskustvom i treba ga nastaviti
3 tečajca treba pojačati upenjanost i vještine u dugim sportskim smjerovima kako bi krenuli u alpski dio.
Proglašeni su naj tečajac (Dora Krušelj) i naj mentor (Petar Kasum)
Teorijske i praktične vježbe na semestru su samo djelomično odrađene (zahvale: Petra Kejla - Prva pomoć, Danko Ferber - Paralelno penjanje) i potrebno bi ih bilo odraditi u narednim mjesecima.

4.3. Penjati se mora - Marko Vuković

Inicijativa Penjati se mora je i u 2016. godini nastavila s radom. Organizirala je tri gostovanja u sklopu Alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu (Martina Čufar Potard, Tomaž Jakofčič, Viki Grošelj i Stipe Božić). Organizirana su dva iznimno dobro posjećena predavanja na otvorenom, u atriju Tetra &TD, gdje su nas kroz svoje penjačke karijere proveli Boris Čujić te Branko Šeparović. Krajem godine na inicijativu Željka Bockovca održana su i dva predavanja na temu penjanja prvenstvenih uspona, jedno u Rijeci a drugo u Zagrebu. Inicijativa i dalje poziva sve zainteresirane za suradnju na projektima transfera znanja i edukacije alpinista da se prijave sa svojim idejama na permanentno otvoren poziv objavljen na web stranici odsjeka.

12.05.2016. Predavanje: Martina Čufar Potard, Slovenski dom, Zagreb
30.05.2016. Poziv penjačima, alpinistima i edukatorima za predlaganje projekata 30.06.2016. Predavanje: Boris Čujić: 36 godina alpinizma, dvorište teatra &TD, Zagreb 20.09.2016. Predavanje: Branko Šeparović: najuspješniji zg himalajac, &TD, Zagreb  10.11.2016. Predavanje: Tomaž Jakofčič, Slovenski dom, Zagreb

4.4. Organizirana predavanja

● Hrvoje Lukatela: Grenland ‘71 (predavanje i projekcija filma)
● dr. Petra Kejla “Prva pomoć u alpinizmu” (NAS)
● “Penjanje pješćenjaka u Češkoj i zašto su natikače in” Begić, Koprek
● AOŽ Srijedom - Predavanje i prezentacija Ecrins, Francuska: Rene Lisac
● AOŽ NAS 2016 - Vježbanje vještina za brzinu u napredovanju u stijeni i metoda paralelnog
penjanja - Danko Ferber
● AOŽ Srijedom (predavanje) - zimski alpinistički kamp "Cogne 2016" Petar Kasum, Rene
Lisac

4.5. Sudjelovanje u ostalim edukacijskim aktivnostima

● Predavanja u OPŠ: Danko Ferber, Petar Weigand
● Asistiranje u vođenju i organizaciji OPŠ: Irena Weigand, Petar Weigand
● Predavanja u školi viskogorskog planinarenja: Krešimir Stojaković, Petar Weigand, Marko Dukši
● Asistiranje u provođenju i organizaciji škole visokogorskog planinarenja: Krešimir Stojaković, Irena Weigand, Petar Weigand
● Vladimir Mesarić je održao sljedeća predavanja:

Everest 1979
12.01.2016. PD PINKLEC, SV. Nedjelja
10.02.2016. Argenttiere, tečaj turnog skijanja KEK
18.02.2016. RAK, Rijeka
02.03.2016. Restaurant Stari Fijaker, Mesnička
05.04.2016. HPD Željezničar, Sekcija društvenih izleta
08.04.2016. Gradska knjižnica i čitaonica MLADEN KERSNER, Ludbreg
14.04.2016. PDS Velebit
09.05.2016. Rotary club Zagreb, Hotel Sheraton
16.05.2016. Srce, Video streaming
19.05.2016. Planinarski dom Kamenitovac, HPD Bilogora, Bjelovar, Veliko trojstvo
08.06.2016. Veslački klub Jarun
09.06.2016. Rotary club, Hotel Westin
12.07.2016. Planinarski dom Ravni Dabar, Haydon school, London
17.07.2016. EC HŠOB Veliki Žitnik
08.08.2016. Obitelj Božinovski, Skopje
30.09.2016. Aderšpach, Češka, ERASMUS +, Penjanje za sve
27.10.2016. Planinarski dom Grebengrad, Ivanščica, DofE Stamford School
17.11.2016. Centar "Vinko Bek" Zagreb
29.11.2016. Klub ROKO, Zagreb
01.12.2016. PDS Velebit, planinarska škola
09.12.2016. Tehničko Veleučilište Zagreb

Razvoj planinskog skijanja
12.10.2016 HPDŽ, škola planinskog skijanja
21.12.2016. PDS Velebit 2. Skijaški sabor

Grenland 1971
11.02.2016. Argenttiere, tečaj turnog skijanja KEK
02.03.2016. Klub kjubitelja cvijeća
05.05.2016. PD Hrvatski lječnički zbor
24.05.2016. PD PINKLEC, SV. Nedjelja

Kavkaz 1974
28.02.2016. Planinarski dom Sušak, Platak, HGSS
02.06.2016. PD Hrvatski lječnički zbor
12.12.2016. Briancon, skijanje

Opasnosti u planinama i GSS
22.01.2016. Koča na Gozdu, Visokogorska škola PD Vrlovka
09.05.2016. HPD ŽELJEZNIČAR, planinarska škola
02.06.2016. HPD ŽELJEZNIČAR, visokogorska škola

Ekspedicionizam
09.06.2016. HPD ŽELJEZNIČAR, visokogorska škola

 

4.6. Sudjelovanje na BMC-u

Od 24.siječnja do 31.siječnja 2016. godine dva člana HPS-a, Vedran Salopek (SPK Ogulin) i Goran Kelečić (AO HPD Željezničar) sudjelovali su na međunarodnom susretu BMC Winter meet 2016 u Škotskoj. Susret je organizirao BMC (British Mountaineering Council).Na susretu je sudjelovalo 40 sudionika iz 28 zemalja, uz 45 domaćih penjača s kojima su gosti penjali.
Za vrijeme susreta bili smo smješteni u Glenmore Lodgeu, škotskom centru za edukaciju u outdoor sportovima, što uključuje i alpinizam. Svaki penjač je za vrijeme susreta stavljen u navez s dva domaćina, sa svakim po 3 dana. To se pokazalo kao idealno trajanje naveza. Goranovi partneri bili su Jeremy Windsor i Gwilym Lynn. Svi dodijeljeni partneri su bili vrlo iskusni penjači, sa minimalno 8 godina do čak nekoliko desetljeća iskustva. Svi su jako dobro poznavali planine, područja i smjerove i to se pokazalo kao pun pogodak pri odabiru smjerova i učenju.
Vremenski uvjeti tokom susreta bili su daleko od idealnih, po pričanju domaćina ovo je bio jedan od susreta s najgorim uvjetima. Previsoke temperature i prejak vjetar (nekad jedan, nekad oba faktora) onemogućili su dosta naveza u ambicioznim planovima. Nedjelja je bila dan za orijentaciju, ostalih šest dana bilo je rezervirano za penjanje. Svake večeri imali smo priliku pogledati predavanja gostujućih penjača koji su uglavnom pokazivali domaća područja gdje rade zimske uspone. Kanada, sjeveroistok SAD-a, Grčka, Indija, samo su neka od područja. Upoznali smo i škotske uspone koji se zbivaju zadnjih godina.

4.7. Projekt “Penjanje za sve”

Projekt „Penjanje za sve” - Promocija planinarstva i penjačkih sportova kao fizičke i društvene aktivnosti za sve sufinancira Europska unija putom Erasmus Plus programa za obrazovanje, obuku, mlade i sport.
Projekt provodi šest nacionalnih sportskih saveza, na čelu s Český horolezecký svazom (ČHS) kao vodećim partnerom. Partneri na projektu su Club Alpino Italiano (CAI), Slovenský horolezecký spolok JAMES (SHS JAMES), Magyar Hegyés Sportmászó Szövetség (MHSS), Planinska zveza Slovenije (PZS) i Hrvatski planinarski savez (HPS). Kao krovne nacionalne organizacije u planinarstvu i drugim s planinama povezanim disciplinama, partneri su zadali više projektnih zadataka koji za cilj imaju uključiti osobe svih životnih dobi, a naročito djecu i mlade te osobe s posebnim potrebama, u aktivnosti i sportove u planinama, s naglaskom na penjanje.
Održana je i radionica na temu suradnje s institucijama i traženje rješenja za otvoreno pitanje ograničavanja pristupa penjalištima i planinskim područjima. Naravno, prvo je bilo nužno predstaviti okvire u kojima svaki savez djeluje a tiču se teme. Tim HPS-a tijekom radionice vrlo uspješno predstavljao je po pitanjima koje se odnose na pristup penjačkim područjima u Hrvatskoj, Hrvoje Črnjak (HPD Željezničar). Održana je i zajednička radionica na temu planinarske infrastrukture i komunikacije. Ispred tima HPS-a sudjelovao je Antonijo Begić (HPD Željezničar). održane su I vrijedne radionice na temu podrške organiziranog planinarstva skupinama osoba s posebnim potrebama i osobama treće životne dobi na kojima je sudjelovao naš istaknuti Vladimir Mesarić.

4.8. Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju

Pored Slovenije i Hrvatske, od ove godine imamo i Srbiju u lednom kupu. Ove godine su tekme bile na Zagrebačkom tunelu, na Ravnoj gori (kod Muse) i u Češnjici (SLO). Organizator Zagrebačke tekme je bio AO Velebit. Od Željezničaraca natjecali su se Feđa Vilić (13.) i Marko Petrunić(14.).

4.9. Ostale aktivnosti odsjeka

- Suorganizacija Druženje zagrebačkih Alpinističkih odsjeka na Jarunu
- Suorganizacija GDSK Biokovo
- Zajednički sastanci Zagrebačkih odsjeka (04.07. - AO Matica, 13.07. - AO Željezničar, 19.07. - AO Velebit )
- Inicijativa AOŽ Srijedom - ciklus predavanja, radionica, fotoprezentacije, prezentacije videomaterijala, još neotkrivenih i poznatih lokacija, knjiga, karata i ostalog materijala s ciljem promocije alpinizma
- rad na edukaciji i promociji alpinizma od strane članova koji nose naslov alpinist instruktor kroz predavanja, radionice i škole
- Domagoj Jug organizira obnavljanje ferate na Okiću - potpuna realizacija kad zatopli
- Stipe Mikulić organizira izradu i tisak naljepnica, a dizajn obnovljenog i modernog logotipa
za naljepnice i majice stvara Ana Kovačić
- AOŽični party
- Obitelj Krpan organizirala je ljetno druženje u svojem dvorištu na koje se odazvao
pozamašan broj AOŽ članova
- Obitelj Krpan donirala je veliki frižider koji je zamijenio postojeći (pokvareni)
- izabire se komisija za održavanje, otpis i pregled opreme - Danko Ferber, Stjepko Kokić i
Marin Šapit
- Petar Weigand na razini društva predlaže, organizira i realizira obnavljanje prezentacijske
opreme i uvođenje interneta u sve prostorije društva
- uređenje Paserovog previsa na Medvednici, uz poticaj i pomoć PD Risnjak iz Zagreba:
M.Huzjak, Z. Ivanusic, AOZ: Iva Balent, Petar Krpan, D. Mesaric
- Iva Kaštela je vjerojatno najaktivnija članica (bez kartona) u Slovenskim, talijanskim i
francuskim Alpama tijekom cijele godine
- Neven Kmetić organizira prikupljanje fotografija, dizajn i tisak kalendara za 2017. godinu

5. Nesreće

U 2016. nije se dogodila niti jedna nesreća vani, no nemali broj ljudi imao je razne ozljede u dvorani, pa stoga  budite oprezni i kod treniranja jer ozljede u dvoranama mogu biti jednako opasne kao i one koje se dogode u pravoj stijeni.


- 30.5.2016. preminuo Velimir Barišić. Velimir Barišić rođen je 1950. godine u Zagrebu. Planinariti je počeo sa 17 godina u HPD Željezničar, a već sa 19 godina, zajedno sa Vedranom Bubnjem, ispenjao je novi, dotad najteži smjer u stijeni Kleka, nazvan "Željezničarski 20". Službeni naslov alpinist stekao je 1973., a završio je i speleološku školu i savezni tečaj za vođu alpinističke škole. Istaknuo se na hrvatskoj ekspediciji na Kavkazu 1974. godine, a 1975. bio je na vrhu Aconcague (6962 m). Član je zagrebačke ekspedicije na Mount Everest 1989. godine, koja se samo zbog nevremena nije uspela na vrh. Jedan od najvećih penjačkih pothvata Velimira Barišića bio je samostalni, tzv. solo-uspon čuvenim smjerom Čopov stup u sjevernoj stijeni Triglava, što nikome dotad nije pošlo za rukom. U Domovinskom ratu Velimir Barišić sudjelovao je od 1991. godine, a od početka 1993. bio je pripadnik Planinske satnije Velebit, postrojbe koja je u ekstremnim vremenskim uvjetima držala ključne visove te planine.

6. Dobitnici klinova

Rene Lisac - Majoli, Lalić, Rudi i Frano Udović - RAK (zimski smjerovi) Stipe Mikulić - Dora Krušelj (prvi alpski)
Tomislav Lopandić - Izidor Briški (prvi alpski)
Neven Kmetić - Josip Petrić (prvi alpski)

7. Penjačke aktivnosti članova

7.1. Istaknuti usponi:

Slovenija, Kamniško-Savinjske Alpe, Kogel, Južna strana, Rumena zajeda, VII, 95m, Orsat Kratofil i Hrvoje Črnjak

Rhône-Alpes, Massif des Écrins, La Mejie, Grand Pic, Arete du Promontoire + Traverse des Aretes, D/IV-V/70°, 1000m, Rene Lisac i Mario Ferenčak

7.2. Statistika penjačkih aktivnosti

Tijekom 2016. ispenjali smo 656 s  mjerova  (na temelju 33 kartona),
Članovi su bili izuzetno aktivni kroz cijelu godinu i unatoč tome što nije održana ljetna alpinistička škola broj smjerova je pohvalan.

Najviše ispenjanih smjerova M: Rene Lisac 77
Najviše ispenjanih smjerova Ž: Dora Krušelj 50, Ivana Samaržija 26
Top 4: Rene Lisac 77, Neven Kmetić 67, Borna Špalat 54, Petar Kasum 53

Najveća ocjena M:
WI5 Rene Lisac, Mordor
VII Hrvoje Črnjak, Rumena zajeda
6c Hrvoje Črnjak Luna 85, Walking turle i Rene Lisac Orada

Najveća ocjena Ž:
6a Dora Krušelj Armadillion i Frau Bluher

Najpenjaniji smjer: Prijatelju moj, List, Danaja Najčešća ocjena: 5b, pa 5a pa 6a+
Najviše se penjalo u RH: Kuk od Skradelin Najviše se penjalo u inozemstvu: Nad Šitom glava

Pročelnica: Irena Weigand
created by: marko @ 2017-02-10 09:24:09 / updated by: marko @ 2017-02-10 09:51:53