Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Sini¹a Alavanja, Vranjska draga
foto: Iva Ka¹tela, 11/2007

Učitaj iduęu fotografiju ...
AO HPD ®eljezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička ¹kola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knji¾nica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via StĆ¼dlgrat 29.04.2018 - izvjeĀ¹taj
IzvjeĀ¹taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruĆØje Monte Rose
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj s Kleka
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj iz Paklenice
Ljetna AlpinistiĆØka Ā©kola (LJAĀ©) - Izlet OkiƦ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su¹tina penjačkog iskustva jest u dono¹enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi¹e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguęuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svišaju. vi¹e


Kontakt

AO HPD ®eljezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Prvi izlet zimske alpinistiĆØke Ā¹kole - MlaĆØca

Prvi izlet zismke alpinistiĆØk škole AO Ā®eljezniĆØar je odrĀ¾an 15.1.2017. u MlaĆØci. Za one koji ne znaju MlaĆØca je soteska (na Hrvatskom bi to valja bilo kanjon?) u mjestu Mojstrana blizu Kranjske gore. U MlaĆØci je Pavel iz Športnog društvo lednih plezalcev MlaĆØca Mojstrana napravio umjetni slap koji se penje na top-rope. OdliĆØno odabrano mjesto za prvi izlet škole, em je sve skupa pitomo i blizu parkinga, em se penje na top rope.

OK, prije samog izleta smo dobili za zadaƦu prouĆØiti tehniku kako se penju zaleĆ°eni slapovi te kako se rade sidrišta i osiguravanje u ledu (kvaliteta leda, postavljanje i vaĆ°enje lednih vijaka, izrada abalakov sidrišta i izrada sloĀ¾enih sidrišta).

Nakon što smo se skupili (svih 6 teĆØajaca: Mirka, Krešo, Stipe, Tomislav, Josip i ja, te naši voditelji Marko i Marko), postavili smo 3 top-rope linije i nakon toga nam je Marko Dukši praktiĆØno pokazao tehniku penjanja u ledu. Kako se zabijaju alati (ĆØitaj cepini), kako se kreƦe po ledu i kako se "drĀ¾i" teĀ¾ište (trokut), te zabijanje dereza u led i poloĀ¾aje nogu prilikom stajanja na prednjim šiljcima dereza.

E sad, da ne parafraziram ono što je Dukši veƦ lijepo napisao o tehnici penjanja, najbolje je proĆØitati Dukšijev tekst na tu temu: http://www.aozeljeznicar.hr/page.php?id=1103 i filmiƦ kako to izgleda u praksi: https://www.youtube.com/watch?v=gZaYlJh7buY

Ono što smo mi teĆØajci ustanovili penjuƦi top-rope je da uspijevamo drĀ¾ati trokut dok je led dovoljno poloĀ¾en. Kad se stvar malo zakomplicira i trokut postaje prošlost i poĆØinje "survival mode" što je u stvari loše jer tako niti smo stabilni niti efikasni. SliĆØna je stvar sa zabijanjem alata iliti cepina. Donekle je OK dok smo na lakšem terenu, a kad krene survival onda i zabijanje cepina više liĆØi na paraolimpijske igre nego li na ono što je Dukši pokazao.

Dakle, treba što više penjati top-rope da bi se izbrusila tehnika penjanja i da ne bi ulazili u "survival mode". Will Gadd na svom blogu kaĀ¾e da treba barem 150 cugova (pitches) popeti top-rope da bi se dobio kakav/takav osjeƦaj za penjanje u ledu. Isto tako kaĀ¾e, da je bolje penjati nešto top-rope i uĆØiti tehniku nego li u "survival modeu" proƦi neki slap. U svakom sluĆØaju neƦu ni njega parafrazirati veƦ Ʀu dati link: http://willgadd.com/ice-climbing-is-not-rock-climbing/
A svidio mi se i ovaj njegov ĆØlanak, pa evo, tko voli ĆØitati: http://willgadd.com/note-to-self-how-not-to-fall-off-ice-climbing/

Dok smo mi penjali na svoje 3 top-rope linije, Slovenci su okupirali cijelu MlaĆØcu i tako gusto postavili linije da su rušili led jedni po drugima, bilo je tu i krvavih lica, a mene da nisu upozorili da teta pored mene upravo pada i zanjihala se prema meni, moĀ¾da bi imao pokoji oĀ¾iljak. Ovako sam je na svu sreƦu rukom zadrĀ¾ao da ne zabije derezu u neki dio mog tijela. Na svu sreƦu smo imali dvije naše linije jednu do druge i uvijek smo jednu od tih linija drĀ¾ali slobodnom tako da napravimo laganu tampon zonu izmeĆ°u nas i leteĆØih Slovenaca i leteĆØeg leda.

Za vrijeme penjanja i treniranja tehnike Mirki i meni se desila jedna zanimljiva i ne baš ugodna pojava. Dakle nakon što smo neko vrijeme stajali i gledali Dušija kako nam pokazuje tehnike, došlo je vrijeme da mi penjemo, naravno dosta hladnih ruku i nezagrijani. E sad, kad se uĆ°e u "survival mode" onda ĆØovjek i poĆØne jaĆØe stiskati cepine i naravno nepotrebno trošiti snagu. Drugi problem osim trošenja snage je kad prestanete penjati i spustite ruke u normalan poloĀ¾aj, vrati se krv u dlanove i prste i prsti poĆØnu uĀ¾asno peƦi. Ja 10 minuta nisam mogao ništa sa rukama, a Mirki je Pavel pomogao tako što joj je ruke umakao u hladnu vodu. Uglavnom, nije baš ugodno iskustvo i trebalo bi ga izbjeƦi time da se zagrijemo prije penjanja i da ne cijedimo cepine prilikom penjanja. Još jedna stvar je tu i tamo spustiti ruku tijekom penjanja i malo je protresti.

OK, dok je jedna ekipa penjala, druga ekipa je kod Marka VukoviƦa radila sidrišta, abalakove, postavljala šraube i sve vezano uz sidrišta i osiguravanje u ledu.
Našli smo špiljicu u kojoj smo mogli isprobavati šraubanje sa lijevom i desnom rukom i isprobavati postavljati šraube na razliĆØite visine u odnosu na tijelo kako bi sami vidjeli gdje smo najefikasniji kod šraubanja.
Radili smo abalakove i muĆØili se spojiti dvije rupe u jednu, a onda još i provuƦi zamku kroz rupu, ma milina.
Dok smo sve to radili ustanovili smo da led koji izgleda kompaktno i ĆØvrsto, vrlo lako puca kod šraubanja kad je jako hladno. Isto tako, ako se šrauba postavlja na konveksno mjesto u ledu, stvar lakše puca nego kad se stavi u konkavno mjesto u ledu. Ja sam naravno pronalazio koliko konkavna mjesta (iliti udubine u ledu) da nisam mogao šraubu do kraja ušarafiti u led. Dakle, treba traĀ¾iti blago konkavna mjesta u ledu za šraubu, a još k tome led treba biti dobre kvalitete. I dosta je bitno, a moĀ¾da ĆØak i od Ā¾ivotne vaĀ¾nosti imati dobro naoštrene šraube. Naime tupe šraube je teško i sa dvije ruke ušarafiti u led, a kako bi to išlo kad visiš na jednoj ruci ne Ā¾elim niti zamisliti.
VukoviƦ je cijelo vrijeme bio uz nas, davao nam savjete i ispravljao naše greške.  

Nekako se nakon ovog izleta osjeƦamo da bi mogli krenuti u neki pravi slap, probiti led :)  

Semper Fi!

Slatki KmecaMlacca
Stipe i standovi
Stipe i Tomo
Kmeco u trokutu
Dooksi nadgleda i zapisuje
Kreso penje a Stipe zihracreated by: kmeco @ 2017-02-07 11:22:22 / updated by: kmeco @ 2017-02-07 11:26:53