Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Marko Martinovi
smjer: a je od Draga, VII, 120m, Paklenica
foto: Marko Duki, 01/2005

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Zimski alpinistički logor - Cogne 20.-27.02.2016.

Nekad jednostavno treba samo otići. Tjednima je grupica od 12 zainteresiranih pod koordinacijom Saleta i KA kalkulirala gdje i da li uopće ići po ovim visokim temperaturama, i na kraju je nas 7 reklo iđemo i to u Cogne.

Vođa Dragec u navezi s Perom, Istarska naveza Đana i Davor, i sklepana trojka ST-RI-ZG Bocko, Frano i ja kojima su partneri u hodu odustali. Nitko od nas nije penjao led u Cogne, vodič nismo imali, nismo znali koliko ima leda, neki kao ja nisu znali ni s kim će penjati, prognoza je bila neizvjesna... no ipak smo se utrpali u kombi i otišli provjerit. Na kombiju pak preko velike slike Bijelih stijena piše: "Volte planine? Dođite na www.hps.hr". Pa valjda ćemo u bijelom svijetu naići i na nekog ljubitelja planina pa da se pojavi i koji dodatni klik na HPS-ov web... 

Ralica u Gorskom kotaru, skupljanje na vratima jadrana, preskakivanje ograde na Decathlonu Brescia i iza 18 smo u apartmanima kompleksa Ciel Blue pod skijaškim stazama Pila na brdu iznad Aoste.

Osim punog kombija raznorazne opreme, skijaške i penjačke, koja će nam omogućiti bogat outdoor tjedan, u apartmane smo dovukli prilične količine koječega da nam osiguraju i indoor komfor i wellness: od neizostavnih lonaca graha i sarmi, preko tekućih i plinovitih dobrota do multimedijalnih sustava projektora, laptopa i zvučnika.

Nakon dobrog penjačkog dana redovito je slijedila izvrsna klopa najčešće u režiji by Bocko, dobrote by Pero i filmska večer. Za savršeno svakodnevno montiranje plahte za projekciju i ostale visinske radove bio je zadužen naravno Dragec.


  Da ne ispadne da se radi o nekom osnovnoškolskom maturalcu... ali kako u kratkom izvještaju opisati tjedan dana penjanja u srcu Alpa? Prvi dan je uz sve to trebao biti najtopliji pa smo se uputili u Valeille koja kreće iz mjesta Lillaz, nešto uz dolinu u odnosu na veći Cogne, dolinu koja obiluje slapovima (oko 80) na visini preko 1850m.

Već iz daljine, s parkinga, moglo se vidjeti debele bijele linije koje se spuštaju niz sjeveroistočne padine... i tu je sve počelo.

Frano i ja ravno dva najbliža slapa, Bocko u pješačko foto izviđanje doline, a ostali na ledene sportiće na upenjavanje.

Navečer projiciramo Bockove fotke ostalih slapova i luđaštvo od filma Sharp End čime samo potpirujemo već dobro zapaljeni entuzijazam.

Drugi najbogatiji dan penjanja, svi penju po barem dva slapa i padaju najteže ocjene na kampu. Opet doza penjačke psihodelije - Sharp End. Dan treći opet smo vrlo rano u istom kvartu, uspješno napadamo i slapove sa zapadne strane doline koji se već pod jutarnjim suncem opasno zagrijavaju. 


 Ne bi čovjek vjerovao, ali nakon tri dana meni je leda, slapova i inog bilo više nego dost. Dok drugi opet jaše led Lillaza, a Frane i Bocko penju svoj prvi samostalni slap, ja uzimam poludnevnu ski kartu na skijalištu Pila i istražujem malo kvart. Nakon pola danja fenomenalnih staza priječim oko 2 km grebena između tri vrha gotovo identičnih visina, Pointe Couis (2662 m) - Pointe  du Drinc (2662 m) - Pointe de la Pierre (2653 m). I bacam oko na prekrasni 3tisućnjak Pointe Valletta.

Četvrti dan je sad i drugima već dost leda i stavljamo skije u pogon. Cilj je žičarom do 2240 m, turno ski padinama Vallette do sedla i oštrim grebenom na vrh visok 3090m. Jedino Bocko radi wellness u kadi a Pero i Frane idu istražiti dolinu Valnontey koja se diže ravno iz Cogne i prema info od penjača koje smo susreli, također iako visoko, vrvi ledom. I debelo penju slap Cascada di Patri dok mi ostali, bolje naspavani, pod vedrim nebom i osunčanim padinama grabimo prema Valletti.

Na Dragecovu ideju, umjesto okolišanja preko sedla i grebena, okrećemo se u direktne grape u sjeverozapadnoj stijeni, u potrazi za finom špurom za odskijati ili kako bi rekao naš Ogulinac "dobrom đombom". Grapa se zatvorila 100tinjak metara prije vrha otkud Đana i Davor skijaju, a Dragec i ja penjemo dalje prema vrhu. Nagrada je bila jedan od najboljih spusteva, oko 900m visinskih plutanja i ronjenja po savršenom pršiću, te još pola toliko po unatoč kasnom popodnevu fino popeglanim ski stazama.


 Stvarno nam nije trebalo puno, malo pogled u vodič, malo izviđanja, malo pričanja na štandovima sa supenjačima... i korak po korak se sve otvaralo jedno za drugim. Zadnji, šesti dan smo se uputili u Valnontey gdje su Pero i Frane dan ranije uspješno savladali svoj slap i saznali za dodatne u blizini. Da sam bar dijelom Francuz potvrđuje činjenica da stalno nalijećem na neke nenormalne i nabrijane Britance. Zadnji dan se po drugi put susrećemo u slapu i opet neka izmišljena drama i kuršlus. Pogled na impozantni i svjetski slavni WI6 Repentance Super okrunio je naš posjet Cogne.


 Kamp 2016 obilježila je neka bojazan hoće li biti uvjeta, koju smo mi iskoristili na najbolji način - Carpe svaki Diem - jer ne znaš kakav će biti idući. Nije bilo jednom da su "određene naveze" si rekle ma idemo u još jedan, ili otkrile na silasku neki kratki komad leda, znajući da će kasniti na dogovor kod kombija. Na kraju se penjalo svih šest dana logora, hvala Saši i KA na organizaciji, Dragecu na menađerstvu i logistiki, Peri na upornom upravljanju našim malim tenkom i svim ostalima na genijalnom društvu! 

Ponovilo se!
 

Na logoru "Cogne 2016" od 20. do 27. veljače popeti su slijedeći smjerovi:


DOLINA VALEILLE:

- Pattinaggio Artistico, III/3 180m

Đana Petrović I Davor Matošević, Frano Udović, Željko Bockovac i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan Dragičević

- Lillaz Gully, III/3 M 200m

Đana Petrović I Davor Matošević, Frano Udović, Željko Bockovac i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan Dragičević

- Hard Ice in The Rock, III/4 M 300m

Petar Kasum i Dragan Dragičević

- E Tutto Relativo, III/4+ 180m

Đana Petrović I Davor Matošević, Frano Udović i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan Dragičević

- Tuborg, III/4-5 200m

Rene Lisac, Frano Udović i Željko Bockovac

- Lau Bij, II/5 80m

Rene Lisac i Frano Udović

 

DOLINA VALNONTEY: 

- Cascata di Patri, III/3 250m

Đana Petrović I Davor Matošević, Frano Udović, Željko Bockovac i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan Dragičević

 

- Acheronte, III/3 300m

Frano Udović i Petar Kasum
  POINTE VALLETTA (3090 m), sjeverozapadna stijena:

- Direktna grapa, 70°,M 250m
- Lijeva grapa, 45°, S3/4 300m
Rene Lisac i Dragan Dragičević

 

 075_Davor-u-Patri-2
074_Davor-u-Patri-1
073_Bocko-vodi-duzinu-u-Patri-2
072_Djana-prva-duzina-Patri
071_Bocko-vodi-duzinu-u-Patri-1
070_Pristup-skijama-cascata-di-Patri
061_Pero-u-Hard-Ice-in-the-Rock
055_Frano-i-Rene-nakon-Lau-Bij
053_Rene-u-izlazu-Lau-Bij-1
054_pogled-niz-Lau-Bij
052_Rene-u-izlazu-Lau-Bij-2
051_Frano-i-Rene-u-prvoj-duzini-Lau-Bij
043_Rene-i-Bocko-nakon-Tuborga
042_Bocko-u-zadnjoj-duĹžini-Tuborga
041_Rene-u-detalju-Tuborg
034_Dragec-u-mix-detalju-Lillaz-Gully
033_Frano-u-Lillaz-gully-2
032_Djana-u-Lillaz-gully
031_Frano-u-Lillaz-gully-1
023_Frano-u-Pattinaggio-Artistico
022_Rene-u-Pattinaggio-Artistico
Cogne - Cinestar
010_Davor-u-detalju-Tutto-Relativo
011_Rene-u-detalju-Tutto-Relativo
021_Djana-u-Pattinaggio-Artistico
076_Cascata-di-Patri-zadnja-duzina
080_Pointe-Valleta-pristup-skijama-1
081_Pointe-Valleta-pristup-skijama-2
082_Pointe-Valleta-uspon-SZ-stijena-1-(Dragec-i-Rene)
083_Pointe-Valleta-uspon-SZ-stijena-2-(Dragec-i-Rene)
084_Pointe-Valleta-uspon-SZ-stijena-3-(Dragec-i-Rene)
085_Pointe-Valleta-vrh-(Dragec-i-Rene)
091_Tim-Konj-2016created by: zeljka @ 2016-03-14 16:38:01 / updated by: zeljka @ 2016-03-14 19:15:20