Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Iva Ka¹tela i Danko Ferber, povratak sa Glocknera
foto: Martina Pehar, 06/2007

Učitaj iduęu fotografiju ...
AO HPD ®eljezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička ¹kola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knji¾nica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via StĆ¼dlgrat 29.04.2018 - izvjeĀ¹taj
IzvjeĀ¹taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruĆØje Monte Rose
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj s Kleka
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj iz Paklenice
Ljetna AlpinistiĆØka Ā©kola (LJAĀ©) - Izlet OkiƦ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su¹tina penjačkog iskustva jest u dono¹enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi¹e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguęuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svišaju. vi¹e


Kontakt

AO HPD ®eljezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

ZavrĀ¹eno Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju.

U subotu 28. studenog zanimljivom finalnom tekmom prepuoj obrata na Sljemenskom tunelu završilo je Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju.

Izvještaj Marka PetruniƦa:

 

 

Kakvo finale, kakvi preokreti! Scenarija zadnjeg natjecanja u kupu se ne bi posramili ni kreatori španjolskih sapunica.

Dan je poĆØeo opsadom tunela s opremom – kuhinja, šank, oprema za DJ-a, slackline, stativi za dva kamermana i fotografa, projektor na kojem su se vrtile fotke s lednih uspona (hvala Rene) itd., a sve je omoguƦio organizator tekme, alpinistiĆØki odsjek HPD-a Ā®eljezniĆØar Zagreb, uz potporu Komisije za alpinizam.

Atmosfera je bila nabijena veƦ i prije same subote, zahvaljujuƦi medijskim najavama u 24sata (hvala Ivana SamarĀ¾ija) i na webu Zagreb-climbing (hvala Boris ƈujiƦ).

12 natjecatelja i 6 natjecateljica brzo su završili s prijavama i utakmica je mogla poĆØeti! I muškarci i Ā¾ene su imali kvalifikacijski, polufinalni i finalni smjer (muški kvalifikacijski smjer je bio Ā¾enski polufinalni, a muški polufinalni je bio Ā¾enski finalni). Organizator se posebno zahvaljuje Daliboru PlašĆØaru te Krunoslavu i Gabrijelu Tomoradu, ĆØlanovima AO Velebit, koji su postavili smjerove. Momci su danima radili na novim smjerovima kako bi natjecatelji mogli uĀ¾ivati u njihovim izazovnim kreacijama. Velik dio materijala ostaje na tunelu tako da su dali doprinos i u smislu buduƦih treninga.

S penjanjem su krenule Ā¾ene koje su brzo odradile kvalifikacijski smjer. Nakon njih muški napadaju svoj kvalifikacijski smjer s nezgodnim ljuljajuƦim drvom. Svi se plasiraju u polufinale i odmah se kreƦe dalje. Ā®ene opet pokazuju svoje penjaĆØke vještine i gotovo sve dolaze do topa u polufinalu. Muške su ĆØekala dva ljuljajuƦa balvanĆØiƦa, koja su ih podsjetili na tekmu u Ravnoj gori. Ubrzo se napravio poredak za finale. Organizatoru je drago što je sve teklo glatko te se poštivao predviĆ°eni raspored.

Tad je poĆØela dolaziti i publika, koja je odmah navalila na kuhano vino i ĆØaj, a kasnije i vrhunski gulaš, za što je sve bio zasluĀ¾an Pero Krpan, koji je svoj angaĀ¾man u kuhinji prekinuo samo kako bi se nakratko primio cepina i rastegnuo na slobodnom dijelu stijene. Atmosferu je dodatno podgrijala i muzika, a premijerno na ovoj tekmi su natjecatelji nastupali uz pjesme po svom izboru. Moglo se ĆØuti svega, od Male ĆØiĆØi do nabrijavajuƦih instrumentala i rock pjesama. Posebne emocije je izazvao Oliver i Vjeruj u ljubav, po izboru Denisa Hojnika a.k.a. LjubiĆØko.

U Ā¾enskom finalu su iznenadile Slovenke Marija JegliĆØ i Sara JakliĆØ, koje su se zaĆØinile poredak na kraju utakmice. Sve djevojke su odliĆØno penjale, a postavljaĆØi smjerova su posebno zadovoljni jer su ostvarena ĆØak tri topa. OdliĆØna debitantica na ovom prvenstvu, naša Maja Vrancich iz Rijeke, na kraju je završila druga, Sanda BanoviƦ ĆØetvrta, a iza njih Eca Pliskovac i Suzana Antolin.

Muško finale pruĀ¾ilo je pregršt iznenaĆ°enja. Smjer je poĆØeo s vrlo delikatnim grifovima, na kojima se nije smjelo disati, a kamoli pomaknuti cepin. Eliminacijski grif je bio veƦ kod drugog ukapĆØanja, koji je zahtijevao povlaĆØenje cepina boĆØno prvo u jednu pa u drugu stranu, a na izuzetno slabom hvatištu. Tu su izletili svi, osim trojice koja su ga prošla – BehliƦ, ViliƦ i Svoljšak. ViliƦ je izazvao veliko oduševljenje publike svojim stilom penjanja, u kojem je kombinirao penjaĆØke gibove sa pozdravljanjem publike. Pred izlaznim stropom mu ponestaje vremena i završava nastup. BehliƦ brzo i precizno dolazi do zadnjeg hvatišta, no na njemu izletava. Ali to ga nije sprijeĆØilo da pobijedi na ovom natjecanju! Naime, favorit Janez Svoljšak ispada na jednom vrlo nezgodnom grifu na sredini smjera.

Sve to je rezultiralo premetanjem ukupnog poretka. Janez Svoljšak ipak ostaje prvi, a BehliƦ se plasira ispred Musulina i osvaja naslov prvaka Hrvatske. Iza njih ViliƦ preskaĆØe PetruniƦa, a odliĆØan je i debitant na ovom prvenstvu Marin Šapit koji osvaja peto mjesto u Hrvatskoj.

Uslijedila je dodjela brojnih nagrada. Prvo su uruĆØene tri zlatne medalje u posebnim kategorijama: najperspektiviniji penjaĆØ prvenstva (Rudi Oškera), najmotiviraniji penjaĆØ prvenstva (FeĆ°a ViliƦ) te najveƦi zabavljaĆØ prvenstva (naravno Denis Hojnik).

Nakon toga podijeljena su priznanja osobama koje su svojim nesebiĆØnim angaĀ¾manom omoguƦili odrĀ¾avanje ove tekme (Krunoslav Tomorad, Dalibor PlašĆØar, Petar Krpan, Bojan Haron MarkiĆØeviƦ), a zatim su dodijeljene diplome i AOĀ® bafovi svim natjecatejima. Odmah nakon toga uruĆØene su medalje za poredak na ovoj utakmici te na koncu pehari i šampanjci za ukupni poredak u prvenstvu.

Završni tulum se nastavio do kasno u noƦ. PoĆØelo je u lokalnom kafiƦu do tunela, u kojem se dogodio najemotivniji trenutak prvenstva kad je dosadašnji prvak Hrvatske predao Damiru BehliƦu simboliĆØnu GHOGH narukvicu (go hard or go home), a taj video se moĀ¾e pogledati na Facebook grupi ''Hrvatsko alpinistiĆØko sve''. NajuĀ¾i krug ljudi je kasnije završio na vrhunskom rock koncertu na tajnoj lokaciji s pogledom na cijeli grad – reƦi Ʀemo samo da susjedi nisu bili presretni.

Na kraju, hrvatska ledna i dry-tooling zajednica moĀ¾e biti vrlo zadovoljna s ovim prvenstvom, ne samo radi proteklih iskustava, nego i potencijalom koji se stvorio – sveukupno 21 natjecatelj i 8 natjecateljica, puno novih, a odliĆØnih ljudi, pozitivna atmosfera na svim utakmicama i dobra suradnja svih natjecatelja na zajedniĆØkim treninzima. SljedeƦe aktivnosti su Svjetski kup na koji odlazi stara-nova reprezentacija u sastavu BehliƦ-Musulin, penjanje zaleĆ°enih slapova i zimskih smjerova, treninzi na koje su pozvani svi zainteresirani koji se nisu stigli prikljuĆØiti dosad itd. Let's go!

Fotografije: Bojan Haron MarkiĆØeviƦ

 


created by: toni @ 2015-12-03 14:14:51 / updated by: zeljka @ 2015-12-03 15:54:01