Fotografski kutak: slike s penjanja.

Tko: Rene Lisac i Kreimir Milas, 2.buenje u stijeni
Gdje: Aguille Noire south ridge (1200m, TD/VI)
Foto: Fujifilm 550exr-ST, 08/2012

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Završeno Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju.

U subotu 28. studenog zanimljivom finalnom tekmom prepuoj obrata na Sljemenskom tunelu završilo je Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju.

Izvještaj Marka Petrunića:

 

 

Kakvo finale, kakvi preokreti! Scenarija zadnjeg natjecanja u kupu se ne bi posramili ni kreatori španjolskih sapunica.

Dan je počeo opsadom tunela s opremom – kuhinja, šank, oprema za DJ-a, slackline, stativi za dva kamermana i fotografa, projektor na kojem su se vrtile fotke s lednih uspona (hvala Rene) itd., a sve je omogućio organizator tekme, alpinistički odsjek HPD-a Željezničar Zagreb, uz potporu Komisije za alpinizam.

Atmosfera je bila nabijena već i prije same subote, zahvaljujući medijskim najavama u 24sata (hvala Ivana Samaržija) i na webu Zagreb-climbing (hvala Boris Čujić).

12 natjecatelja i 6 natjecateljica brzo su završili s prijavama i utakmica je mogla početi! I muškarci i žene su imali kvalifikacijski, polufinalni i finalni smjer (muški kvalifikacijski smjer je bio ženski polufinalni, a muški polufinalni je bio ženski finalni). Organizator se posebno zahvaljuje Daliboru Plaščaru te Krunoslavu i Gabrijelu Tomoradu, članovima AO Velebit, koji su postavili smjerove. Momci su danima radili na novim smjerovima kako bi natjecatelji mogli uživati u njihovim izazovnim kreacijama. Velik dio materijala ostaje na tunelu tako da su dali doprinos i u smislu budućih treninga.

S penjanjem su krenule žene koje su brzo odradile kvalifikacijski smjer. Nakon njih muški napadaju svoj kvalifikacijski smjer s nezgodnim ljuljajućim drvom. Svi se plasiraju u polufinale i odmah se kreće dalje. Žene opet pokazuju svoje penjačke vještine i gotovo sve dolaze do topa u polufinalu. Muške su čekala dva ljuljajuća balvančića, koja su ih podsjetili na tekmu u Ravnoj gori. Ubrzo se napravio poredak za finale. Organizatoru je drago što je sve teklo glatko te se poštivao predviđeni raspored.

Tad je počela dolaziti i publika, koja je odmah navalila na kuhano vino i čaj, a kasnije i vrhunski gulaš, za što je sve bio zaslužan Pero Krpan, koji je svoj angažman u kuhinji prekinuo samo kako bi se nakratko primio cepina i rastegnuo na slobodnom dijelu stijene. Atmosferu je dodatno podgrijala i muzika, a premijerno na ovoj tekmi su natjecatelji nastupali uz pjesme po svom izboru. Moglo se čuti svega, od Male čiči do nabrijavajućih instrumentala i rock pjesama. Posebne emocije je izazvao Oliver i Vjeruj u ljubav, po izboru Denisa Hojnika a.k.a. Ljubičko.

U ženskom finalu su iznenadile Slovenke Marija Jeglič i Sara Jaklič, koje su se začinile poredak na kraju utakmice. Sve djevojke su odlično penjale, a postavljači smjerova su posebno zadovoljni jer su ostvarena čak tri topa. Odlična debitantica na ovom prvenstvu, naša Maja Vrancich iz Rijeke, na kraju je završila druga, Sanda Banović četvrta, a iza njih Eca Pliskovac i Suzana Antolin.

Muško finale pružilo je pregršt iznenađenja. Smjer je počeo s vrlo delikatnim grifovima, na kojima se nije smjelo disati, a kamoli pomaknuti cepin. Eliminacijski grif je bio već kod drugog ukapčanja, koji je zahtijevao povlačenje cepina bočno prvo u jednu pa u drugu stranu, a na izuzetno slabom hvatištu. Tu su izletili svi, osim trojice koja su ga prošla – Behlić, Vilić i Svoljšak. Vilić je izazvao veliko oduševljenje publike svojim stilom penjanja, u kojem je kombinirao penjačke gibove sa pozdravljanjem publike. Pred izlaznim stropom mu ponestaje vremena i završava nastup. Behlić brzo i precizno dolazi do zadnjeg hvatišta, no na njemu izletava. Ali to ga nije spriječilo da pobijedi na ovom natjecanju! Naime, favorit Janez Svoljšak ispada na jednom vrlo nezgodnom grifu na sredini smjera.

Sve to je rezultiralo premetanjem ukupnog poretka. Janez Svoljšak ipak ostaje prvi, a Behlić se plasira ispred Musulina i osvaja naslov prvaka Hrvatske. Iza njih Vilić preskače Petrunića, a odličan je i debitant na ovom prvenstvu Marin Šapit koji osvaja peto mjesto u Hrvatskoj.

Uslijedila je dodjela brojnih nagrada. Prvo su uručene tri zlatne medalje u posebnim kategorijama: najperspektiviniji penjač prvenstva (Rudi Oškera), najmotiviraniji penjač prvenstva (Feđa Vilić) te najveći zabavljač prvenstva (naravno Denis Hojnik).

Nakon toga podijeljena su priznanja osobama koje su svojim nesebičnim angažmanom omogućili održavanje ove tekme (Krunoslav Tomorad, Dalibor Plaščar, Petar Krpan, Bojan Haron Markičević), a zatim su dodijeljene diplome i AOŽ bafovi svim natjecatejima. Odmah nakon toga uručene su medalje za poredak na ovoj utakmici te na koncu pehari i šampanjci za ukupni poredak u prvenstvu.

Završni tulum se nastavio do kasno u noć. Počelo je u lokalnom kafiću do tunela, u kojem se dogodio najemotivniji trenutak prvenstva kad je dosadašnji prvak Hrvatske predao Damiru Behliću simboličnu GHOGH narukvicu (go hard or go home), a taj video se može pogledati na Facebook grupi ''Hrvatsko alpinističko sve''. Najuži krug ljudi je kasnije završio na vrhunskom rock koncertu na tajnoj lokaciji s pogledom na cijeli grad – reći ćemo samo da susjedi nisu bili presretni.

Na kraju, hrvatska ledna i dry-tooling zajednica može biti vrlo zadovoljna s ovim prvenstvom, ne samo radi proteklih iskustava, nego i potencijalom koji se stvorio – sveukupno 21 natjecatelj i 8 natjecateljica, puno novih, a odličnih ljudi, pozitivna atmosfera na svim utakmicama i dobra suradnja svih natjecatelja na zajedničkim treninzima. Sljedeće aktivnosti su Svjetski kup na koji odlazi stara-nova reprezentacija u sastavu Behlić-Musulin, penjanje zaleđenih slapova i zimskih smjerova, treninzi na koje su pozvani svi zainteresirani koji se nisu stigli priključiti dosad itd. Let's go!

Fotografije: Bojan Haron Markičević

 


created by: toni @ 2015-12-03 14:14:51 / updated by: zeljka @ 2015-12-03 15:54:01