Fotografski kutak: slike s penjanja.

na fotki: Gordan Dinter, Kt+M Vukovi
gdje: meava na Stolu
foto: Gordan Budi, 02/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Vježba za asistente LJAŠ - izvještaj sa Kamenjaka

Ove subote na Kamenjaku je bila upriličena jednodnevna vježba samospašavana namijenjena asistentima ljetne alpinističke škole.

  O TEHNIKAMA Kako je bilo i najavljeno vježba je uključivala slijedeće tehnike:

 • prva grupa tehnika
  • pristup sa sidrišta ozlijeđenom partneru koji je penjao kao prvi (prema gore)
 • druga grupa tehnika
  • pristup sa sidrišta ozlijeđenom partneru koji je penjao kao drugi (prema dolje)
  • sveti Bernard i švicarski škripac u realnim uvjetima
  • otpuštanje autobloka na sve moguće načine

Prva grupa tehnika je rađena u kratkim sportskim smjerovima Pepo i Kruška, ispod kojih su zabušeni nova sidrišta na 1 spit + 1 klin (hvala Dadi što je ponio klinove i kladivo). Na kraju vježbe su klinovi izbijeni, a pločice uklonjene - ostali su vijci za slijedeću godinu.  

Druga grupa tehnika je rađena sa prvih sidrišta dugih smjerova "Široki kamin", "Duboki kamin", te "Žljebetina".  

O NAČINU PROVOĐENJA VJEŽBE Kao i na Kleku polaznici su bili podijeljeni u dvočlane neveze, te su tako pristupali odrađivanju vježbe. Na Kleku je vježba bila odrađivana tako da je navez polaznika zajedno sa demonstratorom penjao jedan dugi smjer, te su tijekom tog uspona radili vježbu. Na Kamenjaku je vježba bila odrađivana drugačije: demonstratori su bili stacionirani na svojim vježbalištima (specijaliziranima za jednu grupu tehnika), dok su se polaznici rotirali  / izmjenjivali.  

Ovakav način provođenja vježbe se pokazao puno efikasnijim od onog koji je korišten na Kleku (ako izuzmemo to da su se demonstratori dobro nasmrzavali na hladnom vjetru).   Kamenjak se pokazao kao idealna lokacija za provođenje ovakve vrste vježbe, zbog lako dostupnih laganih smjerova i komotnih polica na kojima se nalaze sidrišta!  

O DEMONSTRATORIMA Na vježbi je u svojstvu demonstratora sudjelovalo 9 članova našeg odsjeka (abecednim redom):

 1. Dado Mesarić
 2. Igor Marković
 3. Irena Weigand
 4. Iva Rudi - Rudača
 5. Krunoslav Gulden
 6. Neven Kmetić
 7. Petar Weigand
 8. Rahela Zadravec
 9. Sanda Banović

Moram ih sve pohvaliti, jer su unatič hladnom vjetru stojički držali svoju poziciju, neki zahvaljujući grivi, čak u kratkim rukavima i bez nogavica! ;)  

Ono što treba posebno istaknuti jest to da su tako malo vremena sa lakoćom napravili kvantni skok od polaznika vježbe (na Kleku) do demonstratora, koji sa punom sigurnošću objašnjavaju složene tehnike koje su tek naučili. To samo pokazuju da razmišljaju svojom glavom, te tehnikama pristupaju sa razumjevanjem, a ne štreberski na pamet! BRAVO !!!  

O POLAZNICIMA S obzirom da je (pre)veliki broj demonstratora to dopuštao, ovu vježbu su osim naših članova voljenog odsjeka pohađali i članovi susjednog i prijateljskog AO Velebita. Slijedi popis polaznika:

 1. Andrija Blažić (AOV)
 2. Borna Špalat
 3. Branimir Jašarević
 4. Marin Šapit
 5. Dejan Rudi
 6. Petar Krpan
 7. Suzana Antolin (AOV)
 8. Toni Nemet (AOV)
 9. Vedran Galić (AOV)
 10. Vera Jovanović

Svi polaznici su uspješno odradili sve vježbe (neki doduše uz korištenje neregularnih sredstava  - Ketonala).  

Ono što valja primjetiti je velika mjera usuglašenosi u procedurama na koji dva odsjeka odrađuju tehnike (npr bernard, otpuštanje autobloka).  

O KAPACITETU Na vježbi je sudjelovali 10 polaznika, odnosno 5 polazničkih naveza, te je za njih postavljeno 5 vježbališta, kako nitko od polaznika ne bi morao čekati na red. Pri tome su neki demonstratori ostali kratkih rukava, te su ili penjali nešto za sebe ili su sekundirali na nekom od vježbališta.   Vježba je počela oko 10:00 u jutro, dok je zadnji navez polaznika sa vježbom završila nešto prije 18:00. Dio vremena je u startu izgubljen na pripremu sidrišta ispod sportskih smjerova.  

Kamenjak kao lokacija nudi veći broj lokacija pogodnih za odrađivanje navedenih vježbi (smjerovi "Nemam pojma" i "Školski"), uz eventualnu potrebu za bušenjem još jednog dodatnog sidrišta (u smjeru "Nemam pojma").  

Ovakva statistika vodi ka zaključku da bi se ova vježba mogla bez problema organizirati za 16, pa možda čak 20 polaznika koji bi istovremeno odrađivali vježbu, pod uvjetom da bude osiguran potreban broj demonstratora.  

O ROŠTILJU Dan smo zaključili mini logorom na uobičajenoj lokaciji ispod dalekovoda, uz pečenje nezaobilaznog roštilja (hvala majstorici roštilj Ireni), koji smo zalili pivom vinom i rakijom!   Dio ekipe je spavao u šatorima, a vlasnici Citroena u autima (to je Das Auto, a ne VW !!)  

O NEDJELJI Dok nas je u subotu cijeli dan propuhivao vjetar, a sunce rijetko mazilo (osobito demose koji su morali čučati u hladu), nedjelja nam je dala nešto bolje vrijeme sa više sunca i puno manje vjetra. Bilo je teško se odlučiti penjati ili ležati na mekanoj travi ... ipak penjanje je prevagnulo, pa je ekipa dobro izlizala gotovo sve duge smjerove koje Kamenjak nudi.  

Osim penjanja, dio nas je "Duboki kamin" pretvorio u filmski set, gdje se uz česte povike "kamera - ide, zvuk ide, klapna i KAT" snimala tehnika otpuštanja autobloka. U glavnoj ulozi je bila Sanda, dok je Kmeco dobio prateću ulogu balasta, koju je s ponosom stojički podnosio (vidi sliku u attachmentu).  

Dan smo završili relativno rano oko 17:00. Dio ekipe je odmah otpičio za Zg, dok se "tiha većina" spustila do Grobnika na pečena jetrica u Putniku (o čemu će nam morati reći netko od tih žderonja, jer ja sam morao za Zg).  

ZAKLJUČAK Mogu zaključiti da smo imali jedan ispunjeni i produktivni vikend, na kojem smo se uspjelo i ugodno družiti.  

Uspjeli smo svi zajedno dobro utvrditi i steći sigurnost u neke napredne tehnike, što je dobra priprema za objašnjavanje osnovnih tehnika na školici koja samo što nije počela!  

Pozdrav,

Nikola
created by: zeljka @ 2015-08-24 11:29:08 / updated by: zeljka @ 2015-08-24 14:12:27