Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Sanja Djurin, Iva Katela
gdje: Mala Mojstrovka
foto: Gordan Budi, 01/2009

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2014. Izvješče pročelnika

 Godišnja skupština 11.2.2015.

Izvješće pročelnika za 2014. godinu

U 2014. godini nam se dogodila velika tragedija. U ljeto nam je tragično stradao naš član Krešimir Milas. O njemu ne treba puno govoriti jer svi znamo koliki nam je bio motiv i energija koju je prenosio na članove i ljubav i strast prema penjanju. Hvala mu i neka mu je vječna slava.

Ove godine 16.2.1950. slavimo 65. godina postojanja AO Željezničara. Svima čestitam na tome i nadam se da će postojati bar još toliko i više godina. 2014. je počela zimski. Veća ekipa koju je predvodio Rene Lisac je dočekala novu godinu na prekrasnoj višednevnoj turi na Velebitu. Nastavkom zimske sezone penjali su se slapovi i grape. Led se penjao u Sloveniji u Julijskim i Kamniškim alpama uglavnom. Penjali smo na školi i mimo nje ... AGT, Kozorogova, Lenuhova u Begunjščici, Zimski cvijet u Palecu, više uspona u Kramarjevom smjeru u Storžiću … skijalo se takodjer dosta, osim standardnih tura tu su bili i Jalovčev ozebnik, Sjeverna grapa u Stolu, Turski žleb, Sestopna u Begunjščici … penjali smo Slovenku u dva navrata, a Milas je skije nosio gore i dolje!

Penjala se i suha stijena, budući da su uvjeti u Istri, a i novootkrivenom sektoru u Paklenici bili izvrsni. Posjećene lokacije su bile Mišja peć, Limski kanal, Kompanj, Kotečnik, Marijan, Kalnik te Okić. Sezona suhe stijene ove godine bila je jako bogata posjetile su se mnoge lokacije izvan Hrvatske, uz naravno i uobičajene hrvatske penjačke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Budići i Martinovići su bili jako aktivni u Dolomitima te popeli više smjerova, a penjao je i najmlađi penjač Jakov Budić, a s njima u navezu se u jednom trenutku našao i Krešimir Klasan kojem Dolomiti nisu nepoznanica. Milas je ove godine napokon zabušio smjerove u Starom Brinju na vršnoj stijeni sa članovima PD Škamnica iz Brinja.

2014. naša dva člana su se primila organizacije ekspedicije u Kirgistan 2014. To su pokojni Krešimir Milas i Rene Lisac. Organizirali su sve i prikupili nešto donacija od sponzora za opremu. Trebali su se popeti na Khan Tengri 7010m. Dalje nažalost znamo što se desilo.

Dogodile su nam se i dvije nesreće ove godine. Prva je bila u Francuskim alpama u kojoj su sudjelovali Rene Lisac, Goran Kelečić iz AOŽ, Vedrana Simičević (RAK) i Mario Ferenčak (AOV). Imali su problema sa silazom i odlučili su bivakirati u snježnoj rupi. Ujutro ih je jedva spasio helikopter. Sve se dobro završilo. Imali su prikaz događaja na jednom od sastanaka. Tri tjedna nakon toga velika nesreća u Tien Shanu sa Rene Liscom i Krešimirom Milasom koji je tragično preminuo uslijed nesreće. Ledena lavina koja se srušila na njih prilikom silaska prema baznom logoru bila je prejaka. Rene se uspio izvući i sa promrzotinama se spustiti do baznog logora gdje je helikopterski prevezen u bolnicu u glavnom gradu Kirgistana. Ta nam je tragedija zadala veliki udarac.

Prethodne godine započela zimska alpinistička škola (2013./2014.) koju vodi Marko Dukši nastavila se prema planu u 2014. godini. Nakon završenih svih predavanja (u ovom dijelu sudjelovali su Marko Dukši, Marko Vuković i Danko Ferber) bacili smo se na praktični dio - izlete. Već na početku praktičnog dijela od četvero polaznika generacije 2013./2014. jedna je polaznica zbog drugih obaveza morala pauzirati čime smo spali na tri polaznika. Budući da je zima počela s dosta snijega i skoro ništa leda, odradili smo najprije snježni dio i to na Zelenici, Sljemenu i Palecu. Nakon odrađenog snijega polaznici su s mentorima penjali zimske smjerove na Begunjščici i Storžiču. Nažalost, nedostatak leda potrajao je kroz cijelu tu čudnu sezonu tako da smo ledni dio izleta prebacili na sezonu 2014./2015. i time, u dogovoru s Komisijom za alpinizam HPS-a, produžili trajanje škole na dvije sezone. Prema planu, u listopadu je startala i zimska alpinistička škola 2014./2015. s 6 polaznika, a koju vodi Marko Vuković. U 2014. godini tako imamo ukupno 9 članova u školovanju za starije pripravnike - uspjeh kojim se drugi odsjeci ne mogu pohvaliti.

Ljetna alpinistička škola AO Željezničara je ove godine vođena Rene Liscom. Nakon tragedije u Tien Shanu ipak se prihvatio vođenja škole. Uvedene su neke pokusne promijene, ali o svemu tome više u zasebnom izvještaju samog vođe ljetne alpinističke škole 2014. Završni tulum su mlađi pripravnici izvrsno odradili i odlično se potrudili oko vraćanja duga svojim instruktorima.

Majice je ove godine za AOŽ školu dizajnirao Tomislav Zlatić, majice su odlično prihvaćene i sve su podijeljene prema zasluženom angažmanu na školi.

Web stranica AO Željezničar je kroz 2014. funkcionirala najlošije do sada zbog ostalih socijalnih medija i Facebooka. Ove godine smo imali samo 54 objave novosti. Moramo uzeti u obzir da pri kraju godine nismo imali automatski upload novosti, ali onaj tko je htio mogao je postati novost na drugi način. Oni koji su pisali na stranicama i tako pomogli da se ostatak alpinista koji nemaju facebook informiraju, zahvaljujem. Web stranicu smo morali i preseliti budući da je Carnet ukinuo besplatni hosting. Prebacili smo se na avalon i za to su najviše zaslužni Marko Vuković i Ivan Padavić. Krajem godine hostamo i stranice našeg matičnog društva iz usluge jer se također i njima ugasio server na Carnetu.

Komisija za alpinizam u 2014. zadobila težak udarac tragičnim gubitkom pročelnika Krešimira Milasa. Ove godine se nije nitko prijavio za naslov alpinist. Trebali bi se svi malo više potruditi da izlazimo što prije i steknemo naslov alpinista. Ovom prilikom bi čestitao Marku Petruniću, našem članu koji je izabran za izbornika ledno penjačke reprezentacije pri HPS-u.

Pomogli smo i registrirali pododsjek SPK Durango prema njihovoj molbi za potrebe školovanja članova SPK Durango, na temelju čega smo i izglasali da im pomognemo.

Sastanci Odsjeka održavani su kao i inače srijedama navečer izuzev tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora te za trajanja ljetne alpinističke škole. Dok sastanaka službeno nije bilo, sastajali smo se neslužbeno, knjižnica i oružarstvo su bili na raspolaganju članovima. Oružarstvo je vodila Tatjana Šavorić i ove godine. Knjižnicu je izvrsno vodio Siniša Kecerin koji je uspio motivirati ljude i povećati broj posuđenih primjeraka te blagajnu Danko Ferber, o čemu više u zasebnim izvješćima. Šank se održava i dalje zahvaljujući našem Romanu Hrenu.

Ove godine smo kao i prošle imali nogometnu utakmicu protiv Velebita i Matice. I ove godine smo izgubili. Moramo se potruditi više za slijedeću godinu. Sudjelovalo je puno Željezničaraca i atmosfera je bila odlična. Nakon svega veliki roštilj gdje se skupilo oko stotinjak ljudi. Foto-pano u prostorijama uređuje Lana Ujdenica i sjajno odrađuje taj posao.

Kroz godinu je održano i nekoliko predavanja s projekcijama slika i radionica. Predavanje Danka Ferbera „Alpinizam“ na planinarskoj školi HPD Željezničar, Dado Mesarić je odradio više predavanja Everst '79 i predavanje u Matici: Prva hrvatska alpinistička ekspedicija na Grönland – 1971. Marko Dukši je predavao na AO Velebit školi 2014. ocjene, opis i skica smjera, u Željezničaru predavanje sidrišta u stijeni, u PD Dubovac grane alpinizma i stilovi penjanja, odradio je i dva seminara u Paklenici i Baškim Oštarijama (seminar za vodiče C standarda i seminar za vodiče instruktore) vezana na vodičku aktivnost koja jača u našem odsjeku pa tako imamo i dosta članova koji su aktivni u SPVZ-a.

Ove godine smo bili i izdavački aktivni, sudjelovali smo u izdavanju knjige Krešimira Milasa Alpinistu trebaju brda. Sa HPS-om i HPD Željezničar smo sudjelovali u troškovima izrade i prodajom knjige smo povratili trošak i nadamo se daljnoj prodaji i obogaćivanju oružarstva jer bi naš Milas tako želio.
Moram reći da je ove godine popeto puno smjerova, ali odaziv za predaju kartona nije bio na razini prošlih godina. U 2014. godini smo imali 38 članova od kojih je većina bila penjački aktivna. Ove smo godine zaprimili 27 penjačkih kartona. Ukupan broj prijavljenih tura je 525, od kojih je 4 prvenstvenia smjera u suhoj stijeni. Statistika govori da su ovi članovi penjalil najviše: Rene Lisac (62), Petar Kasum i Hrvoje Črnjak (48), Domagoj Jug (39). Posjećenost sastanaka u 2014. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najviše izleta dogovaralo se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posjećeni, te možda čak i više neposredno prije vikenda zahvaljujući internetu i prognostičkim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima.

Suorganizirali smo penjački logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se održao od 4.-8. listopada. Bitno je napomenuti da je ove godine taj logor dobio novu dimenziju nakon pogibije Krešimira Milas i to je sigurno glavni razlog ovogodišnjem velikom odazivu na Biokovo. Logor je održan u sjećanje na Tonija Rosu i Igora Skendera, a od sada i Krešimira Milasa.

Ove godine smo bili aktivni i u lednom kupu pa je tako Sanda Banović osvojila ledni kup u ženskoj kategoriji. Čestitam. Također smo pomogli pri organizaciji lednog kupa u Zagrebu na tunelu.

Naše matično društvo HPD Željezničar je ove godine radilo punom parom. Povodom 65. obljetnice društva su organizirali ekspediciju na Ojos del Salado.

Prvenstveni smjerovi koje smo popeli:

Rene Lisac
15.6.2014 Gornji Kosinj Kalić Zeleni kamin V alpinistički uspon u suhoj stijeni; 108m; da Josip Lukačević 1/2 (cug-cug)

15.6.2014 Gornji Kosinj Kalić Botanički vrt IV+ alpinistički uspon u suhoj stijeni; 70m; da Josip Lukačević 1 (sve prvi)

Dado Mesarić i Iva Kaštela

Na memorijalnom skupu Glavno da se klajmba, prvenstvenu varijantu od 3 dužine naziva „Za Milasa“ ocjena je 4a, najteži detalj: 5a. 3. cug je lakši

Ivana Podnar

Smjer "Iz objesti" na Biokovu, 200 m, III – IV,Čalogović , Podnar, Glavinović, svibanj 2014

AO Željezničar i mnogi njegovi članovi su nesebično podržali rad Penjati se mora te uvelike doprinjeli projektu. Na tome svima zahvaljujem! Veliku podršku pružili su i članovi ostalih sekcija HPD Željezničar temnogih drugih odsjeka, društava i klubova. Kratak pregled rada Penjati se mora u 2014 slijedi. 

18.01.2014. Radionica: Prva pomoć za penjače, HPD Željezničar, Zagreb glavni motivatori Tatjana Šavorić i Petar Kasum

30.01.2014: Predavanje i promocija knjige: Viki Grošelj, Slovenski dom, Zagreb

04.02.2014. Projekcija: Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80ih, Lazareti, Dubrovnik

06.02.2014: Radionica: Prvi koraci u svijet vertikale, Vili Guček, Fothia, Zagreb

20.02.2014: Promocija knjige: Zgodovina Sl alpinizma, Jeromel, Slovenski dom, Zagreb

29.02.2014: Zimski kamp, Prenj, BiH

20.03.2014: Predavanje i promocija knjige: Viki Grošelj, Slovenski dom, Pula

17.04.2014. Predavanje: Andrej Štremfelj, Slovenski dom, Zagreb

22.04.2014: Predavanje: Viki Grošelj i Stipe Božić, Gradska knjižnica, Pula

31.05.2014: Radionica: Samospašavanje, Okić

08.09.2014. Predavanje, Bodet+Petit, Francuski Institut, Zagreb

Tijekom ožujka, u organizaciji Penjati se mora, HPS-a te Sarajevske škole alpinizma organiziran je kamp u BiH na kojem su sudjelovali naši članovi: Kratofil, Milas i Vuković. Posjetili su masiv Prenja te Bjelasnicu i vratili se puni dojmova i novih kontakata. Vrijeme ih nije poslužilo, dapače čak je i kumovalo penjackoj nesreci Armina Gazića, ponajboljeg BiH alpiniste. Tijekom kampa, Kratofil i Vuković u navezu s Redžepom Grabusom izveli su prvo zimsko ponavljanje smjera Gavrino okno, 250m, ocjene III/50 stupnjeva u SZ stijeni Osobca. Osim planina, posjetili su i Sarajevo te prostorije lokalnog PD Željezničar uz neizbježnu pitu, sudžukice i rakiju. Kao članovi Željezničara, dobili su popust i na spavanje u planinarskom domu Bijele vode na Bjelašnici, jer Željezničar upravlja tim objektom, a kako je domarka to jasno obrazložila, svi smo mi naši. 

Članove koji su doprinijeli radu Odsjeka i Društva u protekloj godini, predvidjeli smo za Priznanja Društva. Ove godine to su: Rene Lisac, Hrvoje Črnjak, Orsat Kratofil, Antonijo Begić, Ivan Padavić, Željka Sokol, Lana Ujdenica, Marin Šapit, Danko Ferber, Tomislav Novak, Iva Kaštela, Nikola Derežić, Marko Vuković, Marko Dukši, Gordan Budić.

Ove godine smo primili i priznanja HPS-a i Planinarskog saveza Zagreba. Primatelji priznanja su: Gordan Budić srebrni znak HPS, Marko Dukši brončani znak HPS, Marko Vuković brončani znak HPS i srebrni znak PSZ, Tomislav Novak brončani znak HPS, Iva Kaštela brončani znak HPS, Danko Ferber brončani znak HPS i Nikola Derežić brončani znak HPS.

Kako smo to radili i prijašnjih godina proglasiti ćemo najperspektivniju tečajku i tečajca prošle generacije. Nekada je to bila praksa na kraju ljetne škole, ali budući da sada imamo i zimsku i ljetnu školu odlučili smo prebaciti proglas na godišnju skupštinu gdje smo svi prisutni, bar bi trebali biti! Priznanja za najperspektivnije tečajce generacije 2013. proglašavamo Sandu Banović i Tonija Begića.

U skladu s nagradom, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim članovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije, svakome tko povede člana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin. Član koji je zaslužio klin je Domagoj Jug za Bavarski smjer u Triglavu popet s Goranom Kelečićem.

Na kraju moram reći da 2014. jako brzo protekla i da u 2015. moramo još više raditi na promicanju odnosa stariji – mlađi alpinisti i što više mentorskih tura u Alpe i ostale penjačke destinacije. Također bi htio naglasiti važnost da u jednoj od slijedećih godina organiziramo jedan jaki ekspedicijski izlet kako bi se iskazali u alpinističkoj zajednici.

Ova godina je bila prepuna događaja i aktivnosti, ako sam ijednu izostavio molim vas da ne uzmete za zlo jer nije promaklo namjerno.

Hvala svima!

U Zagrebu, 4. veljače 2015.


Tomislav Novak

pročelnik AO HPD Željezničar
created by: tomislav @ 2015-03-10 08:26:29 / updated by: tomislav @ 2015-03-10 09:49:02