Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Iva Katela u Paklenici, Ania kuk
foto: Davor Kos, 08/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Paklenica - Klin free
Sedmi izlet LJAŠ 2023: 6.-7.5. - Klek
Šesti izlet LJAŠ 2023: 29.-30.04. - Tulove Grede
Peti izlet LJAŠ 2023: 22.-23.04. - Dabarski kukovi
Četvrti izlet LJAŠ 2023: 16.04. - Vela Draga

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Često postavljana pitanja

Na ovoj web stranici možete pronaći osnovne informacije o našoj ljetnoj alpinističkoj školi. Informacije su radi lakšeg snalaženja organizirane u obliku pitanje-odgovor.

 

KADA ŠKOLA POČINJE I KOLIKO DUGO TRAJE?

Škola traje puna dva mjeseca i održava se u proljetnom terminu, tijekom 4. i 5. mjeseca. Upisi za proljetnu školu se održavaju u rano proljeće, obično tijekom 3. mjeseca. Savjetujemo da za točne informacije pratite web stranicu AO Željezničar.

 

ŠTO SE MOŽE NAUČITI NA LJETNOJ ŠKOLI?

Na ljetnoj školi polaznici uče o opremi i alpinističkim tehnikama potrebnim za siguran uspon u uvjetima suhe stijene. Sadržaj škole se mijenja i evoluira i unaprjeđuje sa svakom novom školom.

 

OD ČEGA SE SASTOJI NASTAVNI PROGRAM?

Škola se sastoji od niza teoretskih predavanja srijedom, te dvodnevnih izleta tijekom vikenda. 

Praktična nastava se održava na tradicionalnim penjačkim destinacijama kao što su Klek, Paklenica, Dabarski kukovi, Kamenjak, Vela draga, Kalnik, Okić, Gorsko Zrcalo, Tulove Grede, Točila, Sklop, Radetina Greda i Alpe.

Detaljniji pregleda znanja i vještina koje se predaju na školi možete pronaći u programu svake pojedine škole - potražite u popisu proteklih škola.

 

KOJA LITERATURA SE NA ŠKOLI KORISTI?

Sve materijale koji se koriste na ljetnoj alpinističkoj školi možete pronaći na podstranici Obrazovni materijali ljetne alpinističke škole.

 

KAKVU DIPLOMU DOBIVAMO NA KRAJU ŠKOLE?

Škola završava ispitom koji se sastoji od teoretskog i od praktičnog dijela. Uspješnim polaganjem ovog ispita polaznici stječu naslov mlađi alpinist pripravnik, te dobivaju diplome izdane od Hrvatskog planinarskog saveza.

Stjecanjem ovog naslova bivšim polaznicima škole se otvara mogućnost daljnjeg obrazovanja u vidu pohađanja zimske alpinističke škole, te stjecanje naslova stariji alpinist pripravnik.

 

KAKO IZGLEDAJU IZLETI?

Osjećaj za to kako izgledaju izleti škole možete pronaći u izvještajima koje su polaznici škole pisali tijekom proteklih škola. Izvještaje možete pronaći na stranicama proteklih škola.

 

KOJI SU UVJETI ZA UPIS NA ALPINISTIČKU ŠKOLU?

Školi može pristupiti svaka zdravo motivirana osoba, bez obzira na njene trenutne fizičke mogućnosti. Svi polaznici škole moraju biti fizički i psihički potpuno zdrave zrele osobe, stare najmanje 18 godina, te biti članovi HPD Željezničar i AO Željezničar s važećom markicom Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) za tekuću godinu.

 

ŠTO AKO NISAM ČLAN HPD ŽELJEZNIČAR i AO ŽELJEZNIČAR?

Škola se organizira za potrebe školovanja članova alpinističkog odsjeka HPD Željezničar stoga ćemo sve kandidate koji se upišu na ljetnu alpinističku školu učlaniti u HPD Željezničar i AO Željezničar. 

 

KAKVA PREDZNANJA POLAZNICI MORAJU IMATI?

Od vas se ne očekuju nikakva posebna znanja vezana za penjanje. Iskustvo samostalnog kretanja u prirodi je plus, ali nije uvjet.

 

ŠTO OD OPREME MORAM IMATI?

Svi polaznici škole moraju imati vlastiti set prve pomoći, koji minimalno sadrži astro foliju, prvi zavoj, kompresa gazu i set flastera.

Od vlastite penjačke opreme poželjno je da imate osobne penjačice dok od ostale penjačke opreme ne morate imati ništa. Svu opremu koja vam nedostaje će za vas osigurati AO Željezničar.

 

KOLIKO JE POHAĐANJE ŠKOLE SIGURNO?

Alpinizam je po svojoj prirodi opasna aktivnost, zbog čega su nesreće na žalost dio ovog sporta. Posljedice nesreća su u rasponu od par modrica i ogrebotina, do trajnog invaliditeta, pa čak i smrti.

Iako se radi tek o školi, već samo pohađanje škole predstavlja bavljenje alpinizmom, što znači da su polaznici škole izloženi svim rizicima i opasnostima koje ova aktivnost sa sobom nosi.

Svatko tko se odluči za pohađanje ljetne alpinističke škole mora biti svjestan opasnosti kojima će biti izložen, te posljedica koje mogu iz tih opasnosti proizaći. Više o ovoj temi ćete biti informirani prilikom upisa.

 

ŠTO JOŠ MORAMO ZNATI?

Škola traje samo dva mjeseca, tijekom kojih polaznici moraju usvojiti veliku količinu gradiva. Osim pohađanja predavanja srijedom i obaveznog dolaska na izlete, polaznici imaju i druge zadaće te se moraju pripremiti za ispit na kraju škole.

To od polaznika iziskuje odvajanje značajnog dijela privatnog vremena izvan okvira predavanja i izleta. Sve ovo čini pohađanje ljetne alpinističke škole vrlo napornim i vremenski zahtjevnim, što može biti u konfliktu s obiteljskim i poslovnim obavezama polaznika. 

Vrlo je važno da toga budu svjesni svi koji planiraju upisati ovu školu.

 

MOGU LI DOĆI NA SASTANAK ODSJEKA I OSOBNO SE INFORMIRATI?

To je odlična ideja! Slobodno dođite na jedan od naših sastanaka, upoznajte nas i saznajte čime se bavimo! Rado ćemo s vama popričati. Sastanci su svake srijede s početkom u 20:00 u prostorijama HPD Željezničara.
created by: nikola @ 2013-11-13 09:49:39 / updated by: jakov @ 2023-02-02 15:30:51