Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Gams na vrhu Skalake & Gorenjske
gdje: Triglav
foto: Iva Katela, 08/2009

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Prvi vikend ljetne škole 2013

From: Nikola Derežić
Date: Sun, 8 Sep 2013 21:31:05 +0200

Ovog vikenda smo održali prva dva izleta škole. Tradicionalno se išlo na Okić i Gorsko zrcalo - već provjerene i uhodane lokacije.

Imali smo po prvi puta priliku isprobati program šegrtovanja, u okviru kojeg su Tanja i Zava preuzeli ravnateljsku palicu, te su isplanirali, iskomunicirali i u djelo proveli oba izleta (Tanja Okić, a Zava Zrcalo). Oboje su odradili vrhunski posao - instruktorski tim je funkcionirao kao dobro podmazani švicarski sat. Dokazali su se kao izvrsni organizatori!

Osim toga isprobali smo i sastanke na kraju dana. Prvi je bio namijenjen za sve sudionike izleta, uključujući i polaznike. Sastanak je počeo tako da se osoba koja je vodila izlet osvrnula na stvari s kojima je tog dana bilo problema, te je napravila neku vrstu zaključka dana. U tome su sudjelovali i polaznici škole, te instruktori.

Drugi sastanak je bio kolegij samo za instruktore. Kolegij je otvorila osoba koja vodi školu tako što je iznjela vlastita opažanja vezana za izlet - pozitivna i negativna, pri čemu je pokušala izvući pouke. Nakon toga su riječ redom dobivali svi instruktori, te su svoja zapažanja podijelila sa ostalima.

SUBOTA

Subotu smo započeli uvodnim sastankom, nakon kojeg je slijedilo uvodna demonstracija namatanja užeta i izrade prsnog naveza.

Nakon toga je slijedio jedan novitet, a to je demonstracija tehnike osiguravanja na ravnome ispred doma. Ovu vježbu koji je predložio i demonstrirao Nenad, pridruženi instruktor iz svijeta sportskog penjanja. Vježba je uključivala tri osnovne radnje: dodavanje užeta, skraćivanje užeta, te spuštanje partnera iz sportskog smjera.

Nakon uvodnih demonstracija, polaznici su detaljno ispitani čvorove, koje su morali naučiti za zadaću. Nakon toga su na ravnom ponovili vježbu osiguravanja partnera. Tu smo otkrili da je ova vježba bila puni pogodak. Tečajci su ovu vježbu upili kao što suha zemlja upija kišne kapi! Koliko im je vježba dobro sjela vidjelo se odmah na sportskom penjalištu, gdje su već nakon nekoliko poteza već izvrsno osiguravali partnera - i što je najvažnije - bez imao stresa za oboje!

Uz sportske smjerove smo odradili i abseil, te smo bili gotovi sa svime već u ranim popodnevnim satima. Dan smo zaključili još jednim ponavljanjem čvorova i namatanja užeta, nakon čega je slijedio zaključni sastanak i kolegij za instruktore.

Subotu je na žalost obilježio i ugriz zmije. Prilikom uspona uz Rotten.com našu polaznicu Vanju Šimac (prezime sve govori) je poskok ugrizao za palac. Na sreću zmija nije ubrizgala otrov, te je se Vanja nakon posjete ambulanti vratila na vježbalište i doradila sve vježbe do kraja.

NEDJELJA

Izlet na Zrcalo počeo u 08:07 sati, kada je sva oprema stigla pod stijenu (ja sam je transportirao). Odmah je započelo postavljanje vježbališta.

Tečajci su počeli kapati oko 08:30, te su do 08:50 već svi bili spremni za početak dana. U 09:00 je počeo uvodni sastanak, na kojem im je Zava kratko opisao što će gdje raditi. Nakon sastanaka je održano predavanje o karabinerskoj kočnici, te o prusiciranju. Nakon pola sata toga, sva su vježbališta bila spremna, te su tečajci poslani na obavljanje vježbi.

Radilo se već uobičajeno tehniciranje, ponavljanje abseila, prusiciranje, abseil na dülfera i karabinersku kočnicu, te nezaobilazni Bernard. Zahvaljujući temeljitoj provjeri čvorova prethodnog dana, tečajci su jako brzo pohvatali ove nove vještine i znanja.

Vješta Zavina organizacija je imala za posljedicu da smo uspjeli sve privesti kraju već u ranim popodnevnim satima. Nakon što sve vježbe odrađene, a vježbališta raspremljena, uslijedio je odličan roštilj i hladno pivo/radler, za koje su se pobrinuli naši tečajci - puno im na tome hvala!

Dan smo završili zaključnim sastankom i još jednim korisnim kolegijem za instruktore.

Iz relativno kratkog iskustva sa ovogodišnjim polaznicima, mogu reći da sam stekao dojam da se radi o jednoj discipliniranoj i visoko motiviranoj ekipi, s kojom će biti pravi užitak surađivati, a nakon završetka i zajedno penjati! Vjerujem da je tom njihovu stavu pridonio opušten i istodobno profesionalan odnos prije svega Tanje i Zave, a u ništa manjoj mjeri svih instruktora koji su ovog vikenda sudjelovali u radu škole - VELIKO VAM HVALA!

U privitku možete vidjeti nekoliko nekoliko fotografija sa izleta ...00 Rjesenje za labirint.jpg00 Rjesenje za labirint.jpg
01 Breefing za instruktore.jpg01 Breefing za instruktore.jpg
02 Dobro jutro tecajci.jpg02 Dobro jutro tecajci.jpg
03 Kutak za instruktore.jpg03 Kutak za instruktore.jpg
04 Prsni navez prvi put.jpg04 Prsni navez prvi put.jpg
05 Ljeskarenje u popodnevni sat.jpg05 Ljeskarenje u popodnevni sat.jpg
06 Lux na sporticima.jpg06 Lux na sporticima.jpg
07 Rene donira urin.jpg07 Rene donira urin.jpg
08 Nenad u akciji.jpg08 Nenad u akciji.jpg
09 Zakljucak dana.jpg09 Zakljucak dana.jpg
10 Lahorkina karabinerska kocnica.jpg10 Lahorkina karabinerska kocnica.jpg
11 Prusiciranje.jpg11 Prusiciranje.jpg
12 Ah ta oprema.jpg12 Ah ta oprema.jpg
13 Nista bez Bernarda.jpg13 Nista bez Bernarda.jpg
14 Nasi spasitelji.jpg14 Nasi spasitelji.jpg
15 Gladna ekipa.jpg15 Gladna ekipa.jpg
16 Tecajci na pojilu.jpg16 Tecajci na pojilu.jpgcreated by: zeljeznicar @ 2013-09-08 21:36:01 / updated by: nikola @ 2013-09-08 22:26:27