Fotografski kutak: slike s penjanja.

Na fotografiji: Saso, Fabro i 2 Ive
Gdje: Pisco (5760 m), Ande
Foto: nepoznati slovenac, 2008.

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2010.

IZVJEŠĆE O RADU ODSJEKA U 2010. GODINI

Početak godine 2010. dio članstva je ponovo obilježio u Frischaufovom domu na Okrešlju koji je postao sinonim za lijepe zimske ture i dobru veselicu. Standardno su se obišla okolna sedla i vrhovi u kombinaciji starijih članova s neiskusnijim članovima. U nastavku zimske sezone obilazili su se slapovi, ali u nešto manjoj mjeri nego prošlih godina, djelomično zbog vremenskih uvjeta. Led se penjao u Gašparcima, Logarskoj dolini i udaljenijoj nam destinaciji Maltatalu. Tako su popeti Strannerbach (WI3+), Wintasun (WI4+), Aulhol (WI4+/5) u Maltatalu, Ivovci, Palenk, Sušica i drugi u Logarskoj dolini. Siniša Alavanja s kolegama iz drugih odsjeka popeo je Hinterer Maralmfalle (WI5) i Lucifera (WI4+). Danko Ferber i Ivanka Jakopec su popeli Gamseck (WI5-/4+, Maltatal), a Krešimir Milas i Toni Roso su popeli gotovo sve slapove u Logarskoj. Grape su se manje penjale nego inače, ali je zato bilo više ski tura – rezultat što se veći broj članova opremio skijama. Lokacije za skijaše bile su Begunjščica, Nad šitom glava, Viševnik, Ablanca, doline oko Triglava, Bogatinsko sedlo, Rodica, Turski žleb, Križ, ali i lokacije poput Mrkoplja, Oštrca te Samoborskog gorja pa čak i Puntijarke. Jedna manje poznata i posjećena lokacija te zime bila je Hajdova hiža na koju su Željezničaraci tri put jurišali, no glavna stijena i dalje čeka. Od zimskih smjerova Teran u Dolgom Hrbtu je više puta popet, a Marko Vuković ga je u jednoj godini popeo čak dva puta. Na početku te na kraju godine. Tko nije išao na snijeg, penjao je „sportivu“. Posjećene lokacije su bile Mišja peć, Limski kanal, Kompanj, Kotečnik, Kalnik te Okić gdje je prošlogodišnji smjer Vujakl rado ponavljan pa čak i u zimskim uvjetima (Krešimir Klasan).

Na logoru KA HPS u Chamonix-u u ožujku bili su Krešimir Milas i Toni Roso koji su otišli do Valle Blancha. Tamo su popeli dva smjera - Cosmique Ridge (AD,4c, 350m) na Aquille du Midi (3842 m) i Contamine-Mazaud  varijanta (II/4, 350 m) u Traingle Mt. Blanc du Tacul (izlaz oko 3700 m). U visokim brdima bio je i trojac Ferber-Kaštela-Novak koji su posjetili Glockner grupu i Johannisberg (3453 m). Iva Kaštela je na Himalaya trekkingu napravila dvije velike ture, a pustolovine je podijelila s nama održavši projekciju fotografija s puta.

Sezona suhe stijene je otvorena na Točilima, nakon čega su slijedile uobičajene hrvatske penjačke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Risnjak te Klek. Na Kleku se penjao Žoharov stup, Dragmanica te Kao u dobra stara vremena. Neki od smjerova koji su penjački dvojac Alavanja-Martinović popeli kao dio pripreme za Englesku bili su Albatros, Leva Tržaška, Nostalgija. Tinkaru, neosiguran smjer u Paklenici, Željezničarci su rado penjali. Od pakleničkih smjerova valja izdvojiti jedan koji nije završio popetim smjerom, ali je ocijene A2 koja se danas rijetko penje. Radi se o smjeru Črni gavran i mladim penjačkim entuzijastima Krešimiru Milasu i Toniju Rosu. Toni Roso je novo penjačko lice u AOŽ-u. Došao na studij u Zagreb, a prijateljstvo s Krešimirom Milasom ga je ponukalo da nam se pridruži. Nije on nov niti brdima niti nama. Boravak u Zagrebu nam ga je približio i upoznali smo ga kao jednostavnog i skromnog kad priča o svojim turama koje zapravo iskaču od odsječkog prosjeka. Nadamo se i dalje slušati ovog perspektivnog penjača o njegovim usponima.

Krajem travnja održali smo odsječki izlet na Dabarskim kukovima unatoč lošem vremenu zbog čega je posjećenost istog bila lošija. Ipak, skupila se vesela ekipa koja je napravila hodačko-penjačko-gurmanski izlet, dovoljno je da se kaže - Padin gulaš. Sudjelovali: Ivan Padavić, Roman Hren, Ana Bokulić, Gordan i Jakov Budić, Tomislav Novak, Krešimir Milas, Zoran Grah, Dinko i Magda Brleković.

Preko Komisije za alpinizam HPS-a, Siniša Alavanja i Marko Martinović sudjelovali su na međunarodnom BMC susretu "BMC INTERNATIONAL SEA CLIFF CLIMBING MEET" u Cornvallu, u Velikoj Britaniji koji se odlikuje „trad“ penjanjem. Dečki su se vratili puni pozitivnih dojmova i iskustva, svaki sa po dvadesetak popetih smjerova no predavanje još čekamo!

Ljeto su ispunila dva masovna izleta u Alpe. Gordan Budić je poveo mlade penjače željne klasike u Kratku Nemšku smer. Sudjelovali: Romana Stipetić, Domagoj Jug, Ivan Padavić, Roman Hren, Nikola Deržić, Marko Dukši, Josipa Grbić, Ana Bokulić, Gordan Budić. Nakon toga je uslijedila penjačka masovka na Vršiću s obilaskom birtija. Sudjelovali: Nikola Deržić, Iva Kaštela, Vladimir Mesarić, Luka Brodić, Orsat Kratofil, Vanja Suhina, Tomislav Novak, Ana Bokulić, Gordan Budić. Osim Alpa, ljetne destinacije bile su Veliki Kozjak, Biokovo te Dolomiti gdje je desetogodišnji Jakov Budić i ove godine popeo s tatom četiri smjera u Dolomitima i osvojio ukupno 900 m stijene. Popelo se: Siniša Alavanja s Vedranom Simičević (RAK) JLA u Šitama, Krešimir Klasan i Bojan Čobanić (AOV) Šlosarska smer te Gordan Budić i Ana Bokulić Sandia Wisiaka u Sjevernoj Triglavkoj stijeni, Krešimir Milas i Domagoj Bojko (AOV) Stup Solila (VI, 350 m) na Biokovu. Spomenut ćemo još smjer u Velikoj Babi koji je za tečajce godine 2009. bio poseban po tome što im je bio prvi alpski, a bilo je ovako: naveze Gordan Budić – Barabara Vanić, Ana Bokulić – Zoran Grah te Roman Hren – Ivan Padavić ušle su u smjer Požeruhova, ocjene II-III/IV (na sredini smjera prečkali i ostatak popeli po Miškolinovoj, ocjena ista). Putem ih je osvježila ljetna kiša, a imali su prilike kretati se po mraku po brdima. Sasvim edukativno i za pamćenje!

Od manje poznatih lokacija bio je tu Grazer Berland, gdje je Krešimir Klasan poveo ekipu, a popeli su Winnetouweg (200m, 5a/3-4); te Zapadne Julijske Alpe, Monte Zermula gdje su Marko Vučinić i Krešimir Milas popeli Via Medeles (V,A0/III-IV, 350 m). Čvrsnicu su obilazili Nikola Derežić i Neven Petrović. Neven je u dva navrata Čvrsnicu posjetio i kao rezultat organizira logor na toj penjački zanimljivoj lokaciji, koji bi se uskoro trebao održati.

Pripreme za alpinističku školu AO Željezničara su krenule već u lipnju kada je održano uvodno predavanje te obavljeni upisi čime je niski start u rujnu bio osiguran. Vođenja škole se prihvatio Nikola Deržić koji nas je sve postrojio, a njegov glavni oslonac su bili Ivanka Jakopec i Danko Ferber koji su prisustvovali svakom izletu. Školu je obilježilo relativno loše vrijeme zbog čega nije održan izlet u Alpe koji je bio u planu, no unatoč tome cjelokupno gradivo je savladano što je potvrđeno na završnom ispitu i popet je značajan broj smjerova, njih 128. Više u zasebnom izvještaju voditelja škole.

Tomislav Zlatić je i ove godine izradio majice. Majice su super i mogu se i dalje nabaviti. Na kraju škole imali smo, kao i prijašnjih godina, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku i pripravnici prethodne generacije, a proglašeni su bili Josipa Grbić i Ivan Padavić. Nagrađeni su knjigama "Mountaineering – The freedom of hills" i „Training for Climbing“.

2010. godine je HPD Željezničar obilježio 60 godina postojanja. Početkom godine je održana svečana skupština na kojoj je predstavljena knjiga Zbornik HPD Željezničar – 60 godina. Da se podsjetimo, u pisanju zbornika sudjelovali su Neven Petrović, Marko Vuković, Krešimir Klasan, Marko Martinović i Vladimir Mesarić. Na skupu su također dodijeljena priznanja HPS-a i to Gordanu Budiću, Krešimiru Klasanu i Orsatu Kratofilu Brončani znak HPS-a te Nevenu Petroviću Zlatni znak HPS-a.

Web stranica AO Željezničar je kroz 2010. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljujući svima koji vrijedno pišu izvještaje s izleta i objavljuju korisne informacije. Jedna manja promjena je bila dodavanje loga HPD Željezničar uz link stranice Društva kako bi se istaknula veza između dvije stranice.

Komisija za alpinizam je žestoko radila u 2010. godini. Izdan je novi pravilnik te je održan ispit za instruktore alpinizma nakon više godina, barem njegov ljetni dio. Alpinistički odsjek Željezničara uz Dadu Mesarića koji naslov instruktora alpinizma nosi već niz godina, imat će čak četiri nova instruktora: Marko Dukši, Krešimir Klasan – Klacko, Orsat Kratofil i Marko Vuković. Počelo se intenzivnije raditi na poboljšavanju sustava školovanja. Problem održavanja zimskih alpinističkih škola postoji već niz godina, da li će se nešto poboljšati po tom pitanju vidjet ćemo. Na ispit za naslov Alpinist izašao je Krešimir Milas koji će naslov i dobiti nakon održanog predavanja na temu Povijesti AO HPD Željezničar. U ispitnoj komisiji bili su Marko Dukši, Orsat Kratofil i Branimir Rajšel. S obzirom na sve promjene koje se događaju u našem malom hrvatskom alpinističkom svijetu, članovi se potiču na izlazak na ispite.

Sastanci Odsjeka održavani su kao i inače srijedama navečer izuzev tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora te za trajanja alpinističke škole. Dok sastanaka službeno nije bilo, sastajali smo se neslužbeno, knjižnica i oružarstvo su bili na raspolaganju članovima. Oružarstvo je suvereno vodila Ivanka Jakopec, a blagajnu Orsat Kratofil, o čemu više u zasebnim izvješćima. Ove godine nismo imali sreće s knjižničarom jer se Berislav Biljaković pred ljeto povukao s dužnosti. Vođene knjižnice su preuzeli Ana Bokulić i Tomislav Novak,  pročelnica i zamjenik pročelnice. Svi dužnosnici su na kraju mandata kad ne preostaje drugo nego se zahvaliti za trud i brigu. Kroz godinu održano je nekoliko predavanja s projekcijama slika: Elvin Sindičić: izbor najljepših tura; Iva Kaštela: Himalaya trekking; Neven Petrović: Kamo na penjanje. Krešimir Klasan i Danko Ferber su održali predavanja na školama AO Zagreb Matica i HPD Željezničar:

Klacko - Povijest alpinizma na školi AO Matica 2010. god

Danko - Alpinizam na Planinarskoj školi HPD Željezničar

Događaj koji je promijenio dinamiku sastanaka i druženja srijedom te podigao sve na jedan viši nivo bilo je otvorenje AOŽ šanka. Mladi entuzijasti, poimence Krešimir Milas, Tomislav Novak, Ivan Padavić i Roman Hren a.k.a. slovenska veza, drže i opskrbljuju šank na jednostavan i veseo način. U srijedu pred Božić priredili smo prigodan domjenak s kuhanim vinom sa šanka i domaćim kolačima, a prezentiran je i AOŽ kalendar za 2011. godinu. Osim 12 prekrasnih fotografija, u kalendaru su naznačeni svi za AOŽ, bitni datumi. Ideju i realizaciju je proveo Ivan Padavić uz pomoć Romana Hrena.

U 2010. godini imali smo 33 člana, a od kojih je, neslužbeno, većina bila penjački aktivna iako smo zaprimili samo 21 penjački karton. U odnosu na prošlogodišnje brojke – 38 članova i 29 zaprimljenih kartona imamo pad. Međutim, taj pad se ne odražava na kvalitetu rada odsjeka, pa možemo zaključiti da se radi od birokratskom zasićenju članova. Ipak nadam se da će se stvari ponovo okrenuti na bolje. Predano je i nekoliko kartona svježih pripravnika koji su ozbiljno shvatili svoj zadatak te zahvaljujući „ranom“ završetku škole imali su prilike ispenjati pokoji smjer prije zime. Između njih iskače Rene Lisac koji je jednostavno rečeno stalno po brdima, bilo suho, morko, snijeg ili stijena. Gole brojke statističke sume glase ovako: član s najvećim brojem prijavljenih tura je Krešimir Milas s njih 45, a slijede Toni Roso s 40, Danko Ferber s 38, Ivanka Jakopec i Tomislav Novak s 37, Siniša Alavanja s 36. Iz prijavljenog slijedi statistika za 2010. godinu: 540 prijavljene ture, uz 128 smjerova polaznika na školi ukupan broj je 668 smjerova (opet najveći u dosadašnjoj povijesti našeg AO-a).

Prijavili smo 11 prvenstvenih smjerova i to:

-Toni Roso i Jadranko Jerković/ Leptirov ples/ Biokovo/ VI+/V-VI, 380m

-Toni Roso, Ivan Rakić i Velimir Juras/ Occo Teche/ Biokovo/ VII-/V-VI+, 500m

-Toni Roso i Jadranko Jerković/ Slučajni/ Biokovo/ VI+/IV-V+, 300m

-Krešimir Milas, Domagoj Bojko i Toni Roso/ Turbo Folk/ Biokovo/ V+/III-IV, 250m

- Marko Dukši, Goran Žauhar (09. 10. 2010.); Školski ; V. Paklenica (Kuk od Skradelin) ; VI-/III-IV ; 100 m

- Krešimir Milas, Tomislav Kirinec/ Kirinčeva varijanta jeze/ Bačić kuk/ V/IV / 100m

- Krešimir Milas, Tomislav Novak/ Vepar i nepar/ Radetina greda / IV/II / 100m

- Krešimir Klasan –Klacko, Berislav Herceg (AOV) / Ulazna var. na Šumsku vilu / Točila-Velebit / V,A1/IV+ 150m (dužina varijante 80m)

- Siniša Alavanja, Krunoslav Užarević / Veliki Kozjak; "Ulazno izlazna varijanta Zapadne krajnosti"; VI/IV, 70 m

- Siniša Alavanja, Krunoslav Užarević  / Veliki Kozjak; " Zaribana varijanta", VII-/VI, 100 m

- Siniša Alavanja, Krunoslav Užarević / Mali Borovac; "Plava metalik buba"; VI-/II-V, 320 m

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Društva u protekloj godini dana, predvidjeli smo neke članove za Priznanja Društva. Ove godine to su: Nikola Derežić, Krešimir Milas, Danko Ferber. U skladu s nagradom uvedenom prijašnjih godina, koje je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim članovima odsjeka radi učinkovitijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije te tako svakome tko povede člana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin, podijelit ćemo klinove članovima: Ani Bokulić, Gordanu Budić, Marku Dukšiju, Danku Ferberu, Krešimiru Milasu i Tomislavu Novaku.

 

Ana Bokulić         

Pročelnica AO HPD “Željezničar”
created by: ana @ 2011-03-02 10:22:56 / updated by: ana @ 2011-03-02 10:26:17