Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Gams na vrhu Skalaške & Gorenjske
gdje: Triglav
foto: Iva Kaštela, 08/2009

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Nauèite više

Ljetna alpinistièka škola

Zimska alpinistièka škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Škola 2010.

Alpinistièka škola AO HPD "Željeznièar" održana je u ljetno-jesenjem terminu od 9. rujna do 27. listopada 2010. godine. Školu je vodio Nikola DerežiÌ, te Orsat Kratofil u funkciji zamjenika. Nakon informativnog predavanja održanog 26. lipnja u prostorima Društva, obaveznog svim kandidatima, školu je 02. srpnja upisalo 25 polaznika.

Program škole sastojao se od teorijskog i praktiènog dijela. Predavanja su održana u 6 termina srijedama u prostorima Društva, te neka na izletima, a obuhvaÌene su sljedeÌe teme: penjaèka oprema, priprema penjaèkog uspona, opasnosti u planini, stilovi penjanja, ocjene, opis i skica smjera, prva pomoÌ u planini, gorska služba spašavanja, povijest alpinizma, zimski alpinizam i ekspedicionizam te meteorologija. Predavaèi su bili: Ivanka Jakopec, Ana BokuliÌ, Tomislav Novak, Lana ÐonlagiÌ, Marko Dukši, Ivana Stiperski, Krešimir Klasan te Orsat Kratofil.

Terenska nastava održana je na 7 izleta, tijekom 6 uzastopnih vikenda i ukupno 11 dana i to na sljedeÌim lokacijama: OkiÌ, Gorsko zrcalo, Kalnik, umjetna stijena fitness centra Mo-Fit, Paklenica i Klek. Sastojala se od sljedeÌih praktiènih vježbi s teorijom: èvorovi, abseil, penjanje i osiguravanje na sportskom penjalištu, prusiciranje, tehnièko penjanje, samospašavanje, uporaba klinova i zaglavaka, izrada složenih sidrišta, komunikacija u stijeni, abseil u više dužina, te penjanje i osiguravanje u dugim smjerovima.

Polaznici škole u svoje penjaèke kartone upisali su 128 duga smjera, što s instruktorima, što u navezu sa drugim polaznikom. Penjani su standardni školski smjerovi, te i poneki nešto duži nezaspitani smjer meðu kojima su Tinkara i Akademski. Težine popetih smjerova kretale su se od III do VI stupnja UIAA ljestvice. Na izletima je sudjelovalo ukupno 29 razlièitih instruktora, od kojih su najaktivniji bili Danko Ferber i Ivanka Jakopec.

Izvještaji s izleta:


Pogledajte podstranice:

kronologija

plan škole

Animirani èvorovicreated by: nikola @ 2010-10-30 12:34:21 / updated by: marko @ 2011-11-03 11:22:37