Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Sinia Alavanja, Vranjska draga
foto: Iva Katela, 11/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi
PRINOVE : posljednje promjene

LJETOPIS : tko, gdje, kada, što, s kojim posljedicama


Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Arhiv promjena - 2009.

 

14.09.09.

I. Promjene u skupini Ljudi, dodana grupa Škole, tečajevi, s opisom:
"u okviru HPS-a ih organiziraju odgovarajući odsjeci, društva, savezi... no osnovne vještine i znanja mogu se steći i drugdje, u specijaliziranim klubovima ili školama. npr:"

Hrvatska škola Outward Bound  

 

17.06.09.

I. Promjena u skupini Online vodiči, u podgrupi Domaći trud:

1.  za stranicu Penjališta u Dalmaciji - Marulianus promijenjen opis (dodano u međuvremenu dodano, promijenjeno sto je promijenjeno) iz:
"Markezina greda, Marjan, Brela, Sustipan, Trogir / Sv. Vid, Lovrinac, Omiš, Konavle / Pićete, Biokovo - popisi, opisi, skice, fotke, poist-popit-ubit oko.."
u:
"Sportska penjališta: Marjan, Markezina greda, Trogir / Sv. Vid, Omiš, Krvavica, Brela, Hvar, Solin-Rupotine-SuovaDubrovnik-Konavle, Zadvarje, Biokovo; Deep water solo: Sustipan, Čiovo-Gospa od Prizdnice, Otok Vis; Boulder penjališta: Lovrinac, Trogir - popisi, opisi, skice, fotke, poist-popit-ubit oko.."

2. za stranicu Guide.Cro-climbing.com promijenjen opis iz: "popis sportskih smjerova sa 24 lokacije u Hrvatskoj (i Kalnik :)" u "popis kratkih i dugih sportskih smjerova s 49 lokacija u Hrvatskoj (i Kalnik :)"!

II. Promjena u skupini Online vodiči, u podgrupi Pred susjedovim pragom:

1. Na stranici plezanje.net koja je u ovoj grupi bila predstavljena poveznicom Plezanje.net i opisom: "dugi sportski smjerovi u Sloveniji: na jednom mjestu sakupljene informacije sa različitih stranica na mreži: skice, fotografije, opisi pristupa do zaspitanih smjerova u Julijskim, Kamniško-Savinjskim Alpama, Karavankama, u Posavskom Hribovju, po Notranjskoj, Primorskoj i Štajerskoj deželi" mogu se anći i neki drugi vodiči pa je stavljena osnovna adresa Plezanje.net a opis promijenjen u: "sportska penjališta u Slovenijislovenski dugi sportski smjerovi, slovenski smjerovi u stijeni, slovenski ledeni smjerovi, sve to isto samo za ostatak svijeta (i Hrvatska) - na jednom mjestu sakupljene informacije sa različitih stranica na mreži: skice, fotografije, opisi pristupa.."


II. Promjena u Dodatku

1. dodan dio i link

SRBIJA
Penjački vodič kroz Srbiju


III. Promjena u skupini Krov nad glavom, u podgrupi U našem dvorištu:

- stranica Planinarski domovi u Hrvatskoj s opisom: "na stranicama HPS-a" promijenila adresu iz  http://hps.inet.hr/servisne/plkuce.htm u http://plsavez.hr/hr/Planinarski_objekti

 

14.06.09.

I. Promjena u skupini Online vodiči, u podgrupi Pred susjedovim pragom:

1. prošli put kad sam uređivala stranice izbacila sam vodiče Tineta Mihaliča, "Bele vode" i "Viševa skupina"  (nekoč objavljena na stranici Gore-ljudje), jer je dojavljivalo grešku 404 na pokušaj pristupa. Danas sam išla pretražiti net i naći te vodiče ako se da. I dalo se.

- Viševu skupinu sam našla na istom mrežnom mjestu, ali na promijenjenoj adresi. tako je među linkove dodana nova poveznica:

Tine Mihelič. Plezalni vodnik Viševa skupina, sa starim opisom: vodič objavljen na stranicama Gore-ljudje

pri čemu je adresa promijenjena iz http://www.gore-ljudje.net/objave_view.php?pid=4418 u http://www.gore-ljudje.net/novosti/4418/.


- Bele vode nisam uspjela naći na staroj stranici, ali jesam na masu drugih mjesta na mreži. Od svih, za uvrstavanje u zbirku izabrala sam sljedeće:

Tine Mihelič. Plezalni vodnik Bele vode, s opisom: vodič objavljen na stranicama AO Črnuče

dakle, adresa je promijenjena iz http://www.gore-ljudje.net/objave_view.php?pid=3488 u http://www.aocrnuce.si/Documents/Plezalni%20vodnik%20Bele%20vode.pdf


- dodana poveznica ClimbingBaška, s opisom: iako povremeno dodaje pokoju novost i ima galeriju, ovo je ipak prvenstveno stranica koja donosi vodiče za sportske smjerove na penjalištima Portafortuna i Bunculuka

 

2. Promjena u skupini Online vodiči. Otvorena je podstranica Vodiči na našim stranicama na kojoj će se naći dokumenti preuzeti s drugih mrežnih mjesta. Jer na mreži samo mijena stalna jest, jer stranice (i sadržaji) nastaju i nestaju (pogledaj popis izlučenih stranica s vodičima pod prethodnim datumom) - pokušat ćemo stvoriti jednu čvršću točku :)
Za sada su ondje:

- Bunculuka, Baska
- Portafortuna, Baska
- Tine Mihelič. Plezalni vodnik Bele vode
- Tine Mihelič. Plezalni vodnik Viševa skupina
- Omis climbing guide

a link na ove stranice, nalazi se i uz odgovarajuće opise na Online vodičima.

 

05.06.09.

I. Promjena u skupini Info-stranice, u podgrupi Portali, web časopisi:

1. dodana poveznica s opisom:

- Alpikor.org
slovenska (koroška) stranica s novostima iz alpinizma, sportskog penjanja, turnog smučanja, lednog penjanja..ima videa i reportaža, a prenose i pročitano u časopisima. Nema nikakve stranice 'o nama' gdje bi se dalo više saznati o autorima.


II. Promjena u skupini Online literatura i baze podataka, u podgrupi Časopisi:

1. dodana poveznica s opisom:

- Climax Magazine
austrijski penjački časopis. Nastao nakon gašenja Rotpunkta koji je bio sastavni dio njemačkog časopisa Klettern. Novosti, fotke, Climax TV (video)

 

04.06.09.

I. Klacko je Ani poslao dva zanimljiva linka pa ih je ona proslijedila meni pa je došlo do promjena u skupini Online vodiči, u podgrupi Pred susjedovim pragom.

1. Dakle, dodane su dvije poveznice s pripadajućim opisima:

- Ramellasergio.it
prebogata stranica Sergia Ramelle (na talijanskom). Ima tu fotki, skica i opisa alpskih smjerova u Dolomitima, zatim Lombardiji, Pijemontu, Trentinu. Tu su i dugi i kratki sportski smjerovi penjališta u Trentinu i Lombardiji. Ima i nekih starijih fotografija planina, opisa i fotki ferrata u Dolomitima i Lombardiji i jos kojecega.

- Quartogrado.com
stranica Emiliana Zorzija (a kako nego isto na talijanskom :). Opisi, fotke i skice, kako sam kaže, klasičnih i neklasičnih smjerova srednje težine u Dolomitima i okolici. Evo njegovog popisa lokacija: Alpi Carniche, Alpi e Prealpi Giulie, Bosconero, Cadini di Misurina, Catinaccio,Civetta-Moiazza, Cridola, Cristallo-Pomagagnon, Croda da Lago-Formin, Dolomiti di Sesto, Fanis-Lagazuoi-Falzarego, Marmarole, Marmolada, Monfalconi-Spalti di Toro, Nuvolau, Odle, Pale di San Martino, Pelmo Piccole Dolomiti, Puez-Ciampac, Sass de Putia, Sassolungo, Sella, Tofane, Tre Cime di Lavaredo. Tu je i popis domova u toj okolici.

2. Osim toga, jer je oops! pukla veza - izbačeno je puno previše linkova, sretan onaj koji je sve to spremio na svoje računalo:

- Vodniček - AO Mojstrana
opisi i skice slapova i smjerova

- Zaledeneli slapovi, kombinirane in snežnoledne smeri Kamniško Savinjskih Alp
vodič kroz zaleđene slapove, kombinirane i snježno-ledene smjerove Kamniško- Savinjskih Alpi, gorski-vodnik.com

- On-line vodniček kombiniranih smeri
vodič po kombiniranim smjerovima u Sloveniji, na stranicama ljubljanskoga PK Plezoholik. popisi, opisi, skice, fotke.

- Plezanje.com - Plezanje na Ptuju!
opisi i skice slovenskih penjališta Boč, Šeginov potok, Šoder graben, Vranja peč, bolderi u Kotečniku.

- Plezanje.info
baza s popisima smjerova svih slovenskih sportskih penjališta te nekoliko hrvatskih i talijanskih

- Tine Mihelič. Bele vode
vodič objavljen na stranicama Gore-ljudje 

- Tine Mihelič. Viševa skupina
vodič objavljen na stranicama Gore-ljudje

- Julien-mountain.com
informacije o Julijskim Alpama. na njemačkom. visokogorske, alpinističke, sportskopenjačke, turnoskijaške, MTB ture. zaleđeni slapovi. svašta. popisi, opisi, skice, fotke.

- Grazer-Bergland
mape penjališta u okolici Graza


3. još je mijenjano:

- stranica Posavska plezališča promijenila adresu iz http://www.pak.si/pak/plezalisca.htm u http://www.pak.si/pak/plezalisca.asp

 

II. Promjena u skupini Online vodiči, u podgrupi Domaći trud:

1. u dosadašnji opis željezničarskih stranica sa smjerovima Smjerovi u Hrvatskoj - AO Željezničar, ZG:

"U pripremi je popis alpinističkih i dugačkih sportskih smjerova u Hrvatskoj, a nadamo se prikupiti što više podataka, fotografija, skica i opisa. Težište će biti na željezničarskim prvenstvenim smjerovima, ali nećemo zaobići ni najinteresantnije "tuđe" smjerove, širom Lijepe naše." 
osim opisa, skica i fotografija smjerova na Kleku, Velebitu (Stijena iznad Karlobaga, Točila-Sklop), Okiću, u Paklenici, Veloj Drazi, na Kalniku, Sisolu i Biokovu, ovdje su i zanimljivo pisani tekstovi o (općoj ili osobnoj) povijesti penjanja na navedenim područjima ili, pak, njihovo predstavljanje. provjerite i ispenjite!

dodani su međuvremenu dodani opisi pa sad drugi dio glasi:

osim opisa, skica i fotografija smjerova na Kleku, Velebitu (Stijena iznad Karlobaga, Nova Točila-Sklop, Točila), Okiću, u Paklenici, Veloj Drazi, na Kalniku, Sisolu, Biokovu, Stijenama iznad Bribira te u Omišu, ovdje je i skupina Ledolomstvo u Hrvata (Zeleni Vir i Vražji prolaz, Dolina Kupe, Okolica Zagreba). Također, na stranicama se mogu naći i zanimljivo pisani tekstovi o (općoj ili osobnoj) povijesti penjanja na navedenim područjima ili, pak, njihovo predstavljanje. provjerite i ispenjite!


2. i ovdje su zbog nepostojanja izbačene neke stranice:

- Popis smjerova na Kalniku 2
na stranicama PD Kalnik, Križevci; sa printljivom verzijom u wordu

- Popisi i opisi smjerova sportskih penjališta - Pulfer
Gorsko zrcalo, Okić, Terihaj Breg, Nad Savo (SLO), Pokojec, Kalnik, Sokoline stijene, Mošćenićka draga, Vintijan, Paklenica, Lovrinac, Omiš

- Dalmatia-Climbing.com
popisi, opisi, skice, slike, objašnjenja..penjališta u srednjoj Dalmaciji, sa osiguranjem ili bez (sportskopenjačka, boulder i hridine). autor: Natko Bajić

- Smjerovi na Biokovu
opis smjerova na stranicama HPD Biokovo


3. dogodila se još jedna promjena:

-  stranica Smjerovi na Okiću i Terihajima s opisom "skice s popisima smjerova na stranicama Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje" promijenila adresu iz http://www.pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr/Penjalista.htm u http://www.pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr/info/penjanje.html

 

25.05.09.

I. Promjena u skupini Online vodiči, u podgrupi Domaći trud, stranica Smjerovi na Kalniku promijenila adresu iz http://www.inet.hr/~satlija/ u http://web.vip.hr/s.atlija.vip/kalnik/sportski.smjerovi.htm

 

09.04.09.

I. Promjene u skupini 3D literatura

1. U podgrupi Domaći izmijenjeno sljedeće:

- Astroidin katalog knjiga promijenio adresu iz http://www.astroida.hr/Izdavastvo_-_Books/izdavastvo_-_books.html u http://www.astroida.hr/html/knjige_-_books.html

- stranice Hrvatskog planinarskog saveza na kojima se mogu naći info o njihovim izdanjima promijenile adresu iz http://hps.inet.hr/servisne/literat.htm u http://www.plsavez.hr/hr/Knji%C5%BEara

Školska knjiga promijenila adresu iz http://www.skolskaknjiga.hr/ u http://www.skolska.com.hr

- obavljeno malo neobjašnjive šminke sa nekim drugim adresama domaćih izdavača

2. U podgrupi Gosti izmijenjeno:

- Expedition Advisory Centre
knjige o planiranju, financiranju te logistici ekspedicionizma raznoraznih oblika te raznoraznijeh vrsta istraživanja.

zamijenjen sa širom organizacijom unutar koje djeluje, ostavljen isti opis:

Royal Geographical Society
knjige o planiranju, financiranju te logistici ekspedicionizma raznoraznih oblika te raznoraznijeh vrsta istraživanja.

 

II. Promjene u skupini Online literatura i baze podataka

1. 07.04. došlo do sljedeće promjene:
američki penjački časopis She Sands iz grupe Časopisi - škrtice promijenio adresu iz http://www.shesends.com/ u http://shesends.org/journal. skraćen opis iz "američki penjački časopis usmjeren na penjačice i njihova postignuća i akcije. ipak ima best of" na prvu rečenicu. prešao među Časopise jer sad ima i teksta i slika

a danas je za isti časopis promijenja adresa i u skupini Spolna diskriminacija


III. U skupini Spolna diskriminacija isto sam malo mela pa me uhvatila muka od popucanih veza. Uglavnom, ostavila sam ih ondje na miru neka se kisele, jer nove nisam nasla, pa dok ih ne nadjem (a nadam se da hocu i da je ovo samo privremeno) ostavljam ih jer ne bih htjela da se zaboravi da je takvo nesto postojalo. Tekst:"Adrese koje ne vode nikamo, ali neka se zna da su postojale, dok se ne pojave nove:"

Ispod teksta smještene su sljedeće adrese:

AscendingWomen.com

Climbing Femmes

SheClimbs.org
neprofitna organizacija sa ciljem promoviranja intenzivnije prisutnosti penjačica (ne obuće!) na američkoj i kanadskoj penjačkoj sceni, sa ograncima po cijeloj Sjevernoj Americi. stranica je nacionalni izvor koji donosi obavijesti o događanjima, poveznice do ogranaka i ostalih relevantnih stranica.

Women Climbing Inc.
novozelandsko udruženje žena koje se bave planinarstvom, veranjem, lednim penjanjem i drugim outdoor aktivnostima, te promoviranjem istih među ženama, podukom i vođenjem. povezane su NZAC-em.

 

08.04.09.

I. Promjene u skupini 3D literatura

1. U podgrupi Gosti dodana poveznica:

RockClimbingAtlas
evo kako se reklamira izdavač ovih atlasa "Rocks Unlimited Publications, a publisher specialising in sport related guidebooks"
"Each Rock Climbing Atlas contains detailed information about the best climbing areas in several countries. The South Western Europe & Morocco edition includes the best rock climbing areas in France, Italy, Malta, Morocco, Portugal and Spain. The South Eastern Europe edition includes the best rock climbing areas in Bulgaria, Croatia, Hungary, Macedonia, Romania and Slovenia. The Greece & The Middle East edition includes the best rock climbing areas in Egypt, Greece, Jordan, Lebanon, Syria and Turkey."

 

07.04.09.


I. Promjene u skupini Online literatura i baze podataka

1. u grupi Časopisi uklonjen je časopis UIAA i pripadajući opis jer je ispario s mreže

World Mountaineering + Climbing : the Journal of UIAA
vala, međunarodni. radi se o arhivi časopisa koji je još 2003. prestao izlaziti u tiskanoj formi. tada je najavljeno isključivo mrežno izdanje, no ja mu nisam ušla u trag.

2. američki penjački časopis She Sands iz grupe Časopisi - škrtice promijenio adresu iz http://www.shesends.com/ u http://shesends.org/journal. skraćen opis iz "američki penjački časopis usmjeren na penjačice i njihova postignuća i akcije. ipak ima best of" na prvu rečenicu. prešao među Časopise jer sad ima i teksta i slika

3. u grupi Rječnici, leksikoni:

- uklonjen
The Climbing Dictionary
autor Carl Ockier. leksikon s definicijama penjačkih pojmova na engleskom jeziku sa prijevodom na (d) njemački, (f) francuski, (f-c) Québécois, (nl) nizozemski, (i) talijanski, (e) španjolski, (s) švedski, (pl) poljski, (sl) slovački. postoji i japanska verzija rječnika

- promijeni adresu leksikon pojmova vezanih uz snijeg i lavine Glossary Snow and Avalanches - Working group European Avalanche Forecasting Services iz http://wa.slf.ch/index.php?id=278 u http://waarchiv.slf.ch/index.php?id=278

- opsežni leksikon Lingo - GlasgowClimbingCentre.com promijenio adresu iz http://www.glasgowclimbingcentre.com/atthecraglingo.php u http://www.glasgowclimbingcentre.com/q_and_a/lingo.php

4. u grupi Enciklopedije uklonjeno sljedeće:

- Enciklopedija planina u Srbiji i Crnoj Gori
na stranicama Planine.info

5. u grupi Knjige

- uklonjeno sljedeće: Peel, Howard. The motivation to climb, 2002. zato što nema više

Expedition handbook 2004. promijenila je adresu u iz http://www.rgs.org/templ.php?page=5expepla u http://www.rgs.org/OurWork/Publications/EAC+publications/Expedition+Handbook/Expedition+Handbook.htm


+ obavljena jos neka druga sitna usminjkavanja adresa u ovoj skupini

 

30.03.09.

I. Promjene u skupini Ljudi, u grupi (Sportsko-)penjački klubovi dodane poveznice

1. SPK CAF (Citius-Altius-Fortius), Split

2. SPK Onsight, Pula

3. SPK Rirockclimbing, Rijeka


II. Promjena u skupini Info-stranice, u grupi Portali, web časopisi dodana stranica:

1. Bolderama.com
stranica posvećena bolderingu. ima vodiče po nekoliko penjališta u Hrvatskoj, uglavnom u i oko Splita, donosi novosti i događanja, forum i chat. ima tu i rezultata županijske boulder lige (spliskodalmatinska). autor: Luka Kivela

2. Vrhovi.com
portal "zaljubljenika u planine". Ima vijesti, a i pričica svakojakih, o vrhovima, hrvatskim planinama, izletima..


III. Promjena u skupini Info-stranice, u grupi Osobne stranice članova AO Željezničar

jer ne postoji više uklonjena je stranica Fotoalbum - Gordan Dinter 


IV. Promjena u skupini Online literatura i baze podataka, u grupi Časopisi:

Zahvaljujući arhivi cjelovitih tekstova članaka iz časopisa Hrvatski planinar dosadašnji opis časopisa:

časopis Hrvatskog planinarskog saveza. kroz stotinu godina časopis je bio i ostao trajna spona hrvatskih planinara i ljubitelja planinara svih generacija. objavljuje putopise po domovini i inozemstvu, članke i vijesti o zaštiti planinske prirode, ekspedicijama, alpinističkim pothvatima, speleološkim otkrićima, orijentacijskom sportu, novim putevima, stanju planinarskih kuća i radu društava..na ovim stranicama ćete naći izabrane članke..časopis je skoro završio u kategoriji škrtice (vidi niže)

promijenjen je u:

sami o sebi: "časopis izlazi od 1898. godine i jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa. objavljuje književne priloge, putopise, opise zanimljivih planinarskih odredišta u Hrvatskoj i inozemstvu, obavijesti o planinarskom radu i događanjima te stručne članke, posebno s područja speleologije, ekspedicija i sigurnosti u planinama." glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. arhiva cjelovitih tekstova članaka na: Bibliografija Hrvatskog planinara 


V. Promjena u skupini Oprema, u grupi Trgovine dodana stranica

Alpinist.com.hr
Kostrena, Rijeka

 

24.03.09.

Dojavom Krešimira M. došlo je do dvije nove promjene medju Linkovima:

I. Promjena u skupini Info-stranice, u grupi Portali, web časopisi dodana stranica:

Culmen.info
planinarsko, alpinističko, visokogorski portal. sami o sebi pišu:
"Ovdje ćemo Vas obavještavati o svim svježim novostima i zanimljivostima vezanih za teme koje se tiču bilo kojeg vida planinarstva.
Redakciju portala čine iskusni alpinisti i planinari iz Hrvatske koji su osvojili nebrojen broj vrhova i bili na jako puno planinarskih i alpinističkih ekspedicija. To svoje iskustvo će prenjeti u pisanju ili prenosu članaka od drugih medija na portalu da informacije budu što objektivnije i realnije."


II. Promjena u skupini Ljudi, na podstranici Alieni dodan link:

Mark Twight

 
created by: karolina @ 2010-05-19 10:52:14