Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: eljezniarci, silazak sa Begunjice
foto: Iva Katela, 02/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2009.

IZVJEŠĆE O RADU ODSJEKA U 2009. GODINI

Godina je započela s izvanredno puno snijega i stabilnim, vrlo niskim temperaturama tako da je trebalo dočekati uvijete za pohode u brda. Dio članstva proslavio je njen doček na Okrešlju u Frischaufovom domu, što se polako pretvara u tradiciju, a i dobra je prilika za svježe pripravnike da „vide snijega“. Ledni penjači češće su odlazili u bliže krajeve – Gašparci, Zeleni vir, te u Samoborskom gorju Cerinski vir. Ipak, popeo se nezaobilazni Sinji slap te slapovi u Logarskoj dolini. Marko Dukši je pohodio međunarodni skup penjača leda u Francuskoj – Ice Climbing Ecrins – u Fouernelu i Ceillac-u te popeo puno slapova. Planovi za neki masovniji pohod na slapove nisu se ostvarili. Vremenske prilike nisu nam se posložile.

Lokacije za ostale zimske aktivnosti su bile Vršič, Begunjščica, Viševnik, Veliki Draški Vrh, Vrtača. Po tim se brdima penjalo, a Gordan Budić, Marko Vuković i Marko Dukši su i skijali.

Hodačko-penjački snježni izleti odvijali su se standardno kroz zimu i proljeće, od kojih bih izdvojila Centralne Alpe (Chamonix) gdje je Marko Martinović popeo, unatoč slabijem vremenu, smjerove Chere couloir i Arete dies cosmiqes, zimski Špik (Tomislav i Ivanka Jakopec) te uspon Ive Kaštele s ogulinskim kolegom penjačem na Großglockner smjerom Pallavicini, uz vrijedno iskustvo bivakiranja. Zanimljiv izlet na zagonetnu Dinaru u aranžmanu Djuka pohodili su Dado Mesarić i Neven Petrović.

Blagi penjački početak godine prekinula je nesreća na Velincu u kojoj je stradao naš friški pripravnik i zamjenik pročelnice, Tomislav Novak. Tomo se, penjući s Krešimirom Milasom na Velincu, ozbiljno ozlijedio pri padu te danas kad je sve prošlo mogu spomenuti nagradu Drvena krila koju bi Tomo definitivno osvojio. No u onom trenutku smo sa strepnjom čekali vijesti o njegovom oporavku, a malo izaslanstvo ga je posjetilo u Splitu gdje se liječio. Većina nas je nakon Tomina oporavka shvatila kakav je strašan borac.

Iva Kaštela otputila se otprilike u to doba na drugi kraj kugle, u Patagoniju, na treking oko Fitz Roya, Cerro Torre i Torres del Paine. Povratkom s ambiciozne treking rute održala je prezentaciju u prostorijama Društva. To nije bila jedina treking tura u Odsjeku. Vanja Suhina napravio je solo turu prošavši po Korzici uzduž i popreko.

Kroz zimu i proljeće nismo se bavili samo snijegom i ledom, već je penjanja bilo i u suhim stijenama. Atraktivna je bila Paklenica, no i neke druge lokacije poput Moščeničke drage, obližnjeg Okića, gdje smo se okušavali u dva nova duga smjera, preko Kalnika, Ravne gore i Klamaruše, pa do Ospa, Črnog Kala i Glinšćice.

Zbog loših zimskih uvjeta naš prvi odsječki izlet bio je "suhi", početkom travnja u Paklenicu, kako bi zajednički obilježili početak sezone suhe stijene. Osim s puno ispenjanih smjerova (izdvojila bih Black Magic Women – Siniša Alavanja i Marko Martinović) tu smo priliku obilježili roštiljem i druženjem u kampu Peko. Nakon toga se nastavilo upenjavati po Kleku i alpinističkom vrtiću na Risnjaku, te kovati planove za produžene vikende. Mala digresija: jednom prilikom penjući HPDov smjer Dado Mesarić i Ana Bokulić su ustanovili loše stanje upisne knjižice (kupusav blokić) te su je pokupili i sljedećom prilikom zamijenili s novom knjižicom. Stara upisna knjižica je skenirana i bit će postavljena na stranice odsjeka tako da bude svima dostupna.

Drugi logor odsjeka održan je u Dolomitima kod Sella grupe. U organizaciji Klacka i veliku pomoć Marka Vučinića skupilo se čak 17 duša željnih penjanja. Većina prvi put u Dolomitima, a dobar dio prvi put u klasičnim smjerovima. U njih su ih poveli Klacko, M. Vučinić, N. Derežić i Trpimir Jakovina. Penjale su se uglavnom popularne četvorke te poneka petica, no uživanje nije imalo ocjene. Izdvojila bih malog Jakova Budića koji je u Dolomitima započeo penjanje stvarno dugih smjerova ispenjavši smjer Rampa u Piz Ciavazes dugačak 300m te par tjedana kasnije u stijeni Placche zebrate u Arcu smjerove 45 parallelo (300m) i Rita (400m). Jakov i Iva Jakopec primjer su naših najmlađih članova koji, vrlo vjerojatno, jedini u Hrvatskoj aktivno penju duge smjerove. Bravo!

Preko ljeta nastavilo se penjati uglavnom po Hrvatskoj, nešto po Italiji i to u Dolomitima i Arcu. Primijetila bih da se izuzetno malo penjalo u slovenskim Alpama. Od zanimljivijih uspona možemo izdvojiti dvojac Siniša Alavanja i Marko Martinović koji je ispenjao niz zanimljivih smjerova u Dolomitima: Spigolo Dibona, Constantini-Apolonio, te su drugi željezničarski navez koji je ušao u smjer Gogna. Krešimir Milas popeo je smjer Ponedjeljak na Kozjaku, rijetko posjećenom od naše strane. Iva Kaštela popela je Skalašku in Gorenjsku smer u Triglavskoj Steni. Klacko i Marko Vučinić posjetili su Karnijske Alpe i popeli prekrasan smjer Gilberti-Soravito u Cima dele sfinge, u što su se uvjerila još dva naša naveza koja su ga ubrzo ponovili. Marko Vuković, Marko Vučinić, Dado Mesarić i Neven Petrović penjali su na Bijelim stijenama. Od „svježijih“ penjača jedino se njih par uputilo u Alpe i to u provjerenu Novu centralnu smer.

Kako se prošle godine rujanski početak pokazao jako dobar, i ove smo godine krenuli "ranije" sa alpinističkom školom AO Željezničar. Školu je vodio Marko Dukši, a na izletima je odaziv ostalih instruktora bio za svaku pohvalu, s najvećim angažmanom Ivanke i Tomislava Jakopec. Intenzitet izleta od prošlogodišnje škole je zadržan, kao i jedan izlet u Alpe, te četverodnevni logor u Paklenici. Popeto je brdo smjerova, naloženo puno roštilja, poništeno puno cvičeka ... uglavnom izleti su bili na zavidnom nivou. Više u zasebnom izvještaju. Ubrzo nakon završetka škole održano je nekoliko sadržajnih sastanaka. Krešimir Milas je vodio diskusiju na temu „Zablude i pogreške u korištenju opreme“. Pogledali smo film Sharp edge, a Marko Dukši je, prigodno s početkom zimske sezone, održao predavanje „Uvod u zimski alpinizam“. Pred Božić smo priredili domjenak tako da su uz kuhano vino i kolače i penjačke priče bile sočnije.

Tomislav Zlatić je i ove godine izradio majice s jednom razlikom od dosadašnjih, a to je da majica nije vezana uz školu 2009. već isključivo za Odsjek. Majice su super i mogu se i dalje nabaviti. Na kraju škole imali smo, po tradiciji, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku i pripravnici prethodne generacije. Tako su te titule ponijeli Ivana Podnar i Neven Starčević. Međutim, napravljena je iznimka tako da je dodijeljena još jedna nagrada i to Tomislavu Novaku koji ju je zaista i zaslužio svojim povratkom na stijenu, u naše društvo te aktivnim doprinosom. Svo troje je dobilo knjigu "Mountaineering – The freedom of hills".

U organizaciji HPS-a, 2009. 11 Hrvatica krenulo je prema Mt. Everestu. Bio je to cilj druge ženske ekspedicije. Od poznatih, domaćih nam lica tamo su bile Tea Đurek i Lana Đonlagić, koja je bila liječnica ekspedicije za što je dobila razna priznanja. Ekspedicija je dobila nevjerojatnu medijsku pažnju, a svi smo se veselili kad su četiri djevojke osvojile vrh! Tim više što je u to doba prije 30 godina jugoslavenska ekspedicija osvojila vrh preko zapadnog grebena, jednog od najtežih smjerova na Mt. Everestu. U spomen toga, Dado Mesarić, sudionik te ekspedicije, nam je održao izuzetno zanimljivu prezentaciju.

Povodom 60-godišnjice Društva 2010. godine, 2009. je protekla u velikim pripremama. Najvažnija je priprema zbornika Društva u kojoj su sudjelovali Neven Petrović, kao glavni i odgovorni ispred Odsjeka, te Marko Vuković, Krešimir Klasan, Marko Martinović i Vladimir Mesarić. Oni su rad Odsjeka kroz 60 godina pretočili u niz zanimljivih tekstova te na takav način ostavili vrijedan trag za budućnost. Veliko im hvala na trudu!

Web stranica AO Željezničar je kroz 2009. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljujući svima koji vrijedno pišu izvještaje s izleta i prenose svima korisne informacije, te onima koji se stranicom bave od njenih početaka (Neven Petrović, Marko Vuković, Karolina Vranješ, Krešimir Klasan).

Nakon pokušaja da se nepenjački ogled prebaci u raftove, ove godine su Velebitaši dobili priliku za revanš na nogometnom terenu. U uzbudljivoj utakmici Željezničarci nisu "obranili naslov" ali rezultat je i više nego sportski – 2:2. Braća Užarević, Damir Pavelić i Rale održali su predavanje s projekcijom o svom penjačkom pohodu na Korziku te nam prenijeli penjačku privlačnost tog otoka. Akciji opremanja unutrašnjosti Tunela na inicijativu AO Velebita pridružio se i AO Željezničar. Ideja je bila napraviti mjesto za treninge za vruće ljetne dane, te je pokrenuta kupovina grifova i popratnog materijala i u par navrata su se bušile rupe i postavljali grifovi.

Komisija za alpinizam HPS-a je, na čelu s Vedranom Simičević, pokrenula neke stvari s mrtve točke.Napisan je i predan prijedlog KA za kategorizaciju alpinista. Osim toga, kriteriji za ispit za naslov "Alpinist" su osuvremenjeni. U organizaciji KA sastalo se u Vratima na penjačkom logoru. A krajem godine održan je ispit za naslov "Alpinist". Kad bi se još održao i instruktorski ispit, čini se, sve bi bilo savršeno. Odsjek je dobio još jednog alpinista; Marko Martinović uspješno je položio ispit.

Sastanci Odsjeka održavani su kao i inače srijedama navečer izuzev tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora, te za trajanja alpinističke škole. Dok sastanaka službeno nije bilo, sastajali smo se neslužbeno, knjižnica je radila, kao i oružarstvo. Oružarstvo je vodila Ivanka Jakopec, knjižnicu Berislav Biljaković, a blagajnu Orsat Kratofil, o čemu više u zasebnim izvješćima. Pročelnik i zamjenik pročelnika: Ana Bokulić i Tomislav Novak. Svi su na polovici mandata.

U 2009. godini imali smo 38 članova, a od kojih je, neslužbeno, većina bila penjački aktivna. Ove smo godine zaprimili čak 29 penjačkih kartona, što je dosta više od prošlogodišnjeg rekorda od 24 njih! Par kartona su kartoni svježih pripravnika koji su ozbiljno shvatili svoj zadatak, a zahvaljujući dvodnevnom izletu za ispit imali su prilike ispenjati pokoji smjer nakon polaganja. Kao i prošle godine, trend disperzije broja smjerova na veći broj ljudi se nastavlja. Najaktivniji članovi penjali su manje nego obično, a u prvi plan statistike izašla su nova lica. Tako su najaktivniji u 2009. bili zakonci Jakopec, i to, Ivanka Jakopec s 50 i Tomislav Jakopec s 49 prijavljenih tura. Ovo je prvi put da žena vodi u broju prijavljenih tura, a osim toga Ivanka je žena s najviše prijavljenih tura u povijesti Odsjeka. Slijede Krešimir Klasan s 37, Krešimir Milas s 36, Ana Bokulić s 32 i Gordan Budić s 30 prijavljenih tura. Iz predanih penjačkih kartona slijedi statistika za 2009. godinu: 561 prijavljene ture, uz 93 smjerova polaznika na školi ukupan broj je 654 smjera (opet najveći u dosadašnjoj povijesti našeg AO-a). Od čega je u Paklenici popeto gotovo 200 smjerova, u čemu također prednjače Ivanka i Tomislav Jakopec.

Prijavili smo 9 prvenstvenih smjerova i to: Gorki (Velinac-Velebit, III-IV – 70m) – Krešimir Milas i Tomislav Novak, Vujakl (Okić, 5a,Ao – 90m) – Krešimir Klasan, Tomislav Jakopec i Marko Vučinić, Čakijakl (Okić, 4c – 70m) – Krešimir Klasan i Tomislav Jakopec, Buf (Bačić kuk-Velebit, IV+/III – 80m) – Krešimir Milas i Vedrana Šarić (AOV), Avet ravnice (Bačić kuk-Velebit, V/IV – 80m) Krešimir Milas i Vedrana Šarić (AOV), Bija (Bačić kuk-Velebit, IV+/III – 80m) – Krešimir Milas i Vedrana Šarić (AOV), Baja (Bačić kuk-Velebit, IV+/III – 80m) – Krešimir Milas i Vedrana Šarić (AOV), Pletenica (Bačić kuk-Velebit, IV+/III – 320m) – Krešimir Milas i Vedrana Šarić (AOV), Strica Ivana smjer (Bačić kuk-Velebit, IV+/III – 100m) – Krešimir Milas, Tomislav Novak), Pilana (ulazna var. na Biser Klamaruše) (Stijene iznad Bribira, IV+ - 50m, 170m cijeli smjer) – Tomislav Jakopec i Krešimir Klasan, Konjski greben (Stijene iznad Bribira, IV+/II-III – 100m) – Tomislav Jakopec i Krešimir Klasan.

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Društva u protekloj godini dana, predvidjeli smo neke članove za Priznanja Društva. Ove godine to su: Berislav Biljaković, Ana Bokulić, Nikola Drežić, Marko Dukši, Danko Ferber, Ivanka Jakopec, Marko Martinović, Tomislav Novak, Marko Vuković i Tomislav Zlatić. Osim toga, za priznanja Hrvatskog planinarskog saveza predloženi su Gordan Budić, Krešimir Klasan i Orsat Kratofil za Brončani znak HPS, te Neven Petrović za Zlatni znak HPS-a. Prema prijedlogu Marka Vukovića o simboličnom nagrađivanju iskusnijih članova za vođenje neiskusnih pripravnika u njihov prvi alpski smjer, ili prvi zaleđeni slap i slično, nagradu u vidu klina zaslužio je Krešimir Klasan.

U 2009. godini Odsjek je bio vrlo živ. Družilo se na sastancima, izletima, logorima, školi ... Penjali smo prema statistici kao nikad prije. Svima čestitam na dosadašnjim uspjesima. A za budućnost bih svima poželjela više alpinističkih tura.

 
Ana Bokulić

pročelnik AO HPD “Željezničar”
created by: marko @ 2010-03-01 22:09:56 / updated by: ana @ 2010-03-31 16:57:58