Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Trpimir Jakovina
gdje: Paklenica, na izlazu iz Juhe VI+ 250m
foto: Miroslav Ristovski, 05/2008

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Kronika 1. desetljeća 21. stoljeća

2000. Dado Mesarić boravi na Mallorci gdje penje prvenstveni smjer. Isti je član održao i ledenjački tečaj u Chamonixu prilikom kojeg su napravljeni usponi na Mt. Blanc i Mt. Blanc du Tacul. Organiziran je penjački pohod na Kavkaz, povodom 50-godišnjice društva. Tom se prilikom veći broj članova uspinje na Elbrus, 5640m. U sklopu priprema za taj izlet ranije je izvršen i uspon na GrossGlockener. U AO-u je bilo 19 aktivnih članova. Ukupno je ispenjano 179 čovjek-smjerova, od čega su 22 ledena slapa. Krešimir Klasan imao je 48 čovjek-smjerova. Pročelnik je i dalje bio Orsat Kratofil.

2001. Organizirano je uspješno predavanje Dave Karničara o prvom skijaškom spustu s Mt. Everesta. Trojica članova (Klasan, Kratofil i Vučinić) vrše zanimljive penjačke uspone u Dolomitima. Neven Petrović se uspinje na Piz Berninu (4047m), penje smjerove u nekolicini penjališta istočne obale SAD-a (Shawangunks, Rumney, Cannon Cliff) i posjećuje gorje Adirondacks. Dado Mesarić uspinje se na Kilimandžaro. Imali smo 14 aktivnih članova. Ispenjana su 224 čovjek-smjera. Krešimir Klasan ima 79 penjačkih uspona (što je najviše u cjelokupnoj povijesti Odsjeka). Najteži smjerovi bili su: Čopov steber (penju ga bračni par Budić), te neki slapovi. Pročelnik je bio Mate Grubišić.

2002. Započinju sve češći usponi po zaleđenim slapovima, te se organizira i tečaj njihovog penjanja. Dvojica članova (Klarić i Matijević) posjećuju Bjelašnicu i Čvrsnicu. Vrše se usponi na GrossGlockner, Mt. Blanc i Elbrus. Ukupno su ispenjana 282 čovjek-smjera. Krešimir Klasan od toga ima 67, ali vrijedi spomenuti i Orsat Kratofila s 37, te Marka Vučinića s 32 uspona. Ukupno je bilo 20 aktivnih članova. Pročelničku funkciju obavljao je Orsat Kratofil.

2003. Uspješno pomlađivanje i ponovni procvat AO-a, nakon uspješne škole prethodne godine. Organiziran je tečaj penjanja zaleđenih slapova, što uskoro postaje tradicija u Odsjeku. Mesarić u Nepalu sudjeluje na proslavi 50-godišnjice prvog uspona na Mt. Everest i tada se uspinje na jedan dotad neosvojen vrh (6025m). Zaslugom Marka Vukovića pokrenuta je web-stranica AO-a, koja i danas predstavlja najkompletniji takav projekt u Hrvatskoj. Dvoje članova (Dado Mesarić i Anita Carević) planinari i penje na Korzici, što idućih godina postaje tradicija i za nekolicinu drugih članova. Bilo je puno penjačke aktivnosti u slovenskim Alpama. Uspješno su izvršeni usponi na Olimp, Berninu, Elbrus, Jungfrau i Gran Paradiso. Među tim visokogorskim turama svakako treba izdvojiti solo-uspone Karoline Vranješ na GrossVenediger i GrossGlockner (po Studlgratu). Ispenjano je 369 čovjek-smjerova (od čega 2 prvenstvena). Opet je najuspješniji Krešimir Klasan s 59 uspona, ali su solidni i Marko Vučinić s 43, Marko Martinović s 33, Vuković s 32, te Kratofil s 30 smjerova. Najuspješnije članice su bile Petra Radulović i Karolina Vranješ s po 18 smjerova. Posljednja je ispenjala Hudičev steber u Prisojniku, a Jasna Zidarić Dibonin brid u Cima Grande. Pročelnik je i dalje ostao Orsat Kratofil.

2004. Godina započinje s mnogo turnog skijanja i penjanja slapova u Sloveniji i Austriji. Opet se vrše usponi u visokim planinama: Gran Paradiso i Mt. Blanc, Jasna Zidarić uspinje se na Demavand (5600m), a Perica Matijević i Josip Klarić - Nele na Mt. Keniju (5400m). Krešimir Klasan nad Karlobagom radi 2 prvenstvena smjera i time otvara novo penjalište. Iznova se ide na Korziku. Aktivno je 16 članova. Ispenjano je 411 čovjek-smjerova. Među njima mogu se istaknuti npr. Kača, Nostalgija, Ljubljanski, Lijevi tržički, Forma viva, PIPS u Paklenici, te Dalmatinski san u Biokovu. Najaktivniji član bio je Marko Martinović s 55 uspona, a slijede ga Klasan s 48 i Kratofil s 46. Još trojica članova imaju po 38 smjerova svaki. Najuspješnija članica je Petra Radulović s 27 uspona. Kratofil je i dalje bio pročelnik.

2005. Naši članovi iznova sudjeluju na skupu penjača zaleđenih slapova u Fournelu, u Francuskoj. Narednih godina to se iskustvo više ne propušta. Marko Martinović i Marko Dukši zastupaju AO na prvom prvenstvu RH u lednom penjanju. Martinović penje i Aschenbrenerov smjer u Travniku, Gervassutijev stup u Mt. Blanc du Taculu, Don Quihote u Marmoladi, te solira Brahmov smjer u Paklenici. Dado Mesarić uspinje se na Elbrus sa sjeverne strane, te na Imja Tse u Nepalu (6183m). Bilo je i drugih visokogorskih uspona, npr. na GrossVenediger, Ortler (napravila ga je Karolina Vranješ i to sama) i Berninu. Imali smo 42 člana. Ispenjana su 622 čovjek-smjera (čime počinjemo s rušenjem rekorda u ovom desetljeću) od čega je 5 prvenstvenih (za njih je posljednjih godina najviše «zadužen» Klasan). Najbolji su bili Marko Dukši sa 74 smjera, Martinović s 63, Klasan s 52, a od žena Anita Carević s 26 (no još su trojica članova imala više od 40 uspona). Osim već navedenih smjerova kao značajne valja spomenuti i Walking turtle i Eol u Bačić kuku, Dulferov u Cimi grande, Veliki Michelluzi u Piz Chiavazes, te Dalmatinski san na Biokovu, kao i slapove poput Lucifera, Rabeljskog, Rumenog nezaupanja, Gajstnog i sl. Pročelnik je bio Marko Dukši.

2006. Početkom godine vrše se neki teški ski-spustovi u slovenskim Alpama. Marko Martinović osvaja 1. mjesto na prvom prvenstvu RH u novoj penjačkoj disciplini, «dry toolingu», te također osvaja ledni pokal u Bjelovaru. Kasnije isti član još slobodno solira Velebitaški smjer u Anića kuku u Paklenici, a Ranko Žnidarić penje Mač u Mangrtu. Troje članova (Nikola Derezić, Dragutin Vdović - Krcko i Kristinka Poljanec) uspinje se na Kilimandžaro (5895m), a Neven Petrović i Dušan Buinac na Ararat (5137m). Dado Mesarić, Martinović, Iva Kaštela i Anita Carević odlaze na pohod u Nepal, gdje pokušavaju ispenjanjati prvenstveni smjer u stijeni. Taj se pokušaj izjalovio, ali Mesarić vrši uspon na Mera Peak (6476m). Opet imamo 42 člana, a uknjiženo je 419 čovjek-smjerova (11 prvenstvenih). Klasan je imao 73 uspona, Marko Dukši 63, a Ana Bokulić 23. Kao najznačajniji smjerovi mogu se još navesti npr. Jesih-Lipovec u Travniku, Trikot u Dolgom hrptu, Direktna u Rinki, Brankov na Kleku, Funkcija i Albatros u Paklenici, te slapovi poput Kathedrale u Maltatalu, Rumenog nezaupanja i Narnije u Zelenom viru, Centralnog u Prisojniku i Tamaru, itd. Pročelnik je ostao Marko Dukši.

2007. Marko Martinović opet osvaja ledni pokal RH. Vrši se uspon na GrossGlockner. Na 1. hrvatskoj ženskoj himalajskoj ekspediciji na Čo Oju sudjeluju dvije članice AO-a: Anita Carević i Karolina Vranješ. Imamo 36 članova od čega je 14 aktivnih. Ispenjan je 481 čovjek-smjer, od čega je 8 prvenstvenih. Najuspješniji su Marko Dukši s 58 uspona i Ana Bokulić s 47 – dotad najviše od žena u cijeloj povijesti Odsjeka. Dobri su bili i Siniša Alavanja i Krešimir Klasan, oba s 41smjerom. Penju se (uglavnom slobodno) smjerovi kao što su Jenjavi, Rajna i Šubara-direkt u Paklenici, Harlekin u Zadnjiškom ozebniku, Banana i More snova na Kleku, Helba-Čopov steber, Trikot, DKV u Velikom draškom vrhu, Direktna u Rinki, Ogrin-Omerza u Ojstrici, Hudičev steber u Prisojniku, te Mayerlrampe u GrossGlockneru. Pročelnik je i ove i slijedeće godine opet Marko Dukši.

2008. Godina započinje, već uobičajeno, turnoskijaškim aktivnostima i skupom lednih penjača u Fournelu. Lana Đonlagić u Švicarskoj završava tečaj ekspedicijske medicine i tako postaje prvi hrvatski liječnik s takvom kvalifikacijom. Usput se uspinje na nekoliko četiritisućnjaka (AO ih te godina osvaja 8). Iva Kaštela boravi u Andama i tom se prilikom uspinje na Pisco (5760m). Dušan Buinac planinario je po Pakistanu. Imamo 37 članova, 24 su aktivna. Ukupno je ispenjano 622 čovjek-smjera, od čega je 9 prvenstvenih. Krešimir Klasan ima 42 uspona, Marko Dukši 40, a Ana Bokulić 39. Uz spomenute, imamo još 5 članova s više od 30 smjerova. Kao najteži mogu se izdvojiti: Infinito (VIII+) i Johny (VIII+) u Paklenici, Iva Reye (VII-), Herletov (V) i Ogrin-Omerza (V+) u Ojstrici.

2009. Početkom penjačke sezone u stijeni Velinca na Velebitu teško se ozljeđuje mladi i perspektivni penjač Tomislav Novak. Lana Đonlagić i Tea Đurek sudjeluju na 2. hrvatskoj ženskoj himalajskoj ekspediciji na Mt. Everest. Lana je kao liječnica ekspedicije odradila vrlo dobar posao pomažući nekolicini stradalih od lavine, lošeg alkohola, visinske bolesti, te pada u stijeni. Djelovala je čak na drugom visinskom logoru i tako bila rijetka „roba“ s obzirom na to da većina ekspedicijskih liječnika ostaje u baznom logoru. Zbog svega toga nepalska ju je vlada odlikovala ordenom časti, a kod nas je dobila nagradu Sportskih novosti za fer plej. Tea je, s druge strane, marljivo i detaljno izvještavala o cijelom toku tog pohoda. U istim se krajevima nešto kasnije kretao i Dado Mesarić, napravivši treking oko Manaslua. Iva Kaštela je posjetila Patagoniju i obišla neke od tamošnjih najpoznatijih vrhova. Nekolicina članova (Klasan, Martinović, Mesarić, Petrović i Vuković) potrudila se oko skupljanja i obrade podataka iz povijesti AO-a za knjigu povodom 60-godišnjice HPDŽ, u kojoj se nalazi dosad najbolji prilog o našim aktivnostima. Odsjek po drugi put u povijesti ima pročelnicu, Anu Bokulić. Imali smo 38 članova, od čega je aktivno bilo 29. Ukupno je ispenjano 654 čovjek-smjera, što je najviše u povijesti Odsjeka, a najradišniji su bili Ivanka Jakopec s 50 smjerova (dosad najbolji ženski rezultat u povijesti AO-a), te njen suprug Tomislav s 49. Od toga je i 9 prvenstvenih smjerova, koje su većinom ispenjali Krešimir Klasan i imenjak mu Milas. Kao najznačajniji usponi mogu se izdvojiti Tajanstveni na Kleku (VI+), Black magic woman (VII+) i Funkcija (VI+) u Paklenici, te Constantini-Apolonio (VII-, A0) u Tofani di Rozes.
created by: neven @ 2009-10-16 13:36:16 / updated by: neven @ 2010-02-23 10:50:24