Fotografski kutak: slike s penjanja.

Penja: Rene Lisac
Gdje: abseil sa Stupa, Paklenica
Foto: Jelena Mazor, 11/2011

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Vela Peša

From: "maja petković" - maja.petkovic1@gmail.com
Date: Mon, 22 Oct 2007 11:27:54 +0200

Vela Peša Trio gušt (sunce,bura,snijeg)

Vela Peša....odakle da počnem, najbolje od početka. Kako vremenske prilike od početka škole ne idu u našu korist, ni ovaj izlet nije bio iznimka. Otpao je Klek pa Kalnik i eto nam Vele Peše. Polazak je bio u 7h s parkirališta Bile. Dolazim ja oko 6.50, gledam i nigdje nikoga pa se počnem misliti koliko sve Bila ima u gradu..možda sam ja na krivoj..ma nemoguće kada ono tri hrabra čovjeka mašu mi iza zamagljenih stakala. Ekipica se pomalo počela skupljati, nakon što je prošla akademska četvrt krenuh mi za V.Pešu. Vani sunce, malo ledeno put pred nama i eto prvog stajanja na pumpi u Ravnoj Gori. Pumpa puna ljudi, ali našlo se mjesta za popiti kavicu. Nakon pauze nastavili smo put za V.Pešu. Kako je dionica autoceste K.-0. bila zatvorena morali smo skrenuti ( neću sada pričat gdje je tko skrenuo) uglavnom svi smo stigli kod lijevog skretanja za makadam, zatim još 7-10 minuta vožnje autom i tu smo. Vani bura dere i naravno sunce sija.

Brže bolje smo se zabundalli i krenuli put stijene, ali na putu do umjesto gore smo otišli dole na svu sreću nismo daleko zaglibili pa nazad. I tako hodaš, misliš se da će stijena možda bit u zavjetrini pa će biti bolje kada ono šipak...još gora bura suuuper.....a šta sada? Produžili smo malo naprid, skrenuli iza ugla i našli utočište kakvo takvo, a sad počinje prava stvar.

Za početak ponavljanje čvorova ( napomena: s rukavicama baš i ne ide najbolje, ali bez njih pa.....ledara). Nakon čvorologije ekipica se podjelila. Neki su bili na Sv.Bernardu, neki na pravljenju štandova, neki na klinovima, čokovima, heksovim i frendovima a neki na absailu pa onda rotacija. Na Sv.Bernardu je bilo zanimljivo među ostalim kada napraviš većinu posla i dođe onaj dio kada trebaš vući partnera, eh pa taj dio baš i nije glatko išao (priprema penjačkog upona:odabir partnera). Nakon Sv.Bernarda je moja malenkost s Orsatom zabijala klinove, ali smo ih zabili...Postavlja se pitanja kako znati da je klin dobro zabijen? Kada ga poslije toga vadiš 10 minuta i usput mala digresija, zahvaljujući tom sam upoznala većinu tehnika vađenja klina. Absail je bio ok, osim jednog drveta koji se nekim čudom našao na sredini puta, ali dalo ga se zaobići. Oko neke ure cca. 14h usljedio je ručak, degustacija kulena, lješnjaka, suhih banana. U međuvremenu dok smo pričali i jeli iz daleka se počela približavati bijela "zavjesa" ili oblaci snijega. Brže bolje smo se bacili na posao, mene je čekao štand i taman po završetku eto nam snijega i brže bolje smo skupili opremu, nažalost ne svu jer su 2 klina izgubljena ( ništa u životu nij jeftino pa tako niti klin) zaputili smo se put planinarskog doma na Platku. Zauzeli smo 4 stola, naručili spizu kao npr. fažole s kobasicom i dobro se najeli. Poslije svega Orsat nam je održao malo predavanje o komunikaciji u stijeni, klinovima, štandovima... i tako smo završili izlet s nadom da ćemo sljedećeg vikenda penjati.

Do tada za kraj jedna izmjenjena izreka "Vjera u vrijeme i bratsko strpljenje"!



Pozdrav od Maje



-- Maja


created by: zeljeznicar @ 2007-10-22 11:31:00