Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Marko MartinoviŠ
smjer: ╚a je od Draga, VII, 120m, Paklenica
foto: Marko Duk╣i, 01/2005

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Stremen, Fifi i Sky Hook

Ilitiga, svaka kuka je dobra kuka. Sve troje iz naslova se koristi uglavnom u tehni├Ękom penjanju, mada neke kombinacije dobro do├░u i za savladavanje kra├Žih te┬żih dijelova u stijeni koju ve├Žinom slobodno penjete. Da razjasnimo prvo ┬╣to je ┬╣to i ├Ęemu slu┬żi. Stremen je najlak┬╣e opisati kao ljestvice, po kojima se penja├Ę penje kada vise nema na ┬╣to stati ili se za ┬╣to uhvatiti. Ima vi┬╣e izvedbi, mogu biti od grutni, od zamki, za ├Ęvrstim pre├Ękicama, bez njih, sa pre├Ękicama u liniji, asimetri├Ęni, dugi, kratki…uglavnom, kako tko voli i za ┬╣to ih misli koristiti. Fifi je pak kukica koju se obi├Ęno na┬╣ije na vrh stremena, da bi ga se moglo zaka├Ęiti u klin, spit ili ┬╣to ve├Ž i kasnije povla├Ęenjem ┬╣pagice koju ste za njega vezali lagano izvaditi (k'o da zovete pudlicu :o)). To je pogotovo sjajna stvar kada kombinirate tehniku i slobodno penjanje jer se u delikatnom prijelazu ne morate saginjati po stremen. U potpuno tehni├Ękim smjerovima umjesto njega je stabilnije koristiti karabiner. Sky hook je isto kukica, ali savijena u prostoru, za razliku od fifija koji je savijen u ravnini da mo┬że prijanjati uz stijenu, tako da se mo┬że zaka├Ęiti za neke izbo├Ęine u stijeni (uhvati ih poput kan├░e). Njime se napreduje kroz stijenu u koju se ne da postaviti nikakvo me├░uosiguranje, i to veoma delikatno. Fifi i sky hook su me├░usobno razli├Ęito gra├░eni i imaju razli├Ęite funkcije, tako da nisu me├░usobno zamjenjivi…no to se ne da ba┬╣ svakome objasniti :o)…kao ┬╣to poga├░ate po ovom bezobraznom smije┬╣ku, ima o tom' i anegdota.
Ona je mjesto uzela u penja├Ękom du├Žanu u blizini jednog poznatog penjali┬╣ta. Gube├Ži vrijeme u o├Ęekivanju prestanka ki┬╣e, nekoliko je nas penja├Ęa iz odsjeka gledalo sve divote nove opreme u du├Žanu, kad evo ti nekog novog lika u du├Žanu, do┬╣ao po u┬że koje je naru├Ęio…dobro. Pita ├Ęovjek jel' mu stiglo 80m penja├Ęko u┬że i odmah krene obja┬╣njavati kako je to super ideja, jerbo ├Že ga on rasje├Ži na 50+ 30, pa ├Že imati dva u┬żeta. Ajde dobro, mo┬żda ├Ęesto penje 15m sportske, pa ├Že mu to dobro do├Ži, a rijetko apseila po 30m. Vid'lo se da je ├Ęovjek ┬żeljan novih znanja i razgovora o penjanju, jerbo je odmah sko├Ęio kad sam priupitao za jedan frend i pitao jel' ta veli├Ęina korisna,a zatim se odmah okrenuo i prodava├Ęici s pitanjem: «jel' imam ja taj?» na ┬╣to mu je ona odgovorila da ih sve ima jerbo je dosada pokupovao sve veli├Ęine. Ispalo je da on penje samo sportske, ali je preventivno pokupovao sve sto je mogao, da mu se na├░e kad odluci krenuti u ve├Že poduhvate…dobro i to, ├Ęovjek je kolekcionar, ┬╣to da ne. ┬«eljan daljnjih mudrosti, pa┬żljivo je pratio ┬╣to ja pri├Ęam sa ostalima, jer sam im obja┬╣njavao smisao nekih komada opreme i opet sko├Ęio kada sam pohvalio jedan stremen.
- Jel' taj dobar? - odmah je pitao.
- Pa jeste, dobar je, ako misli┬╣ penjati tehnike, velik je, ├Ęvrst, ima puno pre├Ękica, a i nije preskup - rekoh.
- Aha, aha… taj ├Žu onda da kupim.
- A ┬╣to misli┬╣ penjati? Tehnike?
- Aha, i to ├Žu da penjem, ima l' neka zgodna ovdje.
- Pa to ti je malo opasno, bolje da proba┬╣ ne┬╣to gdje ima┬╣ samo malo tehniciranja, a dobro je osigurano, po mogu├Žnosti sa spitovima.
- Pa dobro, neka mi se onda na├░e ako negdje zapnem.
- Onda bolje kupi jedan manji lak┬╣i, jes' da je ne┬╣to sitno skuplji no ovaj ti je preglomazan da ga pote┬że┬╣ stalno na pojasu dok penje┬╣.
- Ma nek' se na├░e, penjat' ├Žu ja i neke tehnike, a ovaj je ve├Ži i manje ko┬╣ta…nego, kako se ovo ├Ęudo zaka├Ęi?
- Mo┬że┬╣ i sa obi├Ęnim karabinerom, no ako ti treba samo za neka te┬ża mjesta dok slobodno penje┬╣…
- E, to, to…
- …onda ti je zgodno imati fifi na njemu.
- …??? ├Ęega ???…kako to izgleda?
- To ti je jedna kukica, koju pri┬╣ije┬╣ na vrh stremena da ga mo┬że┬╣ zaka├Ęiti u klin ili spit.
(sad obojica ┬╣acamo opremu po zidu).
- Bojim se da ih sada nemaju u du├Žanu.
(na┬╣ junak se ne predaje i dalje tra┬żi ne┬╣to ┬╣to mu li├Ęi na kuku…i kona├Ęno sav ozaren pronalazi ne┬╣to).
- Jel' to ovo!
- Bas i nije, to ti je sky hook.
- …??? koga ???…├Ęemu to slu┬żi.
- Isklju├Ęivo u tehni├Ękom penjanju, njega zaka├Ęi┬╣ za stijenu, a onda zaka├Ęi┬╣ stremen za njega, to koriste samo iskusni tehni├Ęki penja├Ęi, jerbo zna biti opasno.
- Aha, aha…
(┬╣aca sad on sky hook, ima to njemu oblik kuke, mo┬żda bi se dalo iskoristiti)
- Jel' mogu ja to staviti 'mjesto fifija, isto je kuka…da se zaka├Ęit?
- Ne mo┬że, savijena je u prostoru, predebela i ima ┬╣iroku bazu, ne├Že ti dobro sjesti u klin ili spit i lako ├Že ispasti.
- Aha, aha…mrmljmadalob'setogrmblj.
- Dobro…hvala na obja┬╣njenju…(okre├Že se prodava├Ęici)…uzet ├Žu ovaj ve├Ži stremen i ovu kukicu…kako se to ono zove?…sky hook…e to sve…daj mi ra├Ęun onda za sve to i uze.
Mi smo se onda pokupili u birtiju da tamo vidimo tko ├Že prvi da popusti, mi ili ki┬╣a. Popustili smo mi kada nam se pridru┬żio na┬╣ junak i pitao 'o├Žemo l' i├Ži s njim penjati, ki┬╣a samo sto nije stala, a i on je sada sjajno opremljen, ima ├Ęak i dva pojasa, jerbo te┬╣ko nalazi partnere, pa je uvijek spreman ako netko naleti, makar i bez opreme. Mi smo mu rekli da smo nekako inkomodirani ovom ki┬╣om (iako vi┬╣e zaista nije bila jaka), a i tko ├Že ├Ęekati da se stijena posu┬╣i, a i ├Ęeka nas dug put do Zagreba, a i evo jednom od nas upravo javili da mu je pas pao u depresiju, mnogo mu fali gazda, pa se kom┬╣ije pribojavaju za njega i zato moramo odma' da krenemo…i tako bija┬╣e.
Nadamo se da je na┬╣ junak jo┬╣ u jednom komadu i da vrijedno skuplja opremu…makar hobija radi :o)     (Orsat Kratofil)


Na fotografiji: Stremen, Fifi, Sky Hook.
Ponosni vlasnik: Neven Petrovi├Ž
created by: marko @ 2003-10-14 14:10:38 / updated by: marko @ 2003-10-14 15:07:44