Fotografski kutak: slike s penjanja.

Gdje: Tura na Kanjavec (Bohinj-Komna-Prehodavci-Kanjavec-Bohinj), 01/2013
Foto: Rene Lisac

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

Okić

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOŽ - neautorizirana kronika

Alpe

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Točila

  Da dragi moji nakon dugo vremena na red su došla i moja omiljena Točila. Jest da sada penjanje na njima kvari tabla, sa nacrtom, koji bi trebao značiti: Zabranjeno absajlati na dilfera!, ali je to penjalište sve posjećenije, a pojavili su se i novi prvenstveni smjerovi. S obzirom na veliki broj stijena pojavila se potreba podijele cjelokupnog područja na sektore.

  Naravno da je tu uvijek na prvom mjestu 140m visoka stijena koju smo prvo zvali Točilima, s najljepšim i najdužim smjerovima (La Cicale, Šumska vila i Come back) a koju ćemo sada nazvati Glavna stijena. Slijedeća je manja 100-tinjak metara visoka stjenovita tvorba, baroknog izgleda, prepuna raskošnih tornjeva, a nalazi se 100m desno, istočno od Glavne stijene. Nju su obradili Mađari, te Paolo i Sara, a nazvat ćemo ju jednostavno Mala stijena. 500 metara zračne udaljenosti prema zapadu iz visoravni se izdiže stijena sastavljena iz više stupova. Kad sam ju prvi puta vidio, bio sam još sav pod utiskom posjeta Dolomitima, i inspiriran čuvenim Tofaninim pilastrima nazvao sam naš skromni velebitski pandan 5 stupova. U Gornjim Točilima, na vrhu padine, ima još puno prostora za nove smjerove, iako su neke već iskoristili naši sjeverni susjedi. Dobra stvar je mala vjerojatnost susreta s nekim uniformiranim osobama!

  Do nekih boljih vremena preporučam parkiranje kod planinarske staze za Alan, i skrivanje penjačke opreme u ruksacima! Ista preporuka vrijedi i za Sklop!


Pogledajte podstranice:

Točila - Glavna stijena

Točila - Mala stijena

Pet stupova

Gornja Točilacreated by: klacko @ 2007-03-17 15:32:21 / updated by: klacko @ 2007-03-17 19:49:13