Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Anita CareviŠ
smjer: Velebit express, RujiŔin kuk, VI-, 120m
foto: Marko Duk╣i, 07/2005

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tokom drugog desetlje├Ža djelovanja AO PD ┬«eljezni├Ęara, do┬╣lo je do bitnih promjena u na├Ęinu gledanja na svrhu postojanja AO-a i njegove djelatnosti. Za razliku od pedesetih godina, nastojalo se da rad odsjeka bude ┬╣to vi┬╣e usmjeren na svoju osnovnu djelatnost. Polako se po├Ęelo s napu┬╣tanjem dotada┬╣njeg pristupa (masovnost i dru┬╣tvena djelatnost) te se nastojalo usmjeriti rad prema kvaliteti i osnovnoj svrsi okupljanja. Dotada┬╣nji rad je cijenjen iz perspektive broja ├Ęlanova, u├Ęe┬╣├Ža u sletovima i radnim akcijama, orijentacijskim natjecanjima, a sam alpinizam je bio kao rekreacija, a ne osnovni smisao.

leskov┬╣ek, prenj 1969.Zbog navedenih te┬żnji, dolazilo je povremeno i do opasnosti ga┬╣enja alpinisti├Ękog odsjeka. No, na svu sre├Žu sve je to pro┬╣lost, te na┬╣ odsjek i danas postoji. Bilo je nediscipline koja je priro├░ena svim mladim ljudima, bilo je i nerada zbog malodu┬╣nosti pojedinaca. No, ┬żelio bih se osvrnuti na pojedince, jer jedino njima mo┬żemo zahvaliti i dana┬╣nje postojanje ovog alpinisti├Ękog odsjeka. Njih ne smijemo zaboraviti.

Mora se odati priznanje i zahvalnost mnogim ├Ęlanovima. To su: Dragutin Bela├Ęi├Ž - ┬«ohar, Angelo Lozej, Josip Leskov┬╣ek - kao glavni nosioci rada, a u sje├Žanju ostaju Dragutin Kiva├Ę, Vlado Su├Ęevi├Ž. Oni su podigli novu generaciju. U njoj su bili Mladen Plavec, Miroslav Kadi├Ž, Ivo ┬ęlezi├Ž, Hrvoje Lukatela, ├Éurdica Bubanj. Dolaze i slijede├Že generacije: Vedran Bubanj, Milan Vadlja, Zlatko Tur├Ęin, Vladimir Mesari├Ž, Ivica Krsnik, Roko Nikoli├Ž, ┬«eljko Jeleni├Ž, Zdenko Jech, Velimir Bari┬╣i├Ž, itd.

Svatko od njih ostavio je trag u radu ovog alpinisti├Ękog odsjeka. Netko kvalitetom uspona, animacijom, pribavljanjem sredstava, drugi dugotrajnom prisutno┬╣├Žu u radu, preno┬╣enjem iskustava i saznanja, a osnovno je u svemu da ├Že navedeni i danas pomo├Ži u granicama svojih mogu├Žnosti.

┬ęezdesetih godina krenulo se s ├Ęe┬╣├Žim organiziranjem alpinisti├Ękih logora na podru├Ęju Jugoslavije. Organizirani su logori na: Magli├Žu, Durmitoru, Vr┬╣i├Ęu, Vratima, ├łvrsnici, Prokletijama, Prenju, Kamni┬╣kim i Julijskim Alpama.

Po├Ęelo se ├Ęe┬╣├Že odlaziti u inozemstvo. Na┬╣i su se ├Ęlanovi penjali na Tre Cime, u vi┬╣e navrata na Grossglockner, Ortler, Mont Blanc i na Monte Rosu.

Cjelokupni rad u ovom periodu ovisio je od rada pojedinaca i njihovih te┬żnji. Ne mogu se osporiti zasluge koje su dali pro├Ęelnici: Dragutin Bela├Ęi├Ž, Angelo Lozej, Josip Leskov┬╣ek, Mladen Plavec, ├Éur├░ica Bubanj, Vedran Bubanj, Vladimir Mesari├Ž, Zlatko Tur├Ęin, Zdenko Jech.

viso├Ęica 1969.Tokom ┬╣ezdesetih godina alpinizam polako izlazi iz anonimnosti. Zagreba├Ęki alpinizam, kao nosilac, nastoji uhvatiti priklju├Ęak sa slovenskim. Na┬╣i penja├Ęi sudjeluju u radu slovenskih logora u inozemstvu, no bilo je potrebno dokazati vlastite kvalitete na usponima u Jugoslaviji. Po├Ęinje popularizacija kanjona Paklenice.

Sukobi postoje, i unutar zagreba├Ękih alpinisti├Ękih odsjeka dolazi do rivalstva. Unutar na┬╣eg odsjeka formira se grupa penja├Ęa koja ┬żeli dokazati svoju kvalitetu i snagu svog dru┬╣tva, te se forsiraju usponi sve ve├Žeg stupnja te┬╣ko├Že, odnosno u sve ve├Žem broju. U prvo vrijeme je to stijena Kleka, no ona je preslaba za dokazivanje. U Paklenici su Velebita┬╣i superiorni te je preostala samo Slovenija.

Shvativ┬╣i 1966. g. da ├łopov steber i ┬«oharov stup nisu bauk, zahvaljuju├Ži Miroslavu Ple┬╣ku, krenuli smo u osvajanje tada »tako zvanih« tri problema u Jugoslaviji. Savladali smo Centralu Dedeca i ostala tri smjera u Dedecu, a nakon toga i Aschenbrener u Travniku. Ovdje posebno napominjem da je navez Mesari├Ž-Jeleni├Ž bio najmla├░i navez koji je do tada savladao taj smjer (obojica su imali manje od 18 godina!). Savladali bi i ├łopov steber da ih nije omelo lo┬╣e vrijeme.

Nakon toga dolazi do novog dokazivanja kroz penjanje prvenstvenih smjerova u planinama Bosne i Hercegovine.

Godine 1969. ┬żele├Ži obilje┬żiti dvadeset godina rada na┬╣eg AO-a, a istovremeno prepenjati jedini preostali problem Kleka, navez Bubanj-Bari┬╣i├Ž rje┬╣ava i taj problem o kojem su razmi┬╣ljali Zlatko Smerke, Jaki├Ž i dr. Daju mu ime »┬«eljezni├Ęarski dvadeset«, a o njegovoj vrijednosti, u to vrijeme, govori ├Ęinjenica da nije ponovljen idu├Žih pet godina.

Iste godine, zahvaljuju├Ži animatoru Zlatku Tur├Ęinu, odsjek je ostvario vi┬╣e od 300 ispenjanih alpinisti├Ękih uspona, ┬╣to dotad nije zabilje┬żeno u hrvatskom alpinizmu.

Mi┬╣ljenja sam da se u radu na┬╣eg AO-a moramo posebno zahvaliti Miroslavu Ple┬╣ku, a treba se sje├Žati i dru┬żenja sa Matz Miljenkom, na┬╣im dragim prijateljima koji su se dru┬żili s nama iako nisu bili ├Ęlanovi na┬╣eg AO-a.

Ovo je izvje┬╣├Že (sje├Žanje) napisano po sje├Žanju nakon dvadeset godina, te se ispri├Ęavam svima koje sam eventualno zaboravio.

Vedran Bubanj


Pogledajte podstranice:

Pogled u ┬╣ezdesete

Junaci ovog (a i kasnijeg) doba

Kronika ┬╣ezdesetihcreated by: marko @ 2003-07-30 10:51:12 / updated by: neven @ 2003-08-06 19:16:34