Fotografski kutak: slike s penjanja.

Na fotografiji: Tomislav Novak, Iva Ka╣tela, Danko Ferber i Ivan PadaviŠ
Gdje: Kamni╣ke alpe, 2010.

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

Oki├Ž

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo ┬╣ire)

Stijene iznad Bribira

Omi┬╣

Popis prvenstvenih smjerova AO® - neautorizirana kronika

Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Stijene iznad Bribira

  Izvje┬żbanom oku, na spu┬╣tanju s U├Ęke, te┬╣ko mo┬że proma├Ži stjenovita barijera, tamo negdje na rubu horizonta, na istoku. Par zavoja kasnije, kut gledanja se promijeni i kamen barijera nestaje, kao u nekoj ├Ęaroliji.

  I kako to obi├Ęno biva, daleko od oka, daleko od srca, i na┬╣e misli uvijek lete nekoj tamo Paklenici, Kleku, Alpama ovim i onim, a na┬╣a Trnoru┬żica jo┬╣ uvijek spava. Bolji poznavatelji hrvatskog kamena mogli bi re├Ži, da ime Trnoru┬żica, u vi┬╣e pogleda odgovara barijeri iznad ceste Tribalj - Bribir. Stijene spavaju zimski san, ima dosta trnja, kamen je raznolik, a svaki posjetitelj (princ) ima priliku razdjevi├Ęiti poneku uspavanu ljepoticu, ili ju poljubiti i ostaviti.

  Pogodili ste barijera iznad Bribira je bila, barem do sada, lovi┬╣te rijetkih, avanturisti├Ęki orjentiranih, penja├Ęa. Usponi su se mogli prebrojiti na prste jedne ruke. A onda je uslijedila invazija bu┬╣a├Ęa stijena, i broj posjeta lagano raste. Premda moram re├Ži, da je ve├Ž sama ideja, o spitanju na Tribaljskim stijenama, tako naljutila najpoznatijeg lokalnog penja├Ęa, da je on, i prije no ┬╣to smo pristupili stijenama, otklonio svaku ideju da nam ka┬że ne┬╣to o postoje├Žim smjerovima. Njegov partner iz tih uspona, Vlado Pau┬╣i├Ž, bio je puno susretljiviji, ali ne i korisniji. Rekao je ambijent je super, potencijala ima, a gdje smo se penjali, a ko bi se toga sje├Žao, uredite poneki smjer i u┬żivajte. Mi jesmo, a nadam se da ├Že i ostali, koji ├Že do├Ži iza nas isto u┬żivati.

  ├łuja je, to se mora priznati, bio puno preduzimljiviji od mene, i na jesen 2000 i neke, obavio je izvidnicu, i dobio ideje. A ja, koji sam samo pri├Ęao, da se moram tamo i├Ži penjati? Pa o├Ęito sam bio dovoljno glasan, jer me se ├łuja sjetio, kada se odlu├Ęio za akciju. Barba se podrazumijevao (ipak su to bila druga vremena, prije Jure), a po prijateljskim osnovama se u pri├Ęi na┬╣ao i ├ćiki. Krenuli prili├Ęno na slijepo, samo s idejom, da se podijelimo u dva naveza, od kojih bi jedan navez ispenjao smjer u Tornju, a drugi navez smjer u Trapezu, a koji bi se mogli povezati u jedan, jako duga├Ęki, smjer. Na kavi smo se podijelili, ├ćiki i Robert kao jedan navez, u Trapez, a ja ├Žu za ├łujom, drito po sredini Tornja. Kako sam se dovukao na vrh Tornja, to je posebna pri├Ęa, ali ovdje nije ni bitna. ├łuja je poveo prvu du┬żinu bu┬╣e├Ži u napredovanju. Malo je ├Ęistio, malo se odmorio u jednom spitu, i ispenjao. Ja sam jedva odvukao za njim, nose├Ži ruksak s drugom bu┬╣ilicom i rezervne akumulatore. S obzirom da su zimski dani kratki, da nismo ba┬╣ bili brzi, a da je ravno gore bilo jako strmo, odlu├Ęili smo se za prije├Ęnicu desno na brid, na lak┬╣i teren. Ispalo je da smo zadnje dvije du┬żine penjali po starom smjeru, ┬╣to nismo znali sve dok na po├Ęetku zadnje du┬żine 20-tak metara od vrha tornja nismo nai┬╣li na klin. Za to vrijeme je navez ├ćiki - Barba hrabro krenuo u bitku sa centralnim dijelom trapeza. Pro┬╣li su travnati ulazni dio, po dijelu s najvi┬╣e kamena, te u┬╣li u izrazitu pukotinu po sredini glavne stijene, zabu┬╣ili spit, i ... nai┬╣li na klin! Deprimirani sporim napretkom i pojavom klina, odlu├Ęili su se za uzmak, i uspon na vrh tornja ├ćulina. Tamo smo se dovikivanjem dogovorili da nabu┬╣e izlaznu du┬żinu po bridu, ne znaju├Ži jo┬╣ i za na┬╣ klin. Nekako nam nije ba┬╣ i┬╣lo najbolje taj dan, a jo┬╣ je i bio nekada┬╣nji dan armije. Uglavnom zgotovili smo smjer, kome su onda ├łuja i ├ćiki ispenjali prvu du┬żinu slobodno i ocijenili ju sa 7-, ali oprez, de├Ęki ocjenjuju klasi├Ęno, onako kao prije pojave Paola, pa je ve├Žini ponavlja├Ęa detalj bio na no┬ż, i ne znam da li je bilo uspona na pogled? Kako je smjer dobio ime, isto je interesantna pri├Ęa. Dok smo se ujutro skupili kod ├łuje, Sanja (za neupu├Žene ├łujina ┬żena) nije mogla da ne da primjedbu: Kaj je oldtimeri, idete na izlet? I nakon toga naravno da smjer nije ni mogao dobiti drugo ime, iako je Dan armije jo┬╣ dugo prijetio. Poslije se iskazalo da je to ustvari ulazna var. Originalnog smjera u ├ćulinu, a direktni izlaz na vrh tornja morat ├Že jo┬╣ malo pri├Ęekati.

  Godinu ili dvije kasnije, uprkos reklamama, s moje, Barbine i ├łujine strane, nitko se nije zaputio u te prostore. Valjda su te stijene preblizu, i kak to mo┬że biti tako dobro, a da se nitko od Rije├Ęana ne penje tamo? I onda se opet Klacko upustio u bogohulnu misiju. Rekao sam sam sebi: Kad su ve├Ž zaspitane gornje dvije du┬żine brida u ├ćulinu, ne├Že biti prevelika ┬╣teta ako sada zaspitam i donje dvije du┬żine. Znao sam da riskiram prvo mjesto u crnoj knjizi grijeha Stanka Gili├Ža, ali kad nije htio dati nikakve podatke, a o njegovom odgovoru putem maila ne bih htio ni pri├Ęati, zaklju├Ęio sam da ni┬╣ta ne gubim, a Klamaru┬╣a mo┬że dobiti jedan relativno lagan, dobro osiguran i lijep smjer. Za partnera nisam uspio na├Ži nikog osim svoje tada┬╣nje cure (├Ęudo da me poslije toga nije ostavila!), a sada ┬żene Zrinke. Uglavnom smjer smo opremili, jedino je Zrinka na kraju 3. du┬żine rekla, da ona ne ide dalje. Posljedica toga je da sam na vrhu stupa ostavio Petzlov Attache karabiner za absajl, koji sada krasi pojas nekog rije├Ękog penja├Ęa, zajedno sa ├Ęokom kojg Zrinka nije uspjela izvaditi, a u absajlu smo zaboravili na njega.  Nastavit ├Že se!


Pogledajte podstranice:

Asparagus direkt

Originalni smjer u stupu ├ćulinu

Oldtimeri u stupu ├ćulinu

California dreamingcreated by: klacko @ 2006-11-17 09:55:46 / updated by: klacko @ 2006-12-27 15:02:24