Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Penjai idu na Otrc, Braslovlje pod Otrcom
foto: Neven Petrovi, uvijek kada idu gore.

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2001.

 IZVJEŠTAJ  O  RADU  AO  HPD  “ŽELJEZNIČAR” U 2001. GODINI

           Protekla godina u AOŽ brzo je prošla. Čak i prebrzo. Takav sam osjećaj stekao jer se ipak nešto događalo, i na penjačkom i na društvenom planu.

Na redovnim sastancima srijedom, članstvo se pojavljivalo u naletima: bilo je sastanaka s puno ljudi (pogotovo za vrijeme trajanja škole), ali i takvih na kojima je bilo dvoje ili troje članova.

Što se penjačke aktivnosti tiče, broj smjerova se povećao u odnosu na 2000. godinu – sa 180 na 224. No, zaključak da to znači i povećanje penjačke aktivnosti Odsjeka, ostavio bih za slijedeću skupštinu.

Whitney-Gillman ridge u stijeni Cannon, NH, USAGrube činjenice: penjačke kartone popunjava 14 ljudi. A ispenjana su 224 čovjek-smjera i to u slijedećim gorjima i regijama: Gorski kotar, Velebit, Alpe (slovenske, ali i ostale europske), Dolomiti, Kilimanjaro, a jedan je naš član posjetio nekoliko penjališta na istočnoj obali SAD-a. Penjali su se zimski smjerovi, slapovi, smjerovi u suhoj stijeni, a bilo je i nešto turnog skijanja. Po broju penjačkih smjerova prednjači Krešimir Klasan – Klacko sa 79 uspona. Čestitke Klacku!

Do dolaska proljeća, većina se članova – uz časne iznimke – šetala po Sljemenu ili nekim drugim, lako pristupačnim brdima. A dolaskom proljeća započinje i penjanje na Kleku, Paklenici i nekim manjim penjalištima – kao uvertira za ozbiljnije uspone tijekom ljeta. Zimi i u rano proljeće, zabilježeno je i nekoliko uspona u Alpama koji su bili hodačke prirode.

Dolaskom topline, članovi su počeli penjati sve ozbiljnije stvari, što je kulminiralo ljeti kada su Marko Vučinić, Orsat Kratofil i Klacko otišli u Dolomite i tamo popeli nekoliko zanimljivih smjerova. A treba spomenuti i Čopov steber kojeg su ove godine ispenjali Gordan i Andrea Budić.

Prolaskom ljeta pred Odsjekom se pojavio novi izazov: organizirati i provesti alpinističku školu. Ove je godine škola bila veća nego inače, što je u mnogo pogleda dobro, ali se vidjelo da ima i problema. Glavni feler bio je nedostatak instruktora, tako da na nekim izletima svi tečajci nisu mogli istovremeno biti u stijeni. Zato bih, ovdje i sada, sve prisutne članove zamolio da se slijedeće godine u što većem broju uključe u rad škole kao instruktori.

S završetkom škole nanovo nam je došlo hladnije vrijeme, pa je opet glavninu aktivnosti - penjanjem slapova - preuzeo Klacko.

Izborom novog oružara na prošloj skupštini bitno se popravilo stanje u oružarstvu. Nabavljeno je dosta nove opreme, evidentirano što imamo od ranije, te popravljeno ono što se popraviti dalo. Pohvale oružaru, Marku Vučiniću!

Tijekom prošle godine, penjali smo zajedno s članovima AO «Velebit» i AO «Zagreb-Matica», a protiv «Velebitaša» smo odigrali i revijalnu, prijateljsku, nogometnu utakmicu (04. srpnja 2001.) na igralištu «Jarun-jug», jedva sklepavši ekipe (i mi, i oni), bodreni glasovima 10-12 navijača i navijačica, te pokojeg biciklista ili rolerice. Tekma je bila sjajna; bilo je i nekoliko ozlijeđenih, i s jedne i s druge strane. A najvažnije je da smo se dobro zabavili. Poslije smo svi skupa popili gajbu piva. Rezultat je bio 4:3, naravno za nas.

Od Speleološkog odsjeka «Željezničar» dobili smo 6 kaciga, koje su nam jako dobro došle na školi. Ovom prilikom zahvaljujem SOŽ-u.

Dana 06.06.2001. u organizaciji Nevena Petrovića i Vedrana Sabljića, a uz pomoć AOŽ i AKŽ, u ovom se gradu dogodilo nešto jako lijepo: Davo Karničar je održao predavanje o prvom skijaškom spustu s Mt. Everesta. Predavanje je bilo dobro organizirano, lijepo ispripovijedano i vrlo dobro posjećeno – što je bila jako, jako dobra prilika za druženje među ljubiteljima planina. braća Karničar i Vedran (u sredini) u "Lisinskom"

S obzirom na sva ova događanja bilo bi čudno nije palo i malo krvi. Za to se pobrinuo naš oružar, Marko Vučinić, u studenom ove godine, padom u Rujičinom kuku. Iz prve ruke mogu posvjedočiti da je pad bio spektakularan, ali jako dobro izveden, pa je Marko prošao samo s natkoljeničnim hematomom i frakturom distalnog članka 4. prsta desne ruke, te s još nekoliko ogrebotina. Da se ove godine dodjeljuju «drvena krila», Marko, bila bi samo tvoja! Bilo je još nekoliko padova, ali su svi bili zasjenjeni spektakularnošću Markovog leta.

Kao zaključak, želio bih reći da se u ovom Odsjeku ipak nešto događa, a od slijedećih 12 mjeseci očekujem i bolje rezultate jer smo ove godine dobili 14 novih pripravnika. Isto tako, bilo bi lijepo kada bi došlo do ponovnog uključivanja starijih članova u rad Odsjeka, jer bismo tada dobili pravu kombinaciju: mladost s iskustvom.

Zahvaljujem na pažnji.

                                                                                                             Pročelnik AOŽ 

Mate Grubišić
created by: neven @ 2003-09-04 19:37:27 / updated by: duksi @ 2008-02-13 12:13:23