Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Ognjen Fabris
gdje: Sjeverno rebro, Paklenica
kad: 10/2010

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

OkiĂŚ

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOÂŽ - neautorizirana kronika

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

   Penjanje leda sigurno je jedna od najatraktivnijih aktivnosti, koja nam je dostupna, bavimo li se alpinizmom. To je kao da su vas pustili s èekiĂŚem u staklarnu, i vi tuèete, lupate, razbijate, vièete, psujete... i sve se to smatra se normalnim. Pri tome vas je strah, hladno vam je, uživate, i još, kao bonus, pri tome možete ispasti faca. A naveèer, dok se vraĂŚate kuĂŚi,a pahulje pune zimsku noĂŚ, pogled je uprt u daljinu (pod uvjetom da ne spavate, ili vozite, ili najgori sluèaj: sve to zajedno!), i u duši raste tiho zadovoljstvo.

   Munjara WI6, Zeleni vir; Boris ÈujiĂŚ penje prvo ponavljanje! 

   Rijetko koja grana alpinizma stvara takvu ovisnost, kao ledolomstvo (èitaj: penjanje zaleĂ°enih slapova), i polazak u 4 ujutro, te poslijedièna èetverosatna vožnja, do dobrih slapova, nisu ništa neobièno. Meni se desilo, da u oduševljenju, sa slapovima iznad Gašparaca, posjetim danu lokaciju 4 puta u 6 dana. Najljepše, najlakše ili najpristupaènije slapove penjemo i po desetak puta, i svaki put, kao da je prvi, jer led se stalno mijenja, i svake godine slapovi se smrzavaju razlièito, ili na našu žalost-nikako. Jedino su oduševljenje i fascinacija ledom stalni!

   Hrvatska baš i nije idealna destinacija za leda željno puèanstvo, i njegovo je pojavljivanje, osim na par mjesta rijetkost. No za utjehu, onih par mjesta, gdje se (skoro) svake godine slapovi smrznu, nadoknaĂ°uju to svojom spektakularnošÌu i ljepotom. Najbolje mjesto i mjesto s najveĂŚim izborom slapova, je Zelni vir, s pripadajuĂŚim Vražjim prolazom. Close second je amfiteatar sa slapovima, iznad sela Gašparci, u dolini Kupe. Prednost ove lokacije su sigurno stabilnijim uvjeti, od onih na Zelenom viru, i ona ĂŚe sigurno postati hit ledolomstva u Hrvata. Okolica Zagreba, tu mislim prije svega na ÂŽumberaèko i Samoborsko gorje, nudi par kraĂŚih slapiĂŚa, pogodnih za vježbu, a relativno lagan i kratak pristup omoguĂŚavaju poslijepodnevni trening. Kao posebno poglavlje opisat ĂŚemo i par prvenstvenih slapova i varijanti, što smo ih ispenjali u Sloveniji. Kad su nam Slovenci ispenjali neke od najboljih slapova u Hrvatskoj, da i mi njima ukrademo koju mrvicu, sa punog stola.

   S obzirom da sam se primio pisanja, to može samo znaèiti da je ledena sezona pri kraju, i da nam do slijedeĂŚe zime preostaje samo maštanje, ili led visokih brda.

P.S. Za poèetak ĂŚe malo šepati sa slikovnim materijalom, jer mi fali skener za dijaèe, ali s vremenom ĂŚe se stranica popuniti slikama.


Pogledajte podstranice:

Zeleni vir i Vražji prolaz

Dolina Kupe

Okolica Zagrebacreated by: klacko @ 2006-03-02 12:29:22 / updated by: klacko @ 2006-03-02 12:58:04