Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Pado i Ivana
gdje: Kanjon Velike Paklenice
kad: 10/2010

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

Okić

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOŽ - neautorizirana kronika

Alpe

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

   Penjanje leda sigurno je jedna od najatraktivnijih aktivnosti, koja nam je dostupna, bavimo li se alpinizmom. To je kao da su vas pustili s čekićem u staklarnu, i vi tučete, lupate, razbijate, vičete, psujete... i sve se to smatra se normalnim. Pri tome vas je strah, hladno vam je, uživate, i još, kao bonus, pri tome možete ispasti faca. A navečer, dok se vraćate kući,a pahulje pune zimsku noć, pogled je uprt u daljinu (pod uvjetom da ne spavate, ili vozite, ili najgori slučaj: sve to zajedno!), i u duši raste tiho zadovoljstvo.

   Munjara WI6, Zeleni vir; Boris Čujić penje prvo ponavljanje! 

   Rijetko koja grana alpinizma stvara takvu ovisnost, kao ledolomstvo (čitaj: penjanje zaleđenih slapova), i polazak u 4 ujutro, te poslijedična četverosatna vožnja, do dobrih slapova, nisu ništa neobično. Meni se desilo, da u oduševljenju, sa slapovima iznad Gašparaca, posjetim danu lokaciju 4 puta u 6 dana. Najljepše, najlakše ili najpristupačnije slapove penjemo i po desetak puta, i svaki put, kao da je prvi, jer led se stalno mijenja, i svake godine slapovi se smrzavaju različito, ili na našu žalost-nikako. Jedino su oduševljenje i fascinacija ledom stalni!

   Hrvatska baš i nije idealna destinacija za leda željno pučanstvo, i njegovo je pojavljivanje, osim na par mjesta rijetkost. No za utjehu, onih par mjesta, gdje se (skoro) svake godine slapovi smrznu, nadoknađuju to svojom spektakularnošću i ljepotom. Najbolje mjesto i mjesto s najvećim izborom slapova, je Zelni vir, s pripadajućim Vražjim prolazom. Close second je amfiteatar sa slapovima, iznad sela Gašparci, u dolini Kupe. Prednost ove lokacije su sigurno stabilnijim uvjeti, od onih na Zelenom viru, i ona će sigurno postati hit ledolomstva u Hrvata. Okolica Zagreba, tu mislim prije svega na Žumberačko i Samoborsko gorje, nudi par kraćih slapića, pogodnih za vježbu, a relativno lagan i kratak pristup omogućavaju poslijepodnevni trening. Kao posebno poglavlje opisat ćemo i par prvenstvenih slapova i varijanti, što smo ih ispenjali u Sloveniji. Kad su nam Slovenci ispenjali neke od najboljih slapova u Hrvatskoj, da i mi njima ukrademo koju mrvicu, sa punog stola.

   S obzirom da sam se primio pisanja, to može samo značiti da je ledena sezona pri kraju, i da nam do slijedeće zime preostaje samo maštanje, ili led visokih brda.

P.S. Za početak će malo šepati sa slikovnim materijalom, jer mi fali skener za dijače, ali s vremenom će se stranica popuniti slikama.


Pogledajte podstranice:

Zeleni vir i Vražji prolaz

Dolina Kupe

Okolica Zagrebacreated by: klacko @ 2006-03-02 12:29:22 / updated by: klacko @ 2006-03-02 12:58:04