Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Jakov i Gordan Budic, abseil u Paklenici
foto: Ana Bokulic, 10/2008

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
Nau├Ęite vi┬╣e

Ljetna alpinisti├Ęka ┬╣kola

Zimska alpinisti├Ęka ┬╣kola

┬ękola planinskog skijanja

AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

┬ękola 2002.

Alpinisti├Ęka ┬╣kola po├Ęela je 2.10.2002 i trajala je puna 2 mjeseca. Vo├░a ┬╣kole bio je Orsat Kratofil, a broj polaznika je bio velik. Sveukupno 20 te├Ęajaca i te├Ęajki, koji su skoro svi uspje┬╣no polo┬żili zavr┬╣ni ispit i postali pripravnici. Nakon ┬╣kole nisu ba┬╣ svi ostali aktivni u dru┬╣tvu, ali navodno je uvijek tako. Ovo su samo neki od fragmenata o tome kako je sve pro┬╣lo. ....

Prvi izlet bio je 6.10. na Oki├Ž u Samoborskom gorju. U planu ┬╣kole je pisalo: ├Ęvorovi, abseil, navezivanje, osiguravanje, osnove penjanja. Ve├Žini je to bio prvi kontakt s alpinisti├Ękom opremom, i prvi penja├Ęki susret sa stijenom.

Penjanje na Oki├Žu - Alen     Abseil, Marko Toti├Ž

Zatim smo 13.10. posjetili Gorsko zrcalo na Medvednici. Impresivna i zanimljiva stijena na kojoj se vje┬żbalo tehni├Ęko penjanje, prusiciranje i abseil. Tko se do tad nije oslobodio straha, na Zrcalu je morao. Ka┬żu da je abseil niz Gorsko zrcalo najbolji lijek za strah. Na tom izletu smo imali i prve ranjenice. Luciji je napukla ┬╣aka, a Ivi je ipak bila samo natu├Ęena. Sre├Žom, obje su se veoma brzo oporavile.

Gorsko zrcalo, Medvednica     Tehni├Ęko penjanje

Uslijedio je dvodnevni izlet na Klek 19. i 20.10. Prvi susret s velikom stijenom i prvi alpinisti├Ęki smjerovi. Izlet pun novih iskustava za sve te├Ęajce. I na tom izletu desila se nezgoda. Matija, jedan od instruktora, je nezgodno pao u Smjeru za gitaru i razbio kacigu koja mu je rasjekla ko┬żu na glavi. Na kraju je ispalo da je izgledalo puno gore nego ┬╣to je stvarno bilo.
Tradicionalno, svi kojima je ovo bio prvi alpinisti├Ęki smjer kr┬╣teni su, a tulum koji je uslijedio imao je svoju neprikosnovenu zvijezdu - Bla┬ża Govorimnekim├Ęudnimjezikom. Bla┬ż je i na nekim kasnijim izletima demonstrirao svoj talent za izmi┬╣ljene jezike, nekontrolirano smijanje te tulumarenje op├Že prakse.
Osim za te├Ęajce, i za neke instruktore je ovo bilo vatreno kr┬╣tenje, ├Ęitaj prvo vo├░enje te├Ęajaca u smjer.

Roman i Davorin, Smjer za gitaru     Klacko, smjer List

Za vikend 26. i 27.10. u planu su bile Alpe. Me├░utim, snijeg je 2002. godine pao veoma rano, tako da je promijenjen i plan. Umjesto u Alpe, oti┬╣li smo u Paklenicu. Taj izlet, i onaj koji je slijedio idu├Ži vikend (opet u Paklenicu), su te├Ęajci definitivno najvi┬╣e napredovali u penjanju. Naime, u Paklenici su svi imali priliku voditi neki od smjerova, i okusiti ┬╣to stvarno zna├Ęi penjati a ne biti samo vo├░en kroz smjerove kao turist. Svatko je vodio smjer prikladan svojim mogu├Žnostima, a pod budnim okom instruktora.
Popelo se puno smjerova i u┬żivalo u suncu. Ta dva izleta su mnogima ostala u lijepom sje├Žanju. Dodu┬╣e, sigurno ne svima. U Paklenici je ┬«ic izba├Ęen iz ┬╣kole zbog neodgovornog pona┬╣anja. Kasnije su se svi slo┬żili da je to bila opravdana mjera.

Marko Vu├Ęini├Ž, izlaz iz smjera Sjeverno rebro

Lucija i Davorin

Jesenje vrijeme pokvarilo nam je planove za jo┬╣ jedan izlet. Umjesto na dva dana u Vranjskoj dragi, zavr┬╣ili smo na jednodnevnom izletu na Kalniku. To je ujedno bio i posljednji izlet na ┬╣koli. Prilika za ponavljanje nau├Ęenog i jo┬╣ malo samostalnog penjanja u sportskim smjerovima. Neki te├Ęajci kao npr. Martinovi├Ž i Duk┬╣i impresionirali su kvalitetom penjanja, a za petama im je bila i super hrabra Anita koja je pokazala da padanje nije problem.

Velimir osigurava Luciju

Ispit je odr┬żan 24.11. na O┬╣trcu, a nakon toga je uslijedio tulum u Velimirovom podrumu. Orsat je, valjda presretan ┬╣to je njegova golgota sa vodenjem ┬╣kole kona├Ęno zavr┬╣ila, prednja├Ęio u ispijanju vina. Zatim je u srijedu uslijedio i "slu┬żbeni tulum" u dru┬╣tvu te dodjela diploma.

Zajedni├Ęka fotografija. Dom na O┬╣trcu.

Kao te├Ęajac koji je kroz Alpinisti├Ęku ┬╣kolu 2002. postao pripravnik i nastavio se aktivno penjati u dru┬╣tvu mogu konstatirati da sam kroz ta dva mjeseca nau├Ęio dosta o alpinizmu. Dovoljno da se mogu samostalno i sigurno penjati i nastaviti sa u├Ęenjem, a to mi je bio i cilj. :o)

Marko Vukovi├Ž

p.s. fotografije: Alen Domanovac, Danijela Lovin├Ęi├Ž i Marko Vukovi├ŽOrsatov izvje┬╣taj sa ┬╣koleIzvje┬╣taj vo├░e ┬╣kolecreated by: marko @ 2003-08-18 22:35:07 / updated by: orsat @ 2004-07-28 10:36:28