Penjanje u Njemackoj

 

U ljeto 1996 sam posjetio jedno od tri indoor penjalista a jedno za vrijeme nove godine koja su mi bila najbliza. Jedno se nalazilo u mjestu nazvano Krefeld u ulici HÜLSER STRASSE 770.

Osim sto ima dvoranu za penjanje ima i 10 bagminton terena, 2 kuglane i 15 stolno teniskih stolova, 3 saune, sank, tj. pravi sportski centar. Stijena je visoka 25 metara i povrsine 250 kvadratnih metara, nema stropova. Jedan dio je reljefni tj. emitira pravu stijenu, a drugi previjesna stijena od kojih 10 do 20 stupnjeva. Za usporedbu najveca stijena u Hrvatskoj ima 90 kvadratnih metara. Na reljefnoj stijeni su grifovi (oprimci) unutra dok su na previjesnoj i reljefno ravnoj stijeni izboceni. Na reljefnoj stijeni prevjesi su do 50 stupnjeva. Dok sam se penjao nisam vidio neke bolje penjace i imam dojam da su ljeni, a imaju tako dobre stijene za penjanje. Cijena je za jedno dnevno penanje 7 DM, a moze se posuditi i ostali pribor za penjanje a to su penjacice (specijalno oblikovane tenisice) 5 DM, magnezij protiv znojenja ruku 3 DM, pojas, vrecica za magnezij, itd. Smjerovi su po boji tj. neki smjer ima crvenu boju (crvene grifove) i nosi odredenu ocjenu. Smije se penjati samo po tim grifovima. Ocjene variraju od 2 (klinac od 5 godina moze to popesti) do 9.

Vertical Concept bei Cosmo Sports

Dan kasnije sam posjetio drugu dvoranu, a ona se nalazila u Dusseldorfu. To je takoder veliki sporski centar sa teniskim terenima, saunama, bagminton terenima, kuglanama, sankom i stolno teniskim stolovima. Ova stijena je imala povrsinu od 270 kvadratnih metara, imala je 24 smjeri i za razliku od prosle imala je 6 metara stropa (koji se meni najvise svida), Imala je kad sam bio reljefne i previjesne stijene, ali u ovoj dvorani sam vidio najveci izbor grifova (od medeka pa do ajkula, obicnih, itd. Cijena je bila 20 DM za normalne smrtnike ili 15 DM za studente i ucenike. Ocjene su varirale od 3 do 10.

 

Kletter Max u Dortmundu

Stijene, samo stijene. Ta dvorana ima samo dvoranu za penjanje. Napravljena je u bivsoj tvornici, pa ima jedan dio dvorane na kojem se penje po dimnjaku (ne brinite dimnjak je bio cist, barem izvana). Dvorana je ogromna, ima 600 kvadratnih metara (raj za penjace), 70 smjeri i ima neke stvari koje u zivotu prije nisam vidio. U toj sam dvorani penjao sam, dok sam u ostalim dvoranama penjao sa bratom ili braticem. Jedna stvar koja me jako iznenadila je sto dvorana ima jedan mali dio stijene za invalide koji se penju. Covjek bez nogu je penjao i popeo do vrha stijene sto je dosta nevjerovatno jer mu se sva tezina svodi na ruke, druga stvar je bila stijena koja se sastojala od2 dijela. Ona se hidraulicki mogla podesavati tj. nagib stijene vam je mogao biti pod 10, 20 pa do 50 stupnjeva. Dvorana ima jedan mali dio stijene klince i klinke(5 godina i manje) koji se vjezbaju. U sklopu dvorane postoji ducan sa penjackom robom, za informaciju u Njemackoj je jako skupa oprema nasuprot Slovenije ili Hrvatske cak i za 50 posto. Tu sam upoznao nekoliko Njemaca, koi su se dosta dobro penjali, naima u krugu od 300 km nema vanjskog penjalista na kojem bi se moglo penjati. Kad sam odlazio vidio sam stijenu na prikolici?? Na prikolici se nalazi pokretna stijena koja se podigne (inace je spustena). Visoka je oko 7 metara i siroka 2 metra. S njom se ide po gradovima i pronovira sportsko penajnje. Postoji i stijena koja se nalazi iznad ulaznih vrata u dvoranu, ali nazalost bilo je prehladno za penjanje vani. Cijena karte je bila 22 marke ili 17 DM za studente u vremenu od 10 do 22 sata.

Active Garden

Active Garden se nalazi pokraj Stuttgarta tj. 20 minuta voznje autom. Stijena se sastoji od 2 dijela s ukupnom povrsinom od 160 kvadratnih metara od cega 35 kvadratna metra sluzi kao boulder stijena 12 metara stropa i 40 smjerova. Cijena je bila 13 tj. 10 DM za ucenike. Na boulder stijeni (stijena visoka do 4 m) se nalazila jedna zanimljivost. Smjerovi su na svim drugim stijenama oznaceni nekom bojom dok je ovdje bio drugi nacin. Ispod svakog grifa je jedna lampica, i kad se penjac penje drugi na kompjutoru pritisce dugme tj. lampicu ispod onog grifa na stijeni. Postoji poseban dio stijene na kojem se bebe male zezaju.

!!! UPOZORENJE!!!
Penjanje u zatvorenom prostoru je drugaciji sport od penjanja u prirodi i svaki od njih zahtijeva razlicite tehnike i nacine osiguravanja. Slicnosti izmedju njih mogu postojati, no objektivne su opasnosti jako razlicite. Ozbiljne posljedice pogresaka u bilo kojem od
tih sportova obavezno zahtijevaju pravilnu obuku.